woensdag, november 20

Pleidooi voor Rode Duivels Pleintjes en een Rode Duivels Stichting (vandaag hier opnieuw gelanceerd)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drie jaar geleden, net na de Wereldbeker in Brazilië lanceerde ik dit idee op de website van Golazo. Hier kwam bijzonder weinig reactie op. Ik overdrijf naar goede gewoonte een beetje: zelfs geen! Dat overkomt mij wel vaker maar toch vind ik nodig om mijn ‘Pleidooi voor Rode Duivels Pleintjes en een Rode Duivels Stichting’ opnieuw in de groep te gooien. Deze keer op onze onvolprezen www.dewitteduivel.com, naar aanleiding ook van het feit dat we deze week onze 50.000 ste bezoeker/lezer mochten verwelkomen!

Adel verplicht, noblesse oblige, beste vrienden Duivels, met de Wereldbeker in Rusland voor de deur. Het zou een mooie geste zijn richting Belgische samenleving.

Benieuwd of er nu wel op gereageerd wordt! Hier dus opnieuw mijn oproep van september 2014 maar dan anno november 2017. Hopelijk geniet dit uw steun!

 ‘Ik beken: ik heb genoten van de sfeer rondom de Rode Duivels tijdens Brasil 14. Tijdens België-Rusland stond ik in Antwerpen tussen duizenden enthousiaste fans. Vrouwen en mannen, meisjes en jongens van alle mogelijke achtergronden en uit alle werelddelen. Eén ding hadden ze gemeen: hun Antwaaarpse tongval en ze zongen samen ‘Tous Ensemble’ en ‘Woa is da fiejestje’? Vermoedelijk ging het er ook zo aan toe in andere steden en dorpen. Als de Rode Duivels voetballen – hetzij op de kwartfinale van de wereldbeker of een oefeninterland tegen Luxemburg – is het land één bruine kroeg.

Mooi is dat, maar mag het iets meer zijn?

 In Nederland bestaan de Cruyff Courts in samenwerking met de KNVB; in Groot-Brittannië financiert de Premier League het KICKZ-model en in Duitsland wil de DFB ‘1000 Bolzplätze’ sponsoren. Cruyff Courts, KICKZ, Bolzplätze!? Het gaat telkens om hetzelfde principe: een terugkeer naar het pleintjesvoetbal in steden en gemeenten, mét steun van zowel lokale clubs als overheden. Er wordt een mooi sportveldje aangelegd in een bepaalde wijk met als dubbele bedoeling het spelplezier voor de jeugd te ontwikkelen en de educatieve opvang te verzekeren. Er is immers begeleiding van zowel voetbalcoaches als maatschappelijk werkers en onderwijzers. Bovendien voegen we er ook alle uitingen van cultuur aan toe: muziek, dans, theater, om het even welke uiting van creativiteit. Met als ultieme doelstelling: het bevorderen van het goede leven in de omgeving, het bij elkaar brengen van mensen uit de buurt. Voetbal verbindt, dat is de regel. En geldt dat niet bij uitstek voor de Rode Duivels?

 In 2014 verscheen mijn boek ‘Sympathy for the Devils. Onze Belgen in de Premier League’, een reeks portretten van én met de Rode Duivels die in de Premier League voetbalden. Ik sprak met de spelers, hun entourage en hun ouders: Kompany, Mignolet, Vermaelen, Vertonghen, De Bruyne, Courtois, Felliani, Dembélé, Benteke, Lukaku, Mirallas en Hazard. Ik bezocht de plaatsen waarin ze opgroeiden. Daarin zat één constante: of het waren kleine dorpjes in Vlaanderen en Wallonië of het waren, niet altijd even leefbare, buurten in onze grote steden. Het voetbal speelde er altijd een grote rol.

 Bij deze zet ik dit standpunt neer: zowel in de dorpen als de steden zou een ‘Rode Duivelspleintje’ een nuttige functie hebben. Graag met zowel naam, (financiële) steun als ambassadeurschap van de plaatselijke Rode Duivel. En mét een contract met de lokale overheid. Zo krijgt het verhaal achter de Rode Duivels ook een ‘maatschappijverbeterend’ en ‘sociaal’ effect. Misschien moeten we een ‘Rode Duivels Stichting’ in het leven roepen om deze ‘Rode Duivels Pleintjes’ te begeleiden.

Zoals de internationale voorbeelden in Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland al hebben bewezen. Zowel het voetbal, de buurt als brede samenleving hebben er baat bij. En het kan alleen maar de uitstekende sfeer rondom de Rode Duivels vasthouden.’

 Raf Willems, voetbalschrijver, 1 september 2014 (verschenen op de website van Golazo)

 

En dus vandaag verschijnt deze oproep opnieuw maar dan op deze website: Raf Willems, voetbalschrijver, 15 november 2017, verschenen op www.dewitteduivel.com

 

 

 

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.