vrijdag, april 23

Ajax – PSV bekeken door andere ogen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het was apart om de voorbeschouwing van Ajax – PSV eens te bekijken bij SportDigital, een Duitse televisiezender die de ‘kleine competities’ heeft. In Nederland vestigde ESPN met de eerste topper onder de nieuwe naam meteen een nieuw kijkcijferrecord. Hoewel, eigenlijk niet. Ajax – PSV trok zondag 1,46 miljoen kijkers, waar Ajax – Feyenoord een jaar geleden op 1,42 bleef steken. Alleen moet je dan wél de ruim vijftigduizend aanwezigen in het stadion meetellen, zodat je op 1,47 miljoen komt.

Afijn: ook nu FOX verder is gegaan als ESPN, doen ze het goed. En wat nooit zal verdwijnen: de aantijgingen van voorkeur voor Ajax. Ze zijn begrijpelijk. De televisiestudio’s in Nederland staan op Ajax-territorium. Presentator Milan van Dongen is dan ook ‘verdacht’ als hij naar Ajax verwijst in de ‘wij’-vorm – waar hij opgroeide is op Facebook te zien aan zijn profielfoto, waarop hij als jochie poseert in het tenue van DCG uit Amsterdam-Osdorp. Al kan het evengoed een slip of the tongue in het Engels geweest zijn.

DCG

Ondergetekende herkent het shirt van DCG zo makkelijk omdat hij er zelf ook jaren in speelde, en mijn voorkeur ligt ook niet bij de club uit mijn stad. Zijn de ESPN’ers voor Ajax? Sowieso een paar, van huis uit tenminste. Da’s niet erg, want ze doen hun werk verder goed. De Amsterdammers krijgen alleen veel aandacht, maar dat is volgens het klant-is-koning-principe. Dick Advocaat kan van alles zeggen, Ajax is de populairste club van Nederland. Met overmacht. Logisch derhalve dat een betaalzender daarop inspeelt.

Toch verfrissend om eens een ander perspectief te zien. De Duitsers zijn veel meer geïnteresseerd in ‘hun’ PSV. Eer de teleurstelling over het ontbreken van Mario Götze weg was, zagen we prima interviews met Philipp Max en Roger Schmidt. Het accent op PSV, dat past ze eigenlijk niet. Liever verschansen ze zich op hun Herdgang, maar: vergis je niet, ook PSV wil gewoon kampioen worden.

Blijkens zondag: ja, dat kan. Feyenoord en Vitesse zijn kwalitatief niet goed genoeg om 34 wedstrijden mee te doen, tenzij Ajax en PSV allebei Europees heel ver komen. We zagen een on-Nederlands intensieve wedstrijd. PSV had het voor rust op orde, wist zich na de pauze geen raad met Haller. Met de 2-2 was er één winnaar: het anderhalf miljoen koppig sterke publiek.

Roger Schmidt, het boek van een trainer | Roger Schmidt

 

 

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.