zondag, mei 26

Onside/offside: een bobo met ballen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Mikel Arteta kreeg in de Engelse pers de wind van voren. De manager van Arsenal gaf na de nederlaag bij Newcastle af op de ref en de VAR, maar de kranten schreven dat het noch de scheidsrechter noch de videoref was geweest die in het doel van de Gunners de voorkeur had gegeven aan de blunderende Raya boven Ramsdale.

*Voetbalbobo’s (een pleonasme?) zijn onwaarschijnlijke ijdeltuiten en dan hebben we het niet eens over Gianni Infantino. Alejandro Dominguez, de voorzitter van Conmebol (de Zuid-Amerikaanse voetbalbond), droeg bij de uitreiking van de medailles na de finale van de Copa Libertadores een bodycam zodat het leek alsof je zelf het goud om de hals van de spelers hing.

*Wat een povere Europese week voor de Belgische clubs. Verlies voor Antwerp in Europacup I bij Porto en Union (met forfaitcijfers in Linz) in EC II. In de Conference League een gelijkspel voor Racing Genk in Hongarije en allesbehalve overtuigende zeges voor AA Gent (2-3 tegen een ploeg van blik uit IJsland) en Club Brugge (met een dubieuze penalty en een afgeweken vrije trap) tegen Lugano. De coëfficiënt kende al betere dagen.

ONSIDE

*Fortuna Düsseldorf begon ermee in Duitsland en vanaf komend weekeinde kan je ook de thuiswedstrijden van FC Paris, zowel van de mannen- als de vrouwenploeg, gratis bijwonen. De tweede club van de Franse hoofdstad speelt in het Stade Charlety. Wie volgt dit voorbeeld in ons land?

*Turkije heeft, net als Italië en Spanje, een akkoord afgesloten om de strijd om de Supercup in Saudi-Arabië af te werken. Het duel staat gepland op 29 december. Een probleempje is dat Galatasaray en Fenerbahçe, de twee finalisten, weigeren daar te spelen.

*Tottenham leed maandag tegen Chelsea zijn eerste nederlaag van het seizoen. Volgens sommige waarnemers wat het de match van het jaar, maar er was ook een Engelse krant die het een farce noemde. De eerste helft duurde 57 minuten en er waren maar liefst negen interventies van de VAR: vier keer voor een afgekeurde goal, drie keer voor een rode kaart en twee keer voor een strafschop. Tottenham eindigde met negen man op het veld, maar bleef aanvallen en verloor met 1-4.

*Ange Postecoglou, de coach van Tottenham is geen fan van de VAR en baalde van de vele onderbrekingen. Veel trainers kunnen echter een voorbeeld aan hem nemen. ‘Ik ben ouderwets’, zei hij achteraf. ‘Ik respecteer de beslissingen van de arbitrage. Goed of slecht. Zo werkt het in het voetbal.’

‘Het is tegenwoordig moeilijk om een scheidsrechter te zijn’, vervolgde de Griekse Australiër. ‘Je weet wat wij trainers doen. We proberen altijd de regels te omzeilen. We zijn niet de meeste geschikte personen om te oordelen.’

*Dinsdag hield koning Charles de jaarlijkse King’s Speech, met daarin de plannen van de regering voor het komende jaar. Charles kondigde de komst van een onafhankelijke regulator voor het voetbal aan. Hij duurt echter nog twee jaar voor hij operationeel is.

*De winnende treffer in de finale van de Copa Libertadores tussen Boca Juniors en Fluminense kwam op naam van een speler met de naam John Kennedy.

*Fluminense won voor de eerste keer de trofee met een ploeg veteranen: doelman Fabio (40), rechtsachter Samuel Xavier (33), centrale verdediger Felipe Melo (40), linksachter Marcelo (ex-Real Madrid, 35), spelmaker Ganso (34), buitenspeler Keno (34) en midvoor German Cano (35).

*Een groep fans van Newcastle United, eigendom van Saudi-Arabië, liet weten zeer ontgoocheld te zijn dat de regering niet wil verbieden dat clubs staatseigendom worden.

*Toch één bobo met ballen: Lise Klavenes, de Noorse bondsvoorzitter. De ex-international eist transparantie over de toewijzing van het WK 2034 aan Saudi-Arabië en zegt dat de protocollen niet zijn gevolgd.

*Warren Zaïre-Emery (17) werd door Didier Deschamps opgeroepen voor de komende interlands. Als hij aan spelen toekomt, wordt hij de jongste Franse international uit de geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply