dinsdag, mei 24

Serie O Belgisch Voetbal: Kevin De Bruyne, Man of the Match: Manchester City – Liverpool FC 5-0, 9 september 2017

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oh Belgisch Voetbal. Hoogtepunten en sterke verhalen van 1920 tot 2020.

Elke week op zaterdag! Deze verhalenbundel neemt u mee langs de onvergetelijkste momenten van de Belgische voetbalgeschiedenis tussen 1920 en 2020. Legendarische vertellingen, pure voetbalanekdotes.

In deze aflevering roepen we nog eens één van de allerbeste wedstrijden op van Kevin De Bruyne. De beste speler van Manchester City staat een maand geblesseerd aan de kant. Zal dat de titelrace in Engeland beïnvloeden?

Manchester City – FC Liverpool, 9 september 2017 in het Etihad Stadium. Pep Guardiola versus Jürgen Klopp. Man of the Match: Kevin De Bruyne. Het werd 5-0. Net voor het uur bracht Guardiola de jonge Duitse belofte Sané in. KDB voerde een snelle conversatie met David Silva en Sergio Agüero. Vervolgens groeide Sané nog uit tot sensatie van het laatste half uur met twee doelpunten.

Een andere wereld

De mediacommentaren struikelden over hun loftuitingen. Men noemde hem het ‘hart’ van het adembenemende ‘blauwe raamwerk’ dat de ‘spelers in het rood’ van de start tot het einde de weg deed kwijt raken.

De gerenommeerde senior writer Jim White van de krant The Telegraph gaf een beschrijving mee die in accuraatheid niet onder deed voor het spel van KDB: ‘Zelfs in deze prachtige partij stak hij nog boven zijn ploegmaats uit. Het leek soms dat hij in een andere wereld vertoefde waardoor hij tijd en ruimte vond op het veld.  Tijdens de opwinding van deze onwaarschijnlijke 5-0 sprong nog één ding echt in het oog: hoe goed Kevin De Bruyne is. Zowel lichamelijk, geestelijk als creatief was hij technisch uitzonderlijk aanwezig in zijn vooruitgeschoven middenveldpositie.’

Kevin bezorgde de assist aan Agüero bij het eerste doelpunt, na een controletouch op de bal nadat die door Fernandinho werd ingeleverd ter hoogte van de middencirkel. Dan volgde, met nonchalant gemak, een perfect gelift balletje dat Agüero door het centrum van de Liverpooldefensie loodste. Het tweede doelpunt, net voor de pauze, vertrok van zijn voet als een klassieke ‘linkerflankvoorzet’ die Jesus toeliet om de bal voorbij Mignolet te vuren. Vanuit een meer centrale positie legde hij nummer vier op de voet van Sané. Volgens de BBC-website ‘had men bij Liverpool geen enkel idee hoe hem af te stoppen.’

Kevin ziet alles

Pep Guardiola toonde zich bijzonder opgetogen over de prestatie van zijn Number Seventeen: ‘Hij is de complete voetballer. Kan versnellen en aanvallen als hij de ruimte ziet en is uitstekend met de bal aan de voet. Met Kevin lijkt het allemaal heel simpel. Hij is zo’n dynamische speler, die de precieze passeerbeweging in het juiste tempo omzet. Wanneer hij de bal heeft, dan weten onze buitenspelers en spitsen hoe te bewegen om de bal te krijgen, want Kevin ziet alles. Ook de ruimtes die een andere voetballer niet zien en hij verzendt de juiste pass in een fractie van een seconde. Met de bal kan hij zijn medespeler zowel met de korte als de lange voorzet bedienen. Zonder bal is hij de meest bescheiden jongen die alle taken opknapt in dienst van anderen. Hij is het type dat ik in het hart van mijn elftal wil en daarom schuif ik hem graag een beetje achteruit.’

Een spel

Ik sprak hem er ooit over aan in de woning van zijn opa…in Londen. En daar zei hij iets bijzonders: ‘ik zie het voetbal als een spel en wil dat dit zo blijft. Ik weet dat ik profvoetballer ben, maar het plezier komt bij mij op de eerste plaats.

Ik voel me nooit nerveus. Dat ligt nu eenmaal in mijn karakter, ik ben rustig, bijzonder rustig.’   Dat klonk zelfverzekerd. En hij vertelde over zijn manier van voetballen: ‘Ik hou van offensieve vrijheid. Ik loop tussen de lijnen en zoek de openheid. Ik verkies de centrale positie boven die aan de zijkant. Ik hou ook van het rondtikken van de bal op de eigen speelhelft. Ik ben iemand die altijd kijkt om te weten wat hij doet. Dat gebeurt al voor ik de bal ontvang. Ik weet wie waar staat.’ Weten wie waar staat, dat is enkel de echte groten gegeven.

Manchester City – FC Liverpool 5-0. KDB, Man of the Match.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.