maandag, mei 6

Straatvoetbal wereldwijd: Nii Lamptey (Ghana)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Als ik terugdenk aan de tijd dat ik een kleine jongen was, zie ik een gelukkig en vrolijk jongetje dat aan het voetballen is op straat. Ik voetbalde met alles dat ik op straat zag liggen. Sinaasappels van marktkraampjes waren favoriet. Er waren ook van die kleine voetballetjes. Daar werd veel mee gespeeld, omdat ze goedkoper waren dan de echte maat voetballen.

Ik was altijd op straat te vinden, was altijd bezig met voetballen. Overal waar er tegen een bal werd getrapt, kon je mij vinden. Ik zorgde er wel voor dat ik meestal een beetje uit de buurt bleef van mijn huis en school. Ik wilde niet dat iemand mij zou herkennen en aan mijn moeder zou vertellen dat ik aan het spijbelen was. Ik ging dus meestal eerst aan de wandel naar andere wijken om te voetballen. Ik liep als kleine jongen soms een paar kilometer om ergens te kunnen voetballen, en na het voetballen liep ik weer een paar kilometer terug naar huis.

 

Toen ik een jaar of negen was, meldde ik mij aan bij Great Farcos, een van de vele jeugdteams in Accra. Een jongen die ik kende introduceerde me bij die club. Dat was de eerste club waar ik speelde. Het was een “colts club”, een bekend verschijnsel in Ghana. Het zijn jeugdteams, samengesteld door veelal welgestelde mannen. Vaak bestaan die teams uit jongens uit bepaalde wijken en gemeenschappen. Die colt clubs spelen dan tegen elkaar. Ook scholen doen mee aan dat systeem en voetballen dan tegen elkaar. Aparte accommodaties en competities bestaan niet, althans, niet toen ik klein was. Het maakt niet uit waar ze tegen elkaar spelen. Je voetbalt gewoon ergens in de stad. Op een trapveldje, een stuk onbebouwde grond of op een schoolplein. Soms speelde ik wel vier wedstrijden per dag. Meestal waren het potjes van dertig minuten, zeven tegen zeven. Als we klaar waren liepen we vervolgens naar een andere wijk om daar een wedstrijdje te spelen. De colts club werden en worden gezien als de ruggengraat van het voetbal in Ghana.’

Bron: Joris Kaper, Nii Lamptey – De vloek van Pelé, 2019, blz. 13, 14, 17-18

 

Nii Lamptey wordt op veertienjarige leeftijd door Pelé zelf als zijn opvolger aangewezen. De Ghanees blinkt uit op een jeugd-WK en wordt getransfereerd naar Anderlecht. Hij scoort bij zijn debuut en was de jongste doelpuntenmaker in de Belgische competitie ooit. Na een goed seizoen bij PSV Eindhoven glijdt zijn loopbaan echter af en wordt duidelijk dat Lamptey Pelé niet zal evenaren.

Rob Siekmann

Auteur van ‘Het straatvoetbalboek – Over de huidige betekenis van het straatvoetbal van vroeger’ (met een voorwoord van Richard Witschge), Willems Uitgevers, 2023

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply