vrijdag, april 19

Onside/offside: onze ex-bondscoach gelooft niet in Duivels

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Complete chaos, zo wordt de wintermercato door sommigen omschreven nadat een Duitse rechtbank de nieuwe Fifa-regels voor makelaars naar de prullenmand verwees. Niemand weet wat er moet gebeuren nu de wereldvoetbalbond zijn nieuwe reglement opgeschort heeft. Het is zelfs onduidelijk welke documenten moeten worden gebruikt bij een overgang.

*Geen probleem voor Barcelona. Het heeft nog steeds financiële problemen en kan zich deze winter geen (dure) transfers permitteren.

*James Rodrigues, één van de uitblinkers op het WK 2014, voetbalt niet meer in Qatar. Hij had het er lastig met twee zaken: het was verboden om naakt te douchen na de wedstrijd en te eten met bestek. Eten moest met de handen.

*De Turkse Supercup tussen Galatasaray en Fenerbahçe zou in Ryiad gespeeld worden. De wedstrijd ging echter niet door, omdat de Saudi’s weigerden het Turkse volkslied te spelen. Hoe moet dat in 2034?

ONSIDE

*De Argentijnse voetbalbond wil dat na Messi niemand nog het shirt met rugnummer 10 mag dragen bij de Albiceleste.

*Cristiano Ronaldo is de speler die in 2023 de meeste goals maakte: 53, waarvan tien in negen interlands voor Portugal.  Harry Kane en Kylian Mbappé scoorden 52 keer.

*Dick Advocaat (76) kan niet zonder voetbal. Hij voert gesprekken om bondscoach te worden van Curaçao.

*Paris Saint-Germain ziet definitief af van een verhuis naar het Stade de France en blijft dus in het Prinsenpark voetballen.

*Real Madrid lijkt maar één concurrent meer te hebben voor de Spaanse titel: Girona, dat het Engelse sprookje van Leicester City kan herhalen. Na Barcelona lijkt ook Atletico Madrid uitgeteld. Het verloor immers bij de Catalaanse dwerg (4-3), na wat nu al de leukste match van het jaar zou kunnen zijn. Zeven goals in een wervelend spektakel van aanvallend voetbal. En dat met Atleti, dat bovendien de overwinning misschien nog het meest verdiende. Er zijn geen zekerheden meer in het voetbal.

*De halve finale van de Egypt Supercup tussen Modern Future en Pyramids eindigde zonder doelpunten. De strafschoppenserie leverde gelukkig wel spektakel op: 14-13 voor Modern Future. In de andere halve eindstrijd stond Al Ahly tegenover Ceramica Cleopatra.

*Roberto Martinez werd uitgebreid geïnterviewd door The Times. Op de stelling van chef-voetbal Henry Winter dat de Rode Duivels onder zijn leiding ondermaats presteerden, antwoordde onze ex-bondscoach: ‘Ik heb nergens spijt van. Ik kan geen spijt hebben als wat een baan voor twee jaar zou worden er zeven werden en drie eindtoernooien omvatte, we ongeslagen bleven in de kwalificatiewedstrijden en vier jaar nummer één waren op de Fifa Ranking. Qatar was een ontgoocheling, maar we moeten de mooie momenten koesteren.’

Martinez rekent België niet tot de kanshebbers op de Europese titel deze zomer. Voor hem zijn zijn Portugal, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en zelfs Italië, als het er geraakt, de favorieten.

Onze ex-bondscoach verdedigde ook Romelu Lukaku. ‘Een zuivere doelpuntenmaker’, aldus mister Roberto. ‘Wat goals maken betreft is hij fenomenaal. Bij verscheidene clubs werd hem echter gevraagd meer te doen dan doelpunten maken.’

*Gigi Buffon, zou nu hij gestopt is, het geen slecht idee vinden om de doelen te vergroten. ‘Toen ik begon, behoorde ik tot de vijf grootste spelers van de Serie A, maar vandaag zou ik hooguit bij de langste vijf van de 22 op het veld horen’, zei hij in Tuttosport. ‘De mens is nu eenmaal gegroeid.’

*En mogen we je aan alle mooie wensen die je al kreeg nog ontzaglijk veel voetbalplezier toevoegen.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply