zaterdag, december 21

Spelershandel is noodzaak bij Ajax

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Ajax for the future’, luidt de (internationale) slogan waarmee Ajax zich in binnen- en buitenland wil profileren. Ook de naam van het trainingscomplex, De Toekomst, past bij het dna van een club die bekend als de kweekvijver van grote talenten. Maar in de doorstroming van talenten drogen de spitsen op. Zo voelde Ajax zich vorige week plotseling genoodzaakt om 22,5 miljoen euro te besteden aan Sébastien Haller (26), die bij de Engelse middenmoter West Ham United al als flop was ‘afgeschreven’.

West Ham United aarzelde niet lang toen Ajax aan de bel trok. “Zó’n bod hadden we niet verwacht”, reageerde manager David Moyes, die al op zoek was naar mogelijkheden om Haller elders te ‘stallen’.

Terug in de Eredivisie, vanwaar hij in 2017 naar Eintracht Frankfurt vertrok, loste Haller zondag snel een eerste verwachting in. Voor een startplaats vanaf de aftrap achtte coach Erik ten Hag  het nog te vroeg. Een snel opgelopen achterstand, thuis in het topduel met PSV (0-2) bracht hem rap tot inkeer. Binnen enkele minuten na zijn entree, halverwege bij 1-2, sloeg Haller toe, op dat moment nog zonder waarde door een voetje buitenspel. Niet veel later al had Haller een beslissend aandeel in de gelijkmaker die de eindstand bepaalde: 2-2.

De behoefte aan een nieuwe spits kwam vorige maand op bij Ajax met de uitschakeling in de Champions League en het verlies van vijf competitiepunten tegen FC Twente (thuis met 1-2) en Willem II uit (1-1). Tijdens de zomerpauze hengelde Ajax al tevergeefs naar de terugkeer van Luis Súarez (33), die na zijn gedwongen vertrek bij Barcelona uiteindelijk Atlético Madrid boven de Amsterdamse club verkoos. Blessures bij de jonge spitsen Lassina Traoré (20), Brian Brobbey (18) en veteraan Klaas-Jan Huntelaar maanden Ajax vorige week tot extra spoed.

SPITSEN UIT EIGEN SCHOOL

De komst van Haller legt weer eens bloot hoe sporadisch nog maar Ajax kan vertrouwen op spitsen uit eigen school. De tijden waarin na Johan Cruijff met Kieft, Van Basten en Bosman de schutters uit de boom vielen, liggen ver achter ons. Patrick Kluivert was 25 jaar geleden de laatste die in dat rijtje paste. Nadien konden Ryan Babel en de zelf opgeleide Deense talenten Viktor Fischer en Kesper Dolberg nooit voldoende krediet vergaren bij de kritische aanhang in de Johan Cruijff Arena.

In Brian Brobbey ziet coach Erik ten Hag wél perspectief. Brobbey is pas 18, een krachtpatser à la de nog jonge Lukaku, een halfbroer van de zojuist door Anderlecht afgestoten Derrick Luckassen.  Maar Brobbey, die momenteel geblesseerd is, weigert in te gaan op nieuwe voorstellen nu zijn contract afloopt en zaakwaarnemer Mino Raiola aftast welke Europese topclub wil toehappen. ,,Doodzonde dat Brobbey met Ajax niet over een nieuw contract wil praten”, liet Ten Hag zich vorige week ontvallen.

SPELERS UTRECHT

Zo kwam Ajax, automatisch bijna, bij Sébastien Haller terecht. Met hem heeft Ten Hag voor de derde keer een speler verwelkomd die hij nog kent uit zijn periode bij FC Utrecht. Eerder gold dat voor Zakaria Labyad en Sean Klaiber. Bij afwezigheid van Traoré, Brobbey en Huntelaar moest Labyad zondag als vierde keus aanvankelijk de spitspositie bemannen, een rol die hem opnieuw niet bleek te passen.

