donderdag, juni 20

PSV bergaf zonder Bergwijn

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Achter het gemaskeerde gezicht van Steven Bergwijn ging zondag méér schuil dan een vreugde-explosie. Gekruiste vingers voor zijn ogen na zijn formidabele treffer bij het debuut in de Premier League voor Tottenham Hotspur ontlokten knetterende kreten bij de koppenmakers van de tabloids. Tegelijkertijd liet Bergwijn zijn net verlaten club PSV beseffen hoezeer hij was gemist bij de kansloze nederlaag (1-0) in Amsterdam tegen een ver beneden modaal spelend Ajax.

Als The Masked Stinger bejubelde de Daily Star de nieuwste Nederlander in de Premier League. Een variant op het populaire tv-programma The Masked Singer, een verwijzing naar het juichritueeltje waarin volgens  Bergwijn geen diepere betekenis school. ,,Ik heb het ooit zo afgesproken met vrienden tijdens het spelen van FIFA op PlayStation. Sindsdien doe ik het”, legde hij het gebaar uit waarbij middel- en ringvinger elkaar kruisen.

Bij PSV deed Bergwijn dat op 7 december voor het laatst. Een ruime week later werd Mark van Bommel ontslagen als coach. Vervolgens sukkelde niet alleen Bergwijn achteruit, heel PSV zonk nog verder weg. Het verval nam zo’n omvang aan dat er termen vielen als stammenstrijd en loopgravenoorlog. Het lager geklasseerde NAC Breda mepte de Eindhovense club uit het bekertoernooi. PSV viel terug naar de vijfde plaats. En het hoofdgebouw werd bestormd door woedende supporters, die het ontslag van technisch directeur John de Jong eisten.

VERWIJTEN AAN VAN BOMMEL

In een sfeer van achterdocht en achterklap wemelt het nu van de geruchten en verdachtmakingen. Mark van Bommel kreeg het verwijt, afkomstig uit de boezem van de club, dat hij via apps zijn spelers opzet tegen de clubleiding en de harde kern heeft opgeroepen tot actie.

Ook spelersmakelaar Mino Raiola zou volgens de op diverse plaatsen gepubliceerde gossip een rol spelen in de strijd achter de schermen. Raiola behartigt niet alleen de belangen van Mark van Bommel, maar doet dat nu ook voor onder anderen de talentrijke Mohamed Ihattaren en de  internationals Denzel Dumfries en Donyell Malen. Ook Bergwijn zou van plan zijn de stal van Raiola op te zoeken. Alles op advies van Van Bommel, zo willen de boze tongen in diverse media.

VERVREEMDING   

Ondertussen kon PSV geen wedstrijd meer winnen, ook omdat het naast de goals van Bergwijn ook die van zijn geblesseerde aanvalspartner Donyell Malen moest missen. Achteraf bezien kan Bergwijn’s vervreemding van PSV wel eens een hogere versnelling heeft gekregen toen PSV begin januari aanstalten maakte naar Qatar af te reizen voor de winterse trainingsstage.  In de ochtenduren had Bergwijn nog getraind, vervolgens eiste hij dat zijn persoonlijke fysiotherapeut toestemming kreeg om met hem mee te reizen naar Qatar. Toen dat werd geweigerd, meldde Bergwijn zich geblesseerd af. Hij bleef thuis, speelde later nog wel mee bij VVV (1-1), maar een week verderop belde hij op zondagmorgen interim-trainer Ernest Faber om hem te vertellen ’s-middags niet mee te kunnen spelen tegen FC Twente.  Hij was namelijk bezig een transfer naar Tottenham Hotspur af te ronden, zo liet Bergwijn zijn trainer weten.

Een verrassende move was dat. De mededeling leidde vervolgens tot bijna hilarische en krampachtig communicatie bij PSV. Niemand kon heldere uitleg verschaffen, totdat een dag later al alles geregeld  bleek. ‘Ik ben geen rat, ik ben geen slang, zoals mij wordt verweten’, liet Bergwijn op de social media weten. Hij was zich van gee schuld bewust.

ÉÉN NIEUWELING SLECHTS

Circa 32 miljoen euro (inclusief bonussen) strijkt PSV op met de transfer. Het bleek al te laat om met de ontvangen miljoenen nog vóór Transfer-deadlineday adequate vervanging op te vissen. Zodoende bleef de zo dringend gewenste versterking van de zwalkende selectie beperkt tot de Zwitserse international Ricardo Rodriguez (27), een linksback die bij AC Milan op een zijspoor was beland.  

Komt het nog wel goed met PSV, is nu de vraag. De Eindhovense club, 20 keer kampioen in de laatste 45 jaar, gaat er vanuit dat het jaarlijks minimaal een top-3-notering behaalt. De begroting is gebaseerd op Europees voetbal. De supporters rekenen erop. Met minder wordt geen genoeg genomen en met name algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John de Jong ervaren nu in harde kritiek hoezeer het hart van de achterban is gekwetst.

Vooral wordt het PSV kwalijk genomen dat in de zomer 40 miljoen euro werd uitgegeven aan derderangs-buitenlanders en eredivisiespelers  van wie de meesten tot nu toe geen  vaste plaats bij de eerste elf kunnen afdwingen. Ronduit dramatisch was het optreden van PSV in de Johan Cruijff  Arena waar het Ajax-doelman Onana geen enkele keer serieus kon bedreigen.

VLUCHT

De transfer van Steven Bergwijnnaar de Premier League is voor hem daarom méér dan de vervulling van een droom, misschien ook wel een vlucht. In de zomer had de 22-jarige aanvaller, negenvoudig international, nog een nieuw contract getekend met de afspraak dat hij na dit seizoen al belangstellend de binnenkomende aanbiedingen mocht taxeren. Zó lang had Bergwijn ook wel willen wachten, net als eerder bijvoorbeeld Georginio Wijnaldum  en Memphis Depay geduld hadden toen buitenlandse clubs aan de bel gingen trekken.  

Op het moment dat Tottenham Hotspur vorige maand aan de poort rammelde, aangemoedigd door de zaakwaarnemer(s) , wilde Bergwijn niet langer wachten. Zijn humeur was terug te zien in ongeïnteresseerd spel. De lust om nog te shinen bij PSV was verdwenen. Daarom liet hij zich liever nu al verleiden door een vet contract in de Premier League. In de roes daarvan liet Bergwijn op de website van Spurs ook maar meteen weten genoten te hebben van de uitschakeling van Ajax in de Champions League door zijn nieuwe club, in april van dit jaar. Het waren uitspraken die kregelig zijn ontvangen door de collega-internationals met een Ajax-hart. Ze zullen hem er nog wel eens aan herinneren.

LYRISCHE BESCHRIJVING

Bij Spurs nam Bergwijn elke twijfel snel weg. In zijn eerste wedstrijd, tegen Manchester City nog wel, maakte hij met zijn spel nog geen grote indruk. Zijn doelpunt deed dat wel, lyrisch beschreven in The Guardian:

It was a stunning piece of technique and it seemed to unfold in the blink of an eye – the chest control from Lucas Moura’s chipped pass followed by the right-footed volley from the edge of the area that flashed into the far corner.’

Zo’n mooie goal wekt verwachtingen in Londen. Voor PSV rest een leemte in de scoredrift én veel weemoed.

TWITTER  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

7 reacties

  1. Pingback: development

  2. Pingback: Samui muay thai ticket

  3. Pingback: Study Medicine in Nigeria

  4. Pingback: ข่าวบอล

  5. Pingback: รับทำเว็บ WordPress

  6. Pingback: Study in Africa

  7. Pingback: วิเคราะห์บอล

Leave A Reply