maandag, november 29

Privé schijnt de zon voor Ronald Koeman in Barcelona

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In Barcelona baadt Ronald Koeman in levensgeluk. Niet meteen als coach – nog niet? – wél als mens; als de Godfather in de familie-appgroep van de Koetjes; als Barcelonees in zijn stad. De lach van Ronald Koeman (57) overheerst in Força Koeman, een driedelige feelgood-documentaire die vorige week in première ging op de Nederlandse streamingsdienst Videoland. Als een vlieg op de muur volgt de camera daarin de stappen van Koeman in zijn eerste vier maanden; vooral privé, af en toe binnen Camp Nou.

De sportieve neergang komt maar sporadisch aan bod in dit product van Koeman’s managementbureau Wasserman. Hierin gaat het niet over de gigantische schuldenlast van FC Barcelona, over het salaris van Lionel Messi en zoveel andere perikelen rond hem, over de problemen in he bestuur  van de club of over de irritatie na de scheiding met Luis Suárez.

Interessante aspecten biedt de docu over de eerste vier maanden van Koeman bij Barça wél.  Het toeval wil dat zijn komst naar Barcelona volgt kort nadat Ronald en Bartina Koeman in augustus 2020 in Barcelona een nieuw huis hebben betrokken, hun tweede home naast de Nederlandse thuisbasis in Naarden. Hun nieuwe omgeving, in de elitewijk Pedralbes, is bedoeld om ruimte te vinden voor relax-momentjes.

Ze genieten er van het leven, dat ze gegund is. Ronald is vijf maanden eerder na een intensieve fietstocht van 96 kilometer getroffen door een hartaanval, die dotteren en het aanbrengen van twee stents noodzakelijk heeft gemaakt. Bartina is hersteld van borstkanker dat haar trof in 2010. In hun nieuwe huis kunnen ze vanaf het terras uitkijken op Camp Nou. Hier voelen ze zich thuis, twee van hun drie kinderen zijn in hun lievelingsstad geboren, hier beleefde Koeman zijn mooiste jaren als voetballer.

TV-JOURNALIST LEGT CONTACT

Met de socios van Barcelona lijdt Ronald Koeman mee als hun club op vrijdagavond 14 augustus in de halve finale van de Champions League overhoop wordt gespeeld door Bayern München: 2-8. Coach Quique Sétien beseft wat hem boven het hoofd hangt. Op maandag 17 augustus maakt FC Barcelona zijn ontslag bekend. Twee dagen eerder heeft voorzitter Josep Bartomeu al met Ronald Koeman gesproken over opvolging met directe ingang, zo blijkt in de docu.

Het contact is gelegd door Lluis Canut, een invloedrijk tv-journalist in Barcelona, al dertig jaar bevriend met Ronald Koeman. ,,We kennen elkaar al vanuit de tijd dat Ronald speler was en hij  Barcelona naar de eerste triomf in de Champions League schoot. Sindsdien is hij hier de Held van Wembley, zo lang zijn we al bevriend. Voor elke wedstrijd stuur ik hem trouw een appje om hem succes te wensen, waar hij ook werkte’, vertelt Canut.

Daags na de ondergang tegen Bayern hebben ze telefonisch contact. Ronald Koeman laat Canut weten hoe graag hij als coach bij Barcelona  aan de slag wil, hoe graag hij zijn droom wil realiseren. Canut weet wat hem te doen staat, hij kent de weg. Hij seint Bartomeu in en diezelfde dag  nog, op zaterdag 18 augustus, zitten president en aanstaand coach bij elkaar – één op één.

CLAUSULE

‘Yes, ik ga nu niet meer nee zeggen’, zegt Ronald Koeman tegen zijn vrouw na dat gesprek, waarna alles in sneltreinvaart verloopt. Twee keer eerder heeft hij in de voorbije twee jaar nee gezegd tegen een aanzoek. Nu neemt hij zich voor niet langer te dralen, want hiervoor heeft hij uiteindelijk toch een ontsnappingsclausule op  laten nemen in zijn contract als bondscoach van Oranje.

‘Dan gaat er iets gebeuren wat je altijd hebt gewild. Dat geeft zo’n goed gevoel, daar geniet je van’, vertelt Koeman. Op 18 augustus regelt hij zijn vertrek bij de KNVB, een dag later al laat hij zich toejuichen als de nieuwe coach van de club – minder dan vijf dagen na de donderslag van Bayern München.

REALITEITSBESEF

Wie ziet hoe opgetogen Ronald Koeman  in de docu is met zijn nieuwe job, vraagt zich af hoe doordacht zijn spontane jawoord is geweest. Hebben eerzucht en opportunisme het bij hem gewonnen van realiteitsbesef? Hijzelf waarschuwt het bestuur al vooraf: ‘Ik wil door met Messi, heb ik de clubleiding meteen laten weten. Maar dan moet Messi wel weten dat er veranderingen zullen komen, ook al zal ik nog geen namen noemen. Messi zal zelf moeten zeggen of hij mee wil gaan in onze ideeën.’

Het is meteen zijn eerste krachttoer, pal na zijn aanstelling als coach van Barcelona, beseft Koeman. ‘Dit is de meest stressvolle baan die ik in mijn  hele leven heb gehad. De druk is hier groter dan waar ik ook geweest ben’, oordeelt Koeman. Zijn familie voelt dat. ‘Het is een aanslag op je privéleven’, zucht Bartina. ‘Hij is nog nooit zo gefocust geweest’, constateert zijn zoon Tim, die een centrale rol vervult in de docu.

‘Let wel’, stipt Rob Jansen, zijn manager, aan. ‘Bij Barcelona moet je als coach de beste voetballers ter wereld managen. Dertig tot veertig ego’s zijn dat. Als je dat kunt ben je succesvol.  Daar krijg je damage-money voor betaald omdat het de zwaarte van je taak bepaalt.’

JAREN MET CRUIJFF

Tegenover de stress van de voetbalcoach staat de levensvreugde als familielid. Bartina proeft de herinneringen aan de tijd dat Danny Cruijff haar grote vriendin was en ze samen van hun vrije tijd genoten. Nu maakt zij Mikky, de vriendin van Frenkie de Jong, wegwijs in Barcelona. ‘Frenkie weet niet altijd goed daarmee om te gaan, die vraagt zich wel eens af wat de andere spelers daarvan vinden. In mijn  tijd gingen we vaak met Johan en Danny eten. Johan deed dat ook met andere spelers en niemand de zich er druk over maakte’, vertelt Koeman.

Frenkie en Mikky zijn ook te zien als ze samen met de kinderen Koeman en hun het 35-jarig huwelijksfeest van Ronald en Bartina in hun nieuwe huis vieren. De sfeer is ontspannen, zoals doorlopend in elk deel van de docu, doorspekt met Spaanse sentimenten, sfeer en gezang.

Steeds schijnt de zon als de camera Ronald Koeman volgt op zijn vier maanden in Barcelona. De schaduwkanten krijgen we veel minder te zien. Zijn verbeten blik toont hij nog wel als de Clasico tegen Real Madrid verloren is gegaan. ‘Alleen de stoplichten hebben we vandaag mee’, zegt Koeman tegen zijn zoom Tim als ze vanuit Camp Nou naar huis rijden. De humor lijdt  er dan nog niet onder bij Ronald Koeman.

TWITTER:  @hmees

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.