maandag, april 22

Straatvoetbal wereldwijd: Jürgen Klopp (Duitsland)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zijn moeder vertelde hoe zijn vader ooit de woonkamer uitruimde en een doel tegen de muur zette. Jürgen, drie jaar oud, moest schieten. ‘Niet op de ramen, jongen,’ waarschuwde senior, ‘maar op het doel’. 

In de tijd dat Jürgen en een buurjongen met voetballen begonnen, was er nog geen F-jeugd bij SV Glatten. De F-jeugd werd later opgericht door een vader, niet in de laatste plaats om zijn beide zoons te laten voetballen. Tegenwoordig moet de oudere jeugd van SV Glatten noodgedwongen gecombineerd worden met die van andere clubs, omdat ze zelf geen elftal meer op de been kunnen brengen. Op het trapveldje in Glatten wordt niet meer gevoetbald. De kinderen moeten gewoon te lang naar school, ook ‘s middags, en hebben na schooltijd andere afspraken. Dat zorgt voor stress. De jeugdtrainer weet nog dat ‘wij dan een balletje trapten of trainden’. Er werd toen elke dag gevoetbald. Huiswerk? ‘Als het even kon liever niet,’ lacht hij. En als het wel moest, dan snel, snel. Na het voetballen gingen Klopp en zijn vriendjes gewoon de kelder van een van de huizen dichtbij het trapveldje binnen om er wat frisdrank te pakken.

Bron: Elmar Neveling, Jürgen Klopp – De biografie, 2017, blz. 22, 24

Jürgen Klopp speelde betaald voetbal bij Mainz. Met hem als trainer werd Borussia Dortmund landskampioen. ‘Vollgasfussball’ heette zijn op Gegenpressing gebaseerde speelstijl. Na zijn overstap naar FC Liverpool won hij met die club de Champions League en werd landskampioen.

Rob  Siekmann

Auteur van ‘Het straatvoetbalboek – Over de huidige betekenis van het straatvoetbal van vroeger’ (met een voorwoord van Richard Witschge), Willems Uitgevers, 2023

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply