woensdag, januari 22

Serie O Belgisch Voetbal: Rusland – België 1-4, 16 november 2019, Rode Duivels nummer 1 van de wereld

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oh Belgisch Voetbal. Hoogtepunten en sterke verhalen van 1920 tot 2020.

Elke week op zaterdag! Deze verhalenbundel neemt u mee langs de onvergetelijkste momenten van de Belgische voetbalgeschiedenis tussen 1920 en 2020. Legendarische vertellingen, pure voetbalanekdotes.

De Rode Duivels werden opnieuw bevestigd als nummer 1 van de wereld, intussen reeds sinds september 2018. Keren we deze week nog eens terug naar één van de topprestaties onder bondscoach Roberto Martinez: Rusland – België op 16 november 2019.

De broers Eden & Thorgan Hazard, les frères pour toujours

Sint-Petersburg, dé Russische kunststad bij uitstek, zag op zaterdag 16 november 2020 Belgische voetbalkunst. De Rode Duivels tikten de Sbornaya van de mat, als voerde zij de lichtvoetige en humoristische ‘Tweede Wals’ op. Wat zou de componist van deze wereldberoemde dans Dmitri Shostakowitsch (1906-1975) – en een van de beroemdste inwoners van de stad – daarvan gedacht hebben? Hij openbaarde zich tijdens het strafkampenregime van Stalin ook als voetballiefhebber. Die klaagde hem aan wegens het ontwerpen van ‘chaotische muziek’. De componist – die tien symfonieën zou schrijven – leed van dan af aan zware depressies en kampte met zelfmoordgedachten tot aan het overlijden van de communistische dictator in 1953.

Tweede wals

Na zijn dood getuigde de echtgenote van Shostakowitsch dat die zijn vluchtweg zocht in het voetbal. Hij bezocht honderden wedstrijden en beschreef die in schriftjes vol statistieken en verhaaltjes. En hij hield van voetballers die de ‘artistieke vrijheid’ opzochten. Er een ‘Tweede Wals’ van maakten als het ware.

Zoals de Rode Duivels op zaterdag 16 november 2020. Het hele elftal haalde de hoogste waarderingscijfers in de driehoek combinatiespel-tegenaanval-positiedefensie. En blonken uit in ‘uitmuntendheid’: Thorgan & Eden, de broers Hazard, les frères pour toujours.  De krantentitels logen niet: ‘familiefeest Thorgan & Eden’; ‘Hattrick Hazard’. 0-3 bij de pauze: 19’ Thorgan 0-1, zocht de ruimte voor zichzelf vanuit een persoonlijke actie en trapte in de korte hoek.

33’ Eden 0-2, gelijkaardige ‘move’ als het jongere broertje, na moeilijke ‘assist’ van Lukaku.

40’ Eden 0-3, met dank aan Kevin De Bruyne.

Intussen verzonden de broers op het veld al plaagstoten naar elkaar. Thorgan: ‘Eden moet jij altijd tonen dat je de beste bent?’. Eden: ‘Je bent jaloers Thorgan’.

Na de pauze verzuimden de Duivels om de Russen met zes of zeven doelpunten uit te tikken. Lukaku zette met een klassieke counter zijn verdediger in de wind: 0-4. Daartussen een partijtje ‘absurdistische Belgische slapstick’: Boyata spurtte in de tweede helft op in het shirt van Batshuayi.
Shostakowitsch zou genoten hebben van dit soort geintjes. En ook van hoe er toch enige ernst in het karakter werd gegoten van de eeuwige speelvogel Eden Hazard.

Een spelletje

Ik sprak daarover met Bob Browaeys, de architect van de nieuwe opleidingsvisie van de KBVB: ‘Alleen maar jongleren, alleen maar jongleren. Dat had hij gedaan met zijn opwarming tijdens de pauze. Omdat er te weinig variatie in het spel van de U17 zat, achtte ik het moment gekomen om Eden – amper vijftien op dat moment – te brengen en hem te laten invallen. Wat gebeurde? Al zijn hakjes, overstapjes en trucjes gingen de mist in. Alles mislukte. Daar stond ik voor aap. Hij deed niets dan jongleren want voor hem was voetbal een spelletje.

Gaf je hem een balletje, dan amuseerde hij zich. Hij viel in op de nummer zeven, maar posteerde zichzelf ongevraagd op nummer elf of nummer tien. Zonder enige discipline. Passeerde verkeerd en bleef staan. Alles wat hij kon verkeerd doen, deed hij ook verkeerd. Ik riep hem bij mij: “Hakjes kunnen enkel als ze efficiënt zijn. Je geeft een slechte voorzet en vervolgens blijf je staan. Je zoekt op eigen houtje de verkeerde positie op.”

Ik verwijderde hem twee maanden uit de kern en gaf hem de opdracht te werken aan zijn probleempunten. Hij keek me aan en knikte: “Oui, oui chef.” Hij gaf geen verdere commentaar en hield zich blijkbaar strikte aan het schema want twee maanden later speelde hij de pannen van het dak.’ Zoals op 16 november 2020 in Sint-Petersburg. Een voetbalvariatie op de Tweede Wals van Shostakowitsch. België de nummer één van de wereld.

Dankzij de broers Eden & Thorgan Hazard, les frères pour toujours!

Hierboven vindt u de cover van ‘O Belgisch Voetbal’. Het boek is hier te koop

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.