zondag, mei 26

De goednieuwsshow van Martinez

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oefeninterlands zijn nergens goed voor. Ofwel wordt er gewonnen en worden de overwinningen afgedaan met de woorden: ‘Het was maar een vriendenmatch’. Ofwel valt het resultaat en/of het voetbal tegen en wordt de noodtoestand uitgeroepen.
Twee maanden na de 9-0 tegen Gibraltar riep Jan Mulder dat België al wereldkampioen was en na de hard bevochte 3-4 zege in Bosnië-Herzegovina werd enkele weken geleden nog de grinta en de weerbaarheid van de Rode Duivels geloofd.
De voorronde werd alweer fout ingeschat. 28 punten op 30 en een recordaantal doelpunten: hoera, hoera. Helaas, dit was de zwakste poule van allemaal. Dat werd nog eens duidelijk in de play-offs. Griekenland, de nummer twee van de Belgische groep, werd in Kroatië weggeblazen (4-1) en kon in Piraeus pas in de 87ste minuut een eerste en laatste schotje tussen de doelpalen plaatsen.
Na de vriendschappelijke interlands tegen Mexico en vooral Japan sluiten de Rode Duivels net niet in rouwstemming het jaar af. De interland van einde maart wordt van kapitaal belang. Als het opnieuw tegenvalt, zal Roberto Martinez openlijk in vraag worden gesteld. Vooral omdat in Bordeaux de gedroomde bondscoach nog steeds in de wachtkamer zit.
Anderhalf jaar na de trainerswissel hebben de Duivels geen progressie geboekt. Mexico en Japan waren maar oefenduels en in de herfstmaanden hebben de jongens van topploegen wel wat anders om de oren, maar na ‘de noodkreet van Kevin’ mocht toch een reactie verwacht worden.
Martinez zag dinsdag dat ‘De Bruyne op het veld had geantwoord en Vermaelen en Chadli een wereldpartij hadden gespeeld’. De goednieuwsshows van de Spanjaard zijn alom bekend. Het leverde hem bij Everton de bijnaam Baghdad Bob op. Baghdad Bob is beter bekend onder de naam Comical Ali. Hij was de woordvoerder van het regime van Saddam Hoessein en riep dat alles rustig was in Baghdad toen de Amerikaanse tanks door het centrum van de Iraakse hoofdstad rolden.
Er kunnen gerust wat vraagtekens worden gezet bij de anderhalf jaar dat Martinez aan het roer staat in Tubeke. Tegen Japan koos hij niet voor 3 of 4 verdedigers, maar voor 3,5. Jan Vertonghen speelde als een echte linksback en Thomas Meunier schoof door naar het middenveld bij balbezit en werd vierde verdediger bij balverlies. Een compromis?
De discussie over tactiek verdeelt de spelersgroep. Dat werd duidelijk toen Thomas Meunier maandag het tegenovergestelde vertelde van Kevin De Bruyne. Een waterdrager die één van de vedetten de les leest, betekent dat er iets fout zit in de groep. Martinez moet al zijn spelers op dezelfde lijn krijgen.
En keuzes maken. Met drie verdedigers spelen, is hoegenaamd geen synoniem voor aanvallend voetbal. Vaak integendeel. In ‘Inverting the Pyramid’, een boek over de evolutie van de tactische denkbeelden in het voetbal, noemt Jonathan Wilson een driemansdefensie voorbijgestreefd: ‘een tactiek uit de jaren ’80 en begin jaren ‘90’.
Veel topclubs spelen weer op die manier, nadat Antonio Conte er veel succes mee boekte. Het systeem werkt perfect tegen een zwakkere ploeg, maar dan is elke tactiek goed. Je komt echter in de problemen als de tegenstander voldoende kwaliteit heeft en het aandurft zijn buitenspelers hoog te laten voetballen. Zoals Mexico dat deed, waardoor België niet met drie maar met vijf achterin voetbalde en een mannetje tekort kwam op het middenveld.
Na Mexico hoorde je vooral dat we veel geleerd hadden. Maar wat dan? We kregen alleen de bevestiging van alles wat we al wisten. Dat er geen back-up is voor Kompany, Alderweireld en Vertonghen. Vermaelen heeft de kwaliteiten, maar moet dringend naar een club verhuizen waar hij wekelijks aan voetballen toekomt. Met Ciman, Boyota of Kabasele is het behelpen.
Niet alleen de defensie ook het middenveld baart zorgen. Axel – tikkie-breed – Witsel hobbelt nu al maanden mee aan het tempo van de Chinese competitie. Hij is de hoofdverantwoordelijke voor het trage voetbal van de Rode Duivels.
Martinez testte de Luikenaar op training als centrale verdediger uit en het is vreemd dat hij dat tegen Mexico of Japan niet aandurfde. Als het meevalt, zijn twee problemen in één klap opgelost. Zo gek is het idee ook niet. Wilmots liet hem anderhalf jaar terug ( ik dacht in Genève tegen Zwitserland) één helft als rechtsback aantreden.
Op het middenveld moet Martinez vooral zijn motor – Kevin De Bruyne – op gang krijgen. King Kev stelt nu al maanden teleur in het nationale tricot en dat is rampzalig voor het team. De Gentenaar gedraagt zich op en naast het veld te vaak als een ettertje, maar schittert bij Man City. Een De Bruyne in topvorm is cruciaal volgend jaar in Rusland.
Er zijn een aantal dingen die hem storen. Zoals het feit dat Martinez Eden Hazard boven hem plaatst. Dat moet ook de enige reden zijn waarom Thorgan Hazard zo vaak mag meespelen. Veel zou al opgelost kunnen worden door terug te grijpen naar de traditie: de speler met de meeste caps is aanvoerder. Jan Vertonghen zou bovendien meer een kapitein zijn dat de speelse Eden.
Tot slot moet de altijd vriendelijke en beschaafde Martinez dringend zijn visie over een aantal spelers bijstellen. Kevin Mirallas komt bij het bedreigde Everton zelden van de bank en kreeg onlangs een disciplinaire sanctie, maar kreeg alweer speelminuten terwijl jongens als Depoitre en Januzaj op de bank gekluisterd bleven.
De bondscoach moet bovendien wat meer geloven in de jongens uit de Serie A, ondanks de uitschakeling van Italië. Radja Nainggolan zou wat peper op het middenveld kunnen brengen en Dries Mertens verdient meer krediet. Tegen Mexico speelde hij slechts in de ( betere) tweede helft en tegen Japan was hij weer de eerste die gewisseld werd.
Kortom, voorlopig haalt Roberto Martinez maar net een voldoende. Nog één tegenvaller zoals tegen Mexico of Japan en de dam breekt door. De bond mag een herhaling van Euro 2016 niet laten gebeuren.
Tot slot nog dit: de Brugse fans maakten voorzitter Bart Verhaeghe heel duidelijk waarom we een nationaal stadion nodig hebben. Dat Kubo ( AA Gent) en Defour ( ex-Anderlecht) werden uitgefloten, was onverdedigbaar. In het centraal gelegen Brussel komen de supporters blijkbaar uit het hele land en dat moet zo blijven.
PS: Hier werd het een paar maanden terug onbegrijpelijk genoemd dat de bond de Fifa-regels aan de laars lapte en interlands die als officieus werden ingeschreven als officieel telde. Gevolg is dat volgens Fifa Romelu Lukaku slechts 28 scoorde ( drie goals tegen Luxemburg worden niet meegeteld) en dus nog geen recordhouder is. Volgens de officiële telling is Jan Vertonghen dus ook nog geen recordinternational.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

2 reacties

  1. Pingback: ดูซีรี่ย์ออนไลน์

  2. Pingback: เครื่องครัว

Leave A Reply