maandag, oktober 7

Roger Schmidt verlaat PSV als slecht verliezer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het kampioenschap van Ajax is nabij, maar de momenteel meest gevierde club van Nederland huist in de Rotterdamse Kuip. Feyenoord haalde vorige week in een roerig Marseille de achttiende Nederlandse finaleplaats in het Europese clubvoetbal binnen. Die prestatie zorgde voor zoveel enthousiasme, bij spelers én fans, dat de inspanningen zondag werden verdreven toen Feyenoord een stuntje rook tegen PSV.  Vanuit een kansloze positie, op het scorebord én op het veld, kwam Feyenoord van 0-2 terug tot 2-2; genoeg om de Kuip opnieuw te laten daveren en Ajax gerust te stellen.

De late gelijkmaker, in de 96ste minuut, veroorzaakte veel tumult. Virtueel stond PSV twee ronden voor het einde nog maar twee punten achter op Ajax toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük tot een strafschop besloot. Op weg naar het doel raakte de bal de licht uitgestoken arm van PSV-verdediger Mauro Junior. Van intentie leek geen enkele sprake, de lichaamstaal van de scheidsrechter maakte snel duidelijk dat hij niet eens van plan was naar de stip te wijzen. Toch gebeurde het, na heftig protest van de hijgende Feyenoord-spelers, onder gebrul van de Rotterdamse aanhang.

Liet Serdar Gözübüyük, dit seizoen tot een belangrijke ref in Europa gepromoveerd, zich hierbij leiden door een advies van de VAR? De KNVB gaf geen uitsluitsel. De voetbalbond beperkte zich tot een statement dat Feyenoord ten onrechte een strafschop toegewezen had gekregen en dat de VAR had moeten ingrijpen.

SCHMIDT LOOPT BOOS WEG

Roger Schmidt, de scheidende PSV-coach, kon het niet bevatten. Tierend en onbewezen haalde hij op twee verschillende tv-zenders uit naar de arbitrage die PSV met beslissingen in de duels met Feyenoord én Ajax van de titel zou hebben beroofd. Boos beende hij weg van beide tv-camera’s toen er vragen volgden over het (opnieuw) wegzakken van PSV in de tweede helft en het verkwanselen van de kansen op 0-3.

Het beeld van een slecht verliezer blijft daarom hangen nu Schmidt na twee jaar afscheid neemt van PSV. De clubleiding presenteerde hem in 2020 als een nieuwe Messias. Met hem moest PSV Ajax een kopje kleiner gaan maken, zoals hem dat met Red Bull Salzburg in 2014 was gelukt. Bij het opmaken van de balans kan Schmidt slechts wijzen naar een Super Cup en de Nederlandse beker, beide behaald in rechtstreekse confrontaties met Ajax. Vooral in de duels met de top-vier van de Eredivisie heeft PSV in twee jaar zoveel schade opgelopen dat het ook dit seizoen Ajax voor zich moet dulden. Naar kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League heeft Schmidt PSV niet kunnen leiden.

ARNE SLOT

Terwijl Roger Schmidt misnoegd afdruipt, bejubelt voetballend Nederland met Arne Slot een coach die voor nieuwe successen zorgt. In zijn eerste jaar bij het vernieuwde Feyenoord heeft hij met relatief ‘goedkope’ spelers schwung gebracht in het team, dat vorig seizoen onder Dick Advocaat zo vaak chagrijn uitdroeg. In de concurrentiestrijd met Ajax en PSV bleek Feyenoord dit seizoen nog te wisselvallig, maar de European Conference League diende zich aan als een ideaal podium om de ontwikkeling te versnellen.

In 18 Europese wedstrijden verloor Feyenoord slechts één keer, uit bij het Zweedse Elfsborg nadat de thuiswedstrijd al met 5-0 was gewonnen. Olympique Marseille, de nummer 2 van Frankrijk, was in de halve finale de zwaarste tegenstander. Na een 3-2 zege  in de Kuip liet  Feyenoord zich in Marselle nauwelijks in het nauw brengen: 0-0. Een meevaller voor de Rotterdamse club was wel het snelle uitvallen van Olympique’s spelmaker Payet.

SUPPORTERS

Indrukwekkend was de wijze waarop met name de defensie van Feyenoord overeind bleef in de Franse havenstad. De giftige entourage bracht de Rotterdammers niet uit het lood. Op weg naar het stadion al moest de spelersbus het ontgelden, Slot zag een baksteen op hem afkomen die slechts door veilig glas kon worden geblokkeerd. In het stadion bleek de supporters van de thuisclub niets inde weg gelegd om dozen vol vuurwerk mee te nemen naar de tribunes.

De beruchte Virage Sud moest ditmaal op last van de UEFA gesloten blijven, maar de herrie was er niet minder door. Opvallend was dat de supporters van Marseille zelfs de gelegenheid kregen een choreografische voorstelling te regisseren waarop ze hun afkeer tegen de UEFA mochten uitbeelden met de tekst UEFA Mafia. Het was een actie die niet zonder medewerking van de club opgezet kon zijn. De tv-kijkers werd dit massieve protest onthouden.

CYRIEL DESSERS

Tot de laatste seconde mochten Olympique en de heetgebakerde fans blijven hopen op reparatie van de 3-2 in Rotterdam. Cyriel Dessers had ze eerder het zwijgen kunnen opleggen, maar pas zondag in de Kuip vond hij zijn scoregevoel terug. Beide goals tegen PSV kwamen op naam van de Belgische spits, een kopbal in de 86ste minuut en een koel benutte strafschop tien minuten later.

Met zijn doelpunten heeft Cyriel Dessers zich intussen zo populair gemaakt dat de  supporters in Rotterdam aandringen op actie om hem te behouden. In het huurcontract met Racing Genk is vastgelegd dat de contractrechten op Dessers door Feyenoord voor 4 miljoen euro kunnen worden overgenomen. Vooralsnog heeft technisch manager Frank Arnesen naar buiten nog niet laten blijken hiervoor zaken te willen doen.

De supporters willen hem graag helpen. Daarom werd al een crowdfunding-actie opgezet, die snel succes had. De collecte moest worden gestaakt omdat de transferregels van de FIFA deze vorm van steun door supporters als Third Party Ownership beschouwen, wat niet toegelaten is.

Dat supporters zover willen gaan zegt niet alleen veel over de populariteit van Dessers in Rotterdam. Ook deze  inzet van de fans illustreert weer eens hoe intens bevlogen de aanhang in Rotterdam met hun club verbonden is.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply