donderdag, februari 22

On side/offside

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

°Barcelona zou tussen 2001 en 2018 maar liefst 8,4 miljoen euro betaald hebben aan het bedrijf van José Maria Negreira, een van de scheidsrechtersbazen van La Liga. Indien de club door de rechter veroordeeld wordt voor omkoperij kan ze uitgesloten worden van Europees voetbal. Barça-gate zou zelfs het voortbestaan van de club in het gedrang kunnen brengen.

°Het voorbije WK duurde 28 dagen waarin 64 wedstrijden werden gespeeld. In 2026 wordt het deelnemersveld uitgebreid naar 48 teams. Het WK in de VS, Canada en Mexico zal daardoor maar liefst 40 dagen duren. Alles bij elkaar worden 104 matchen afgewerkt. Trop is te veel.

*Maar niet voor FIFA. Vanaf 2025 komt er om de vier jaar een WK voor clubs met 32 teams. Nu is het een jaarlijks evenement met zeven ploegen. Maar – je gelooft het niet – er zal nog altijd een jaarlijks clubtoernooi georganiseerd worden. De winnaar van de Champions League (Europa) zal alleen de finale moeten spelen. De winnaars van gelijkaardige competities op de andere continenten spelen een voorronde.

°De schuld voor de shirtssoap in Seraing lag blijkbaar bij Antwerp, dat geen tweede set met truitjes in een andere kleur had meegebracht.

*De vakbonden in Qatar laten weten dat de positieve veranderingen in de zandstaat gestopt zijn na de finale van het WK.

*Aleksander Ceferin, de voorzitter van UEFA, wil Infantino achternagaan. Hij wil de regels veranderen, zodat clubs met dezelfde eigenaar kunnen deelnemen aan dezelfde Europese bekercompetitie. Op die manier zou de eigenaar bij een onderling duel kunnen beslissen welk team hij het liefst ziet doorgaan.

*Pep Guardiola speelde met Manchester City drie keer tegen een club uit de Bundesliga. City scoorde in totaal 21 keer tegen die Duitse teams. Het maakt duidelijk hoe groot de financiële verschillen tussen financieel voorbeeldig geleide Duitse clubs en staatsclub zijn. Ter info: City wordt door de Premier League beschuldigd van 115 overtredingen van de regels van financiële fairplay.

*Het WK 2026 heeft plaats in Amerika, Mexico en Canada. Het lijkt een nieuwe trend. Dit zijn de kandidaten voor 2030:

1) Saoedi-Arabië/Egypte/Griekenland

2) Spanje/Portugal/Marokko

3) Uruguay/Argentinië/Chili/Paraguay

 

 

On side

 

°Amnesty International overhandigde FIFA op het congres in Rwanda een petitie met ruim een miljoen handtekeningen uit meer dan 190 landen met het verzoek om de families van de arbeidsmigranten die bij de bouw van de stadions in Qatar overleden te compenseren. FIFA hield zeven miljard dollar over aan het WK.

°Gianni Infantino zal vandaag in Rwanda bij handgeklap een nieuw mandaat krijgen als voorzitter van de FIFA. De Noorse voetbalbond zal niet applaudisseren. Lise Klaveness, de Noorse bondsvoorzitster en de enige met ballen, zal duidelijk maken dat er wat moet veranderen. Ze neemt Infantino kwalijk dat hij niet voldoende zwaar tilt aan mensenrechten, de Franse ex-bondsvoorzitter een nieuwe topfunctie bezorgde hoewel hij beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag, al te nauwe banden heeft met Saoedi-Arabiê en zijn manie vertoont om met wereldleiders gezien te worden. Volgens The Times zouden ook Engeland, Nederland, Zweden en Duitsland de handen niet op elkaar brengen voor de Zwitser. België wordt niet genoemd.

°De BBC is gecapituleerd voor Gary Lineker. De ex-voetbalcoryfee presenteert dit weekeinde opnieuw Match of the Day en herhaalde prompt zijn steun aan de bootvluchtelingen.

°De kans is reëel dat Saoedi-Arabië het WK voor vrouwen niet mag sponsoren. Australië en Nieuw-Zeeland, de organiserende landen, hadden daarover hun beklag gemaakt bij FIFA.

*FIFA verklaarde zich vorig jaar in Manchester akkoord met de eisen van de spelersvakbond FIFPro: minstens 72 uur tussen twee wedstrijden, één vaste vrije dag per week en een vakantieperiode. Hoe dat te rijmen is met nog meer competities mag Joost weten, maar FIFA richt wel ‘een welzijnstaskforce’ op.

°La Liga heeft fel gereageerd op de plannen van FIFA. ‘FIFA heeft de nieuwe voetbalkalender volledig op eigen houtje beslist, zonder wie dan ook te raadplegen. De wereldvoetbalbond toont een compleet gebrek aan respect voor de nationale competities en de voetbalcommunity in het algemeen’, zo luidde het.

°De nieuwe bewustwordingscampagne van de Belgische voetbalwereld stelt racisme, homofobie en seksisme op en naast het veld voor als een tattoo op de huid van het slachtoffer. Een actie die confronterende sporen nalaat. Deze campagne kadert in het actieplan Come Together, waarvoor KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League intussen al 2 jaar intensief samenwerken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply