woensdag, januari 27

Paolo Rossi doofde het droomvoetbal van Brazilië

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het overlijden van Paolo Rossi, op 64-jarige leeftijd na een ongeneeslijke ziekte, laat memorabele doelpunten herleven. Liefst twee jaar lang is Pablito geketend door een schorsing. Dan zet hij, die snedige, ranke spits, het WK van 1982 op zijn kop.

Wekenlang blijft Rossi aanvankelijk nog droog staan in de Spaanse stadions. Pas op de 23ste dag van het toernooi breekt de Italiaanse spits de ban. Tegen Brazilië scoort hij drie keer (3-2), de wereldtitel komt in zicht. Met de goals van Rossi dooft het droomvoetbal van Brazilië.

Brazilië is tot dan de attractie van het WK. In de eerste vijf wedstrij­den maken de Zuid-Amerikanen tien goals, Italië scoort slechts vier keer. Elk duel met Zico, Socrates, Falcão en Éder streelt het hart van de voetballiefhebber.

TOTONERO

De Azzuri lijken nog steeds ge­bukt te gaan onder Totonero. Die grootscheepse matchfixingzaak, aan het licht gekomen in 1980, legt al enkele jaren een schaduw over het voetbal in Italië. Pas begin mei wordt Rossi verlost. Als speler van Perugia is hij betrokken bij het schandaal Totonero. Dat kost hem een schorsing van drie jaar. Doordat de straf wordt  teruggebracht tot twee jaar, kan Rossi alsnog aan het toernooi van 1982 kon deelnemen.

„Als ik Rossi niet had meegenomen, had­den we hier geen goaltjesdief ge­had”, sprak de Italiaanse bonds­coach Enzo Bearzot. „Rossi is in zijn specialiteit uniek. Razend­snel, altijd loerend en op zoek naar het kleinste foutje bij de te­genstander om dat af te straffen.”

In de WK-groep met Argentinië en Italië heeft Brazilië op 5 juli in Bar­celona genoeg aan een gelijkspel om de halve finale te bereiken. Voor de Italianen is winst een ver­eiste. Bij een temperatuur van 35 graden kegelt Paolo Rossi in het stadion van Espanyol de ver­houdingen omver. In de Italiaanse defensie doet Claudio Gentile dat met brute tackles.

PRIJZEN

Na de drie treffers tegen Bra­zilië volgen er twee in de halve fina­le en de openingsgoal in de finale tegen West-Duitsland (3-1). Rossi wordt zo wereldkampioen, topsco­rer met zes treffers  én beste speler van het WK. Paolo Rossi, 25 jaar dan, ontvangt in 1982 bovendien de Ballon d’Or, de prestigieuze prijs voor de beste Europese voetballer van het jaar. In zijn 48 interlands komt hij tot twintig goals.

Voor Rossi, een lichtgewichtspits van 1.74 meter en 66 kilo, volgen er ook successen met Juventus. In 1984 de Europa Cup voor bekerwinnaars, een jaar later de door het Heizeldrama bevlekte beker bij de landskampioenen.  Zijn laatste voetbaljaren brengen hem veel minder succes. In 1985 verhuist Rossi naar AC Milan, waar zijn opvolger Marco van Basten vanaf ’87 aanzienlijk succesvoller zal zijn. Op het WK van 1986 maakt Rossi nog wel deel uit van de Italiaanse selectie, zonder één minuut te spelen.

In 1987 eindigt de carrière van Rossi, bijna 31 dan, bij Hellas Verona. Hij wordt makelaar, vicevoorzitter van AS Pescina en schuift als commentator regelmatig aan bij tv-zender RAI Sport. In de nacht van woensdag op donderdag maakt RAI-presentator Enrico Varriale het overlijden van Rossi bekend:  ‘Paolo Rossi heeft ons verlaten, de onvergetelijke Pablito op wie we in de zomer van 1982 allemaal verliefd werden en die jarenlang een geweldige en competente collega bij de RAI was.’

U kunt op onze website ook het verhaal van Raf Willems over Paolo Rossi lezen

111 legendarische voetbalhelden sinds 1920 | Raf Willems

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Comments are closed.