Nog geen vijf Duitse spelers telde het Nederlandse profvoetbal toen Robin Gosens in 2012 door Vitesse Arnhem werd weggeplukt aan de andere kant van de grens. Inmiddels zijn er liefst 31 Duitsers actief in de Eredivisie, naast nog eens drie Duitse hoofdcoaches bij PSV, Heracles Almelo en Vitesse. De Deutsche Welle wordt deze golf al genoemd.
Al die 31 Duitsers laven zich gretig aan de voetsporen van Robin Gosens (28), nu Duits international, topspeler bij Atalanta Bergamo en begeerd door grotere Europese topclubs dan de verrassing in de kwartfinales van de Champions League in het vorig seizoen.
Het verloop van zijn carrière laat zien wat voor springplank het Nederlandse voetbal te bieden heeft. Robin Gosens, zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder, droomde helemaal niet van de top toen hij ruim acht jaar geleden nog in de jeugd speelde van Vfl Rhede, een amateurclubje in het district Niederrhein. Ja, hij was wel eens uitgenodigd voor een testwedstrijd bij Borussia Dortmund. Maar hij had zich daarin zo hulpeloos gevoeld, zoveel minder dan alle anderen, dat hij zich niet verbaasde nooit meer iets te horen uit Dortmund.
NAAR DE DORPSDISCO
,,Een fiasco”, noemde Gosens die ervaring vorig jaar in het Duitse magazine 11Freunde. ,,Bij mijn dorpsclub in Rhede was ik een kleine ster, in Dortmund was ik een Niemand.” Daarom voetbalde bij vrolijk verder in de grensstreek met Nederland waar elke week er hetzelfde uitzag. Doordeweeks naar school, tussendoor achter de kassa van een tankstation en op vrijdagavond naar een teamgenoot om samen met veel drank het weekeinde in te luiden in de dorpsdisco Blues.
Hooguit een uur had Robin Gosens na een lange nacht geslapen toen hij ergens in mei 2012 in Kleef werd aangesproken door een scout van Vitesse. ,,Ik kreeg het er warm van. Ik wilde eigenlijk niets zeggen, ik hield mijn hand voor mijn mond, hij kon anders de dranklucht nog ruiken. Het kwam er op neer dat hij me voor een proeftraining in Arnhem uitnodigde.”
,,Van die dranklucht heb ik toen niets gemerkt”, vertelt John Suppers, de scout die door Vitesse naar Kleef was gestuurd. Suppers: ,,Marino Pusic, die de A-jeugd van Vitesse trainde, had me gevraagd een speler te bekijken. Na een kwartier wilde ik al weg, totdat ik in gesprek raakte met de vader van Robin Gosens. Die wees me op nummer 8, zijn zoon die links op het middenveld speelde. Je kon zien dat zijn techniek goed was en dat ie de goeie mentaliteit had. Een Kampfmacher zoals ze in Duitsland zeggen, niet kapot te krijgen.”
VITESSE
Terug in Arnhem moest eerst nog een veld gevonden worden waar Robin Gosens zijn talenten kon etaleren. Omdat de zomer naderde, lagen de velden op het trainingscentrum er al uit. En na zijn eerste test, was lang niet iedereen bij Vitesse overtuigd.
Marino Pusic, nu assistent-coach van AZ, geloofde er wel in. Gosens kreeg ook een contract, maar voor serieus profvoetbal in Arnhem werd hij uiteindelijk toch te licht geacht. Zo raakte de Duitser met twee paspoorten in 2013 als huurspeler verzeild bij FC Dordrecht in de Eerste Divisie. Hij vond er langzaam zijn draai en beleefde min of meer toevallig promotie naar de Eredivisie. Dat bleek het podium waar Nico-Jan Hoogma, nu technisch directeur van de KNVB en toen in die rol bij Heracles, het talent herkende in de van middenvelder tot linksback omgeschoolde Gosens.
Twee jaar voetbalde Gosens bij Heracles in de Eredivisie. Geen enkele Nederlandse topclub keek naar hem om. Hij maakte wel indruk op een scout van Atalanta Bergamo, dat eerder al de huidige internationals Marten de Roon en Hans Hateboer uit het Nederlandse provincielandschap had opgevist.
SAM LAMMERS
Met de inbreng uit de Nederlandse Eredivisie is Atalanta Bergamo inmiddels vanuit de middenmoot van de Serie A opgerukt naar de top. De zoektocht in Nederland gaat door. Vorige week werd Sam Lammers (23) voor tien miljoen weggekocht. Bij PSV had Roger Schmidt, de nieuwe Duitse (!) trainer, hem nog niet erkend als absolute eerste-keus-spits. Afgelopen zondag debuteerde Lammers in de Serie A.
De Italiaanse scout van Atalanta Bergamo laat zijn oog ook vallen op de Duitse spelers in de Eredivisie. Ze vallen niet alleen op door Kampfkraft en Laufpensum, ook door basistechniek en teamgeest. Op een enkele uitzondering na, zoals Philipp Max bij PSV, ligt hun afkomst meestal hoger dan het lokale amateurniveau waar Robin Gosens werd ontdekt. Ze komen doorgaans uit de Tweede Bundesliga, of het derde niveau, dan wel uit het reserveaanbod van Eerste Bundesliga.
VVV-Venlo
,,Je weet wat je hebt aan Duitse spelers”, zegt Stan Valckx in de Volkskrant. Valckx is technisch directeur van VVV-Venlo waar vijf spelers met een Duits paspoort actief zijn. ,,Ze zeuren niet bij een reservebeurt. Ze vinden het ook leuk om hier te voetballen. Het spel hier is aanvallend en open, en niet zo fysiek als in Duitsland. Hier mogen ze nog fouten maken. Hier zijn 19, 20 volwaardige spelers bij elkaar. In Duitsland tellen selecties soms 30 man. Daar zijn meer spelers ontevreden dan tevreden.”
Niet alleen voor Robin Gosens vormde de Eredivisie een leerschool. Mark Uth drong nog tot de Mannschaft door nadat hij eerder drie jaar bij sc Heerenveen en Heracles had gespeeld. Méér scouts blijven daarom uitkijken naar de ontwikkeling die Duitse spelers in Nederland doormaken.
Dat geldt ook voor John Suppers, de ontdekker van Robin Gosens en tegenwoordig werkzaam voor Wolverhampton Wanderers. Voor de subtopper in de Premier League speurt hij in Nederland, België en Frankrijk naar zowel jeugd als kandidaten voor het eerste elftal. Het voorbeeld van Robin Gosens laat zien dat zulke talenten op elk niveau schuil kunnen gaan.
TWITTER: @hmees
6 reacties
Pingback: บอลยูโร 2024
Pingback: mdma cristal
Pingback: pop over to this site
Pingback: โบท็อกซ์
Pingback: 가입시 꽁머니
Pingback: vegas casino