Haller bracht de verlossing. Naast hem gingen de Braziliaan Antony en routinier Tadic flonkeren. Achter de 1,90 meter lange spits kwamen de motoren bij Davy Klaassen op gang, zozeer dat PSV ook in dit duel fysiek ver wegzakte en het de verdediging van Ajax niet langer in verlegenheid kon brengen.

65 MILJOEN

Met de komst van Haller heeft Ajax voor versterkingen in dit seizoen inmiddels bijna 65 miljoen uitgegeven. De investeringen moeten Ajax verzekeren van een volgend seizoen in de groepsfase van de Champions League, goed voor een statpremie van zo’n 40 miljoen. Eerder kwamen daarvoor Antony (16 miljoen), de Ghanees Kudus (9 miljoen),  Davy Klaassen (11 miljoen) en Sean Klaiber (5 miljoen) naar Amsterdam

Daarmee houdt het wellicht nog niet op want Ajax dingt ook nog naar de gunsten van Timothy Fosu-Mensah, een verdediger die op jeugdige leeftijd door Manchester United werd weggelokt uit Amsterdam en nu uit Engeland mag vertrekken. Hij kiest vermoedelijk voor Bayer Leverkusen, maar de Ajax-interesse wijst op nog gewenste versterking van de defensie.

SALARISPLAFOND

Met Sébastien Haller heeft Ajax na Dusan Tadic en Daley Blind opnieuw een speler uit de Premier League gestrikt. Het zijn niet alleen forse transferinvesteringen, ook hun salaris is navenant. Om aansluiting bij de elite in de Champions League te houden dan wel te krijgen, is het salarisplafond in Amsterdam opgetrokken tot 5 miljoen per jaar.

Voor een bedrag in diezelfde range verruilde Haller in 2019 Eintracht Frankfurt voor West Ham United. Vanuit de Premier League drong Haller, een Fransman met Ivoriaanse roots, in november 2019 door tot het nationaal elftal van Ivoorkust. Na de komst van David Moyes als opvolger van de Chileen Manuel Pellegrini zakte hij gaandeweg af tot tweede keus. Zodoende stond Haller na 48 wedstrijden in de Premier League op 10 goals, een score die in Engeland niet past bij de 50 miljoen die voor hem werd uitgetrokken in 2019.

AFBOEKINGEN

West Ham neemt het verlies in de boekwaarde voor lief. De last voor de jaarlijkse afboeking op zijn transfersom komt nu bij Ajax te liggen. Naast een salaris van een kleine 5 miljoen per jaar kost Haller met een contract voor4,5 jaar ook elk seizoen 5 miljoen aan afschrijving op zijn koopsom.  De jaarlijkse exploitatielast aan afboekingen van alleen al de meest recente aankopen (Antony, Kudus, Klaasen, Klaiber en Haller, te samen een kleine 65 miljoen aan investeringen) loopt nu op tot ruim 17 miljoen per jaar.

Het zijn forse bedragen die het halen van de Champions League tot een financiële noodzakelijkheid hebben gemaakt. In het seizoen 2019-2020 kon Ajax de rode cijfers alleen nog ontlopen door de lucratieve transfers van onder anderen Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Tegenover het transferresultaat van 85 miljoen stond vorig seizoen een afschrijvingslast op spelers van 52 miljoen. Het bleek doorslaggevend om het boekjaar 2019-2020 af te kunnen sluiten met een positief resultaat van ‘maar’ 20 miljoen.

BOVEN DE 100 MILJOEN

Dit seizoen kan Ajax teren op de verkoop van Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Joël Veltman en Sergino Dest, opgeteld ruim meer dan 100 miljoen. Het zijn cijfers die illustreren hoezeer de ontwikkeling van talenten, de spelershandel en de uitslagen op het veld bij Ajax hand in hand blijven gaan. Het is lot van een club in een klein voetballand, die met tv-rechten, commercie en merchandising ver achterblijft bij de elite van Europa.

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.