zondag, mei 26

Scherpe tong is weg bij KNVB

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Hoog bezoek’ was het voor de FIFA. Just Spee, voorzitter van de KNVB, verscheen daarom vorige week prominent op de website van de wereldvoetbalunie, poserend met zijn gesprekspartner, FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Een staatsieportret. Alsof twee wereldleiders in Parijs hun ‘liefde’  voor de bal deelden.

Of er nog gevoelige thema’s waren aangeroerd, meldde de FIFA niet. Infantino had met Spee gesproken over het WK vrouwenvoetbal, met Nederland als deelnemer, en over het ‘vele en goede werk van de KNVB’, in 1904 een van de zeven (Euroese) oprichters van de FIFA. Terug in Nederland bleek dat de KNVB zijn eerder scherpe tong nauwelijks had laten vlammen.

In het nieuw ingerichte FIFA-kantoor aan de Place de la Concorde, in een kantorencomplex binnen het prestigieuze hotel De La Marine, had de bondsvoorzitter van de KNVB vooral veel begrip gekregen voor de keuzes en positie van de FIFA; voor bijvoorbeeld Qatar als locatie voor het WK van 2022 en voor de serieuze mogelijkheid dat in 2030 driekwart van  de WK-wedstrijden in Saoedi-Arabië zal worden gespeeld.

COMPLEXER

,,Een WK in Saoedi-Arabië? Op een gegeven moment kan de voetbalwereld daarvoor kiezen. Officieel is het nog geen kandidaat, Spanje, Portugal een een aantal Zuid-Amerikaanse landen well. Een toernooi in Iran gaat wat mij betreft te ver. Ook in het geval van Saoedi-Arabië kun je je afvragen of we daar nu al kunnen gaan voetballen. Voetbal is zo groot dat het maatschappelijke veranderingen teweeg kan brengen. FIFA pakt die rol. Dan kom je wel eens in  netelige situaties terecht. De wereld is soms complexer dan we in ons landje denken. De positie van Infantino was niet gemakkelijk. Hij moest rekening houden met wat Qatar wilde, met de grote sponsors”, zegt Just Spee in het Algemeen Dagblad.  

Zo klinkt de stem van de KNVB nadrukkelijk anders dan in 2022. De tanden zijn eruit bij de Nederlandse  voetbalbond, in de media is de aandacht verflauwd voor de FIFA en de gangen van Infantino.

JUST SPEE

Just Spee (58) is sinds december 2019 voorzitter van de KNVB. Hij volgde Michael van Praag op zonder ervaring als voetbalbestuurder op hoger niveau. Spee is afkomstig uit de entertainment-industrie maar praat al als een diplomaat. Hij zegt daarmee te waken over het Nederlands belang binnen de FIFA, maar kijkt wellicht ook vooruit naar een vrij zeteltje in de FIFA-Council, het hoogste orgaan met 37 leden (van wie zeven uit Europa). Als onbeschreven blad in de voetbalwereld drong Spee in april 2021 al door tot het bestuur van de UEFA.

Voor Just Spee is de herverkiezng van Gianni Infantino als FIFA-president geen discussiepunt. ,,Ik heb Infantino de toezegging gedaan zijn herverkiezing te steunen. Infantino heeft verstandige ideeën over de aandacht voor mensenrechten, de relatie met de Europese bonden en verbeteringen over de wijze waarop de FIFA bestuurd wordt. Je kunt wel hard nee roepen, maar wat dan? Nu zit je aan tafel en blijf je invloed uitoefenen. Dat is voor het Nederlandse voetbal het beste.”

Vooraf en tijdens het WK in Qatar klonken er binnen de boezem van de KNVB veel kritischer geluiden over ‘Qatar’, met name vertolkt door Gijs de Jong, de secretaris-generaal van de voetbalbond, die ook bij de ontmoeting in Parijs aanwezig was. ,,Met wat Infantino in Qatar heeft gezegd  is hij veel te ver gegaan. Dat heb ik hem ook gezegd. Onze kritiek wordt gehoord. Tegelijk hebben we het niet alleen voor het zeggen, de FIFA heeft 211 leden. De tijd dat de Europese bonden altijd hun zin kregen, is echt voorbij. Dat heeft dit WK wel aangetoond. Dat zullen we moeten accepteren”, aldus Spee in het Algemeen Dagblad over de ‘verzoening’.  

LE GRAËT

Pikant is dat Just Spee met Infantino sprak in Parijs, in de nieuwe satelliet-locatie van de FIFA die Infantino goed uitkomt zolang de Zwitserse justitie hem op de hielen zit. Vanuit  Parijs vervult de Franse ex-bondsvoorzitter Noël le Graët sinds vorige  week een sleutelpositie binnen de FIFA. Zijn benoeming daar volgde uitgerekend pal op zijn aftreden als bondsvoorzitter in Frankrijk na beschuldigingen van duistere praktijken, onder meer van  verkrachting van medewerksters. De ethische commissie van de FIFA zag geen bezwaar in de aanstelling van Le Graët.

Van de 81-jariige Le Graët heeft Infantino  vermoedelijk niets te vrezen. Mogelijk zorgt wel de Duitse bondszitter Bern Neuendorf voor een nieuwe wind. Neuendorf (61)  is een oud-parlementariër voor de socialistische SPD, oud-journalist en afgestudeerd in geschiedenis, sociale en politieke wetenschappen. Neuendorf, sinds 1 maart voorzitter van de DFB, keek zijn ogen uit over wat zich afspeelde in de wandelgangen van het WK. ‘Kras’, noemde hij zijn ervaringen in Qatar.

NEUENDORF

Neuendorf  wordt binnenkort geïnstalleerd als lid van de FIFA-Council. Wordt hij het Paard van Troje?  Neuendorf: ,,Ik zal er op toezien dat de toezegging van 400 miljoen aan  schadevergoedingen uit de WK-opbrengst daadwerkelijk serieus is gedaan en dat het geld ook terecht komt bij de gastarbeiders in Qatar.”

Gepokt en gemazeld in de politiek zoekt Neuendorf  naar diplomatieke wegen om invloed uit te kunnen oefenen op beslissingen binnen de FIFA. ,,Daarvoor moeten we allianties smeden met Europese landen als Engeland,  België, Nederland en Denemarken. Confrontatiepolitiek is zinloos binnen de FIFA.”

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply