donderdag, mei 23

Rooney en Fellaini op de wip – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manchester United vreest vanavond voor een vierde nederlaag op rij. Ook al is de tegenstander in de minder belangrijke League Cup slechts Northampton uit de First Division ( derde klasse). Een uitschakeling zou de rijkste club ter wereld in een nieuwe crisis storten en grote vraagtekens genereren over José Mourinho. In een vorig leven ‘The Special One’.

De Engelse kranten hebben de voorbije dagen analyses aan de lopende band gemaakt over wat er aan de hand is op Old Trafford en wat er moet gebeuren. Zowat iedereen is het er over eens dat aanvoerder Wayne Rooney geen plaats meer verdient in het basiselftal. Hij is pas 30, maar wordt bijna unaniem als versleten bestempeld.

Rooney opnieuw een rij vooruit schuiven zit er niet in. Daar staat Zlatan Ibrahimovic, die in de topmatchen niet kan verbergen dat hij al 34 is, en moet zo snel mogelijk ruimte gemaakt worden voor Marcus Rashford. Het supertalent zat de voorbije weken op de bank of werd verbannen naar de flank.

De tweede algemene conclusie is dat Marouane Fellaini uit het elftal moet. Hij kreeg na de eerste matchen van het seizoen overal lof voor zijn prestaties als nummer ‘zes’, maar dat was tegen enkele van de mindere teams uit de Premier League. Niet alleen tegen Manchester City maar ook bij Watford viel hij echter door de mand.

De Rode Duivel heeft twee cruciale tekortkomingen voor deze positie: hij mist de discipline om altijd zijn positie te houden ( wat tegen Watford aanleiding was voor het fatale tegendoelpunt) en hij heeft onvoldoende voetballende kwaliteiten om de aanval op gang te trekken. Op deze positie heb je iemand nodig met de kwaliteiten van Andrea Pirlo, Claudio Makelele of Sergio Busquets, geen boomlange knaap met scheve voeten.

In de entourage van Mourinho wordt nu ‘gespind’ dat alle problemen terug te voeren zijn tot Louis van Gaal. De spelers zouden te veel met hun verstand en te weinig met hun hart spelen. Maar is dat ook niet de manier waarop de Portugees zijn vorige clubs liet voetballen?

Mourinho moet nu maar eens bewijzen dat hij inderdaad een speciale coach is en beginnen met de juiste tactiek te kiezen en die door de juiste spelers laten uitvoeren. Hij moet in de eerste plaats op het veld duidelijk maken waarom hij een fabelachtig transferbedrag wilde uitgeven voor Paul Pogba. De Fransman is een typische box-to-box-speler, maar kreeg van Mourinho telkens andere en onduidelijke opdrachten.

De vrees van veel fans van de Red Devils is dat Mourinho alleen een defensief blok kan neerzetten en verder hoopt op een paar geniale ingevingen van zijn spitsen. Maar dat is niet het voetbal waar Old Trafford zit op te wachten. Bij Chelsea volstond het om te winnen, met welke tactiek dan ook, omdat de supporters niet meer gewoon waren van te winnen en de stijl uit de succesrijke jaren van jongens als Peter Osgood al decennia weg en vergeten was. Bij de Engelse recordkampioen is mooi voetbal minstens zo belangrijk als winnen.

Omdat ‘The Special One’ alle hulp kan gebruiken, nog deze suggestie: waarom niet overschakelen naar een simpele 4-4-2? Met Zlatan en Rashford in de spits, een keuze uit Martial, Lingard, Mata en Mikhitaryan op de flanken en centraal op het middenveld een echte voetballer ( Carrick of Herrera) naast Pogba. Dus inderdaad zonder Rooney en Fellaini.

François Colin

Share.

About Author

1 reactie

  1. Pingback: injury attorney

Leave A Reply