zaterdag, december 9

PSV verdrijft banvloek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na vijf jaar alleenrecht voor Ajax telt Nederland weer twee vertegenwoordigers in de Champions League. Voor PSV waren de play-offs, het laatste portaal voor toegang tot de elite van 32 clubs, uitgegroeid tot een banvloek. Drie keer in de afgelopen vier jaar struikelde het op de rand van de miljardencompetitie. Woensdag rekende het Eindhovense team af met de frustratie, een revanche ook voor wat het vorig jaar overkwam.

Na een gelijk spel (2-2) in de uitwedstrijd bij Rangers FC waande PSV zich toen al zeker van deelname aan de Champions League, zo superieur oogde de Nederlandse nummer 2 in augustus 2022 in Glasgow. De domper volgde in eigen huis: 0-1. Twee weken later maakte Ajax (nog in goede doen) met een 4-0 zege op Rangers in de eerste ronde van de Champions League duidelijk welke kansen PSV had laten liggen.

Een trauma hield de Brabantse club eraan over. De PSV-leiding had al op 30 miljoen aan Europese inkomsten gerekend. Voor de spelers ging de droom verloren zich op een hoger podium te etaleren. Pas in de tweede helft van vorig seizoen vond de Eindhovense ploeg de weg naar een stabielere koers. Sinds begin februari is PSV in de competitie ongeslagen. Twee keer slechts speelde het in die reeks gelijk. Talenten als Johan Bakayoko (20) en Ismael Saibari (22) ontwikkelden zich verder. Het herstel volgde te laat om Feyenoord nog te bedreigen in de strijd om de landstitel, de tweede plaats zorgde wel voor nieuwe inspiratie,  ook omdat daarmee Ajax ruim was afgetroefd.

VAN NISTELROOIJ WEG

Maar het spookbeeld Rangers bleef als een schaduw boven het hele seizoen hangen. Coach Ruud van Nistelrooij hield het in de laatste competitieweek voor gezien. Hij miste – als beginnend hoofdcoach – de steun van de clubleiding, hij voelde zich niet voldoende begrepen door spelers en stafleden.

Zijn opvolger Peter Bosz heeft PSV nieuw elan gegeven. Hij bouwt voort op de fundamenten van Van Nistelrooij en legt meer durf in de opdrachten die hij zijn spelers meegeeft. Uitgerekend tegen Rangers wachtte Bosz met PSV zijn eerste serieuze krachtproef. Opnieuw  eindigde de uitwedstrijd in 2-2, en wéér manifesteerde PSV zich als de beste ploeg. De Braziliaan Ramalho, vorig jaar verantwoordelijk voor de blunder die de nederlaag betekende, werd ditmaal behoed voor een déja vu; hij werd buiten de ploeg gelaten.

Na een stroef half uur kwam PSV woensdag wel op voorsprong, ingeleid met een mooi steekpassje van Noa Lang. En Rangers bleek inderdaad te zwak om daaraan nog te kunnen tornen. Na een tegentreffer bij 2-0 volgde snel herstel van PSV via, opnieuw een kopbal van Luuk de Jong, misschien wel de beste kopper in het Europese voetbal. Het was zijn 29ste treffer in 74 wedstrijden met Nederlandse clubs in Europa. Hij staat nu gelijk met PSV-icoon Willy van der Kuijlen die zijn 29 goals over 58 duels uitsmeerde.

LUUK DE JONG EN ORANJE

De herleefde spelvreugde bi De Jong leidde woensdagavond tot de vraag of Ronald Koeman hem moet terugvragen voor Oranje, zeker nu Memphis Depay door een spierblessure voorlopig is uitgeschakeld. ‘Ik heb heel bewust mijn keuze gemaakt, maar met Ronald wil ik best een kopje koffie drinken’, antwoordde De Jong (33), die voor de interlandbreak al een gezinsuitje heeft gepland. (Het wachten is nog op het antwoord van Vincent Janssen als hem eenzelfde vraag wordt gesteld.)

De 5-1 tegen Rangers paste bij het overtuigende machtsvertoon van PSV, dat intussen ook de selectie zodanig aan het versterken is dat het meer en meer als een serieuze gegadigde voor de landstitel wordt gezien. Zolang de transferperiode nog niet voorbij is, inclusief de twee weken extra voor Saoedi-Arabië, blijft ook bij PSV onzeker met welke selectie het verder gaan in dit seizoen.

‘Er komt nog een centrale verdediger bij’, zei Bosz, een positie waarvoor onder meer Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur) en Zeno Debast (Anderlecht) worden genoemd. Ook Aster Vranckx (VfL Wolfsburg) staat op het wensenlijstje van PSV. Met de pakweg 30 miljoen uit de Champions League worden de mogelijkheden weer groter voor PSV, dat bovendien te maken heeft met financieel lucratieve interesse voor middenvelder Ibrahim Sangaré (Nottingham Forest) en Johan Bakayoko.

NOA LANG IN DE CLINCH

Vergeleken met vorig seizoen telde het basisteam, van PSV woensdag ‘slechts’ drie nieuwe spelers. Van dat drietal viel Noa Lang niet alleen op met zijn inleidende actie bij de 1-0, ook bij een opstootje na afloop. Nadat hij in de 69ste minuut was gewisseld, keek Lang eerst met een verveeld gezicht toe. Hij kwam was in beweging na het slotsignaal, ogenschijnlijk plichtmatig meejuichend, totdat hij op het veld in de clinch raakte met de Belg Nicolas Raskin (ex-Standard Luik), met wie kennelijk nog een rekening  openstond. Medespelers moesten eraan te pas komen om de kemphanen uit elkaar te houden.

Met de zege vergaarde PSV nieuwe punten voor de positie van Nederlandse clubs op de UEFA-ranglijst. Voor komend seizoen is Nederland al verzekerd van twee rechtstreekse deelnemersplaatsen in de groepsfase van de  Champions League. De kansen op zelfs een derde ticket op langere termijn zijn ook weer gegroeid.

VIJF NEDERLANDSE TRAINERS

Behalve met twee clubs is Nederland dit seizoen in de Champions League ook vertegenwoordigd in het trainersgilde. Vijf van de 32 deelnemers hebben een Nederlandse trainer: Arne Slot (Feyenoord), Peter Bosz (PSV), Mark van Bommel (Antwerp FC), Erik ten Hag (Manchester United) en Patrick van Leeuwen (Shaktar Donetsk). De Hollandse School laat zich gelden.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply