maandag, april 22

Straatvoetbal wereldwijd: Jan Vertonghen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hij heeft een sterke persoonlijkheid die het zijn broers meer dan eens lastig maakt. Hij houdt met zijn hand hun mond dicht om te verhinderen dat hun gejammer de aandacht trekt als er een bal tegen een ruit is gevlogen. Of hij loopt snel weg en laat beide anderen als vermeende daders achter. De onderlinge partijtjes voetbal die ze samen spelen, worden altijd gekenmerkt door de grote verbetenheid waarmee vooral de middelste van de drie broers ze speelt – met de koeien in de naburige wei als verbouwereerde toeschouwers.

 

Wanneer Jan Vertonghen in het kader van de zevende editie van het Ajax StreetWise-project twee basisscholen in Amsterdam Zuid-Oost bezoekt, wordt hem eens te meer het belang van straatvoetbal duidelijk. Zelf speelde hij het altijd bij hem thuis in de tuin met zijn broers maar hier in Amsterdam wordt er op veldjes gevoetbald zoals Johan Cruijff ze met zijn Foundation overal in de stad heeft neergelegd en zoals Ajax ze in samenwerking met sponsor Aegon ook organiseert.

Tijdens de straatvoetbaltoernooien kijken scouts van de club aandachtig toe. ‘De “schoffies” vindt je toch meer in de buitenwijken’, zegt Cor van der  Meulen, scout van Ajax. ‘Motorisch lijkt het wat beter in elkaar te zitten bij kinderen die veel buiten spelen. ten opzichte van kinderen die een wat ander pad kiezen. Dat is heel duidelijk.’ Sommige kinderen laten een mindere motoriek en meer overgewicht zien. Dat is ook wat Mai Chin A Paw, onderzoeker aan de afdeling sociale geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum van de Vrije Universiteit heeft vastgesteld. ‘Bij ruim twee duizend kinderen tussen tien en twaalf jaar hebben we een aantal motorische testen gedaan op lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie’, legt ze aan AjaxTV uit. ‘Diezelfde testen zijn vijfentwintig jaar geleden ook afgenomen. Nu scoren kinderen uit diezelfde leeftijdscategorie op alle testen slechter.’

Samen met de overige leden van de Ajax-selectie zal Vertonghen naar de finale van het Amsterdamse straatvoetbaltoernooi bij de Stopera komen kijken. De beste spelers van de zeven stadsdelen zullen het er tegen elkaar opnemen en de beste speler en speelster van de finaleronde mogen een maand lang meetrainen met de Ajax-jeugd. Het is een project dat Vertonghen na aan het hart ligt. ‘Ik had vroeger op de banken gestaan als het lesmateriaal op school een week lang helemaal op  Ajax was afgestemd geweest en er ook nog voetballers een clinic hadden gegeven’, zegt hij. Jongeren kansen geven om te voetballen, misschien is het een idee waar hij na zijn carriere ook wat mee kan.

Bron: Raoul de Groote, Jan Vertonghen – Tussen de lijnen, 2020, blz. 20, 145-146

Rob Siekmann

Auteur van ‘Het straatvoetbalboek – Over de huidige betekenis van het straatvoetbal van vroeger’ (met een voorwoord van Richard Witschge), Willems Uitgevers, 2023

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply