vrijdag, april 19

Standard – Glasgow Rangers: Het blauwe fort van Steven Gerrard – Jan Willem Spaans

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Vanavond ontvangt Standard met Glasgow Rangers één van de grootste traditieclubs uit Schotland. Rangers herstelt zich van het faillissement – wegens financiële malversaties degradeerde de club in 2012 naar vierde afdeling – en probeert dit seizoen aartsrivaal Celtic van een tiende opeenvolgende recordtitel te houden. In 1956 startte Rangers haar eerste Europese campagne, dit seizoen staat de teller op 54 en op 341 duels. Als gevolg van de coronamaatregelen zal er weinig publiek zien. In de vroege jaren zestig – met onder meer een kwartfinalematch tegen Rangers – kropen de Standardfans bij Europacupmatchen tot op het dak. En puilde Sclessin uit met meer dan 35.000 toeschouwers.

Onze ‘watcher Scottish football’ Jan Willem Spaans licht toe.

 

Twee goede Europese jaargangen in 2018 en 2019 waren het wisselgeld waarmee Steven Gerrard een derde seizoen als trainer van Rangers FC afdwong. Objectief gezien waren er weinig redenen om het clubicoon van Liverpool te ontslaan, maar er is nood aan de man. Rangers komt onder Gerrard dichter bij Celtic, maar de Bhoys wonnen hun negende landstitel op rij – de Schotse voetbalbond achtte de voorsprong van dertien punten genoeg om een kampioen aan te wijzen toen de competitie door corona kwam stil te liggen. Negen mag geen tien worden: dat zou een nieuw record zijn.

 

Rangers heeft miljoenen van Europa League nodig om te overleven

 

De keuze om de huidige trainer aan te houden, pakt voorlopig goed uit. Rangers is lijstaanvoerder en won zaterdag de Old Firm op het veld van Celtic. Nog imposanter dan de 0-2 uitslag: voor het eerst sinds 2009(!) kwam Celtic in een Schotse Premiership-wedstrijd tot geen enkel schot tussen de palen. De loyale aanhang van The Gers zal tevreden zijn als het doemscenario van ten in a row wordt afgewend, andere competities zijn voor hen minder belangrijk. Het slechte nieuws voor Standard: de clubleiding denkt daar anders over, zo legde Rangers-watcher Jordan Campbell uit. Rangers zit financieel nog altijd in de problemen en heeft de miljoenen die de UEFA ook in de Europa League uitdeelt hard nodig.

Toeslaan op dode spelmomenten en ‘en bloc’ verdedigen

Wat we leerden van de indrukwekkende voorrondewedstrijden tegen Willem II en Galatasaray, blijkt ook uit de statistiek van zaterdag. Rangers speelt in belangrijke wedstrijden zoals Liverpool het deed onder Benítez of Houllier. Weinig weggeven en toeslaan op dode spelmomenten (de trap van James Tavernier is een wapen), of via individuele bevliegingen, waarvoor Ryan Kent en Alfredo Morelos speciale aandacht verdienen. Dé les voor de ploeg van Philippe Montanier? Wees niet te scheutig met het weggeven van vrije trappen en corners, en probeer om Rangers te raken waar ze kwetsbaar zijn: met snelle uitbraken door het centrum.

 

 

 

 

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

2 reacties

  1. Pingback: Cannabis delivery Toronto

  2. Pingback: best place to buy crack cocaine with bitcoin

Leave A Reply