zondag, maart 3

De Twee Wijzen: Virgil van Dijk komt niet meer terug op topniveau

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank (tegen de stelling): Sta mij toe om jullie een ogenblik deelgenoot te maken van de problemen waarmee de redactie ons opzadelt als zij weer achteloos een stelling voor onze voeten werpt. Zoals wel vaker het geval is, is deze stelling ontkennend geformuleerd. Lastig, want voor is dan tegen en tegen voor of net andersom. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een doorwrochte reactie per kerende post retour krijg inclusief rotte vis en een fikse draai om mijn oren…altijd oppassen dus. En wacht maar tot hier een keer het deksel van de beerput wordt gelicht.

Men gaat er verder klakkeloos van uit dat Peter en ik de genoemde personen op ons duimpje kennen. Virgil van Dijk: bedoelen ze dan de loodgieter uit Emmeloord, de gelijknamige taxichauffeur te Paramaribo of toch die boomlange centrumverdediger die in

2010 door de huidige coach van de Oranje-leeuwinnen in Tilburg bij het grofvuil is gezet? Waarschijnlijk dat laatste, want helemaal achterlijk zijn Peter en ik ook niet – van mijn collega

weet ik dat althans zeker- . En dan valt er in dit geval nog te twisten over de vorm van deze voetballer: een subjectief gegeven waar je alle kanten mee op kunt. U kent waarschijnlijk allemaal wel het verschil van inzicht over veel of weinig: drie haren in de soep of op je hoofd.

Om er toch maar een mouw aan te passen heb ik wat historisch onderzoek gedaan en aan de hand van enkele ijkpunten de carrière van Van Dijk in kaart proberen te brengen:

We schrijven het jaar 2011:

° 130 km toegestaan op de snelweg

° Björn Vleminckx -wie kent hem nog- topscorer Eredivisie

° Amy Huiswijn bewijst dat drank meer kapot maakt dan je lief is en voegt zich bij de Club van 27

° Peter en Frank: jonge wijze mannen bij de Pingelieër

° Mark Rutte vrijgezellige premier van Nederland

° Virgil van Dijk naar FC Groningen

We schrijven het jaar 2013:

° Beatrix draagt het stokje over aan Willem A

° Nederland stuurt een schorre indiaan naar het Eurovisie Songfestival

° Caroline van der Plas schrijft voor Pig Business en voor 4 euro wordt 50 ltr potgrond afgegooid

° Peter en Frank: oudere jonge wijze mannen bij de Pingelieër

° Mark Rutte vrijgezellige premier van Nederland

° Virgil van Dijk naar Celtic

We schrijven het jaar 2015:

° Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed volgt zijn half broer Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed op als koning van Saoedi-Arabië

° Invaller Lewandowski scoort vijf keer in 9 minuten tegen Wolfsburg (uitslag 1-5)

° Peter en Frank: wijze jongere oude mannen bij de Pingelieër

° Mark Rutte vrijgezellige premier van Nederland

° Virgil van Dijk naar Southampton

We schrijven het jaar 2018:

° Poetin verwelkomt de wereld tijdens het WK in Rusland

° Bohemian Rapsody op 1 in de Top 2000

° In Kiev verliest Liverpool de Champions League finale van Real Madrid

° Peter en Frank: wijze oude mannen bij de Pingelieër

° Mark Rutte vrijgezellige premier van Nederland

° Virgil van Dijk naar Liverpool

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar mocht iemand twijfelen over het huidige niveau van Van Dijk dan volstaat het terugkijken van de samenvatting van de recente Liverpool – Manchester United. Naast de klinkende uitslag 7-0 werd het optreden van Van Dijk gewaardeerd met een vette 8.5: say no more, Ronald Koeman kan rustig gaan slapen. En als Peter, Mark en ik in die periode vergelijkbare carrièresprongen hadden gemaakt dan kwamen wij inmiddels in aanmerking voor de Nobelprijs voor de Literatuur en was Mark Rutte minimaal de baas van de wereld.

 

Peter (vóór de stelling): Na de eclatante zege van Liverpool op Manchester United was de Engelse pers lyrisch over Gakpo en Van Dijk. Het is dezelfde pers die een week eerder woorden tekortkwam om Ten Hag te prijzen. Laten we het allemaal met een korreltje

zout nemen. Ten Hag was na de winst van de League Cup niet plotseling een wereldtrainer, maar is na de grote nederlaag bij Liverpool ook niet weer het boertje uit Twente. Voor Van Dijk geldt dat hij met één goede wedstrijd niet bewijst, weer op topniveau te kunnen presteren.

Net zoals in Engeland is ook de Nederlandse sportverslaggeving niet vies van opportunisme en chauvinisme. Dagen na elkaar lange reportages over de WK Afstanden bij het schaatsen. Want ja, de Nederlanders doen het toch zo goed. Daarbij telt niet alleen het sportieve aspect, maar ook het feit dat de schaats(t)ers goed overkomen op tv. Dat levert

namelijk goede kijkcijfers op. Liefst vier dagen, beelden uit Heerenveen terwijl belangrijkere sportevenementen minder aandacht krijgen. Storend is ook het overdreven enthousiaste gedrag van presentatoren om programma’s aan te kondigen. De inmiddels vervangen Tom Egberts bijvoorbeeld, die ons elke zondagavond om even voor zeven uur warm maakte om Studio Sport Eredivisie te gaan kijken. Hetgeen daar geboden wordt, is voor mij echter al langer een reden om het bord niet meer op schoot te zetten, maar rustig aan de keukentafel te eten.

Zoals eerder aangegeven is Van Dijk door één goede wedstrijd niet opnieuw de dominante speler die hij in het verleden was. Bij dat laatste moet wel een kanttekening worden geplaatst. Van Dijk kon alleen maar uitblinken omdat hij in een team speelde dat jaren aan de Europese top stond. Liverpool was een geoliede machine met een geweldige voorhoede met Mané, Salah en Firmino. De rest van het team bestond voornamelijk uit ijverige werkers die ervoor zorgden dat Van Dijk in een vrije rol kon excelleren.

De vergelijking met

Franz Beckenbauer is snel gemaakt. Die teerde jaren op zijn medespelers, met Hans-Georg Schwarzenbeck als belangrijkste pion. Doordat die laatste het vuile werk opknapte, kreeg Der Kaiser de kans om zo elegant te spelen.

De mindere vorm van Liverpool, lichamelijke ongemakken, de leeftijd, het zijn zaken die ervoor zorgen dat Van Dijk niet meer zijn oude niveau haalt. Dat was ook tijdens het WK bij Oranje zichtbaar. Virgil kon moeilijk omgaan met de kritiek die daarop volgde. Een beetje jammer voor een speler die bij velen sympathiek overkomt. Van Dijk kan beter accepteren dat het boven de dertig moeilijk wordt om aan de top te blijven. Tenzij je natuurlijk Luka Modrić bent!

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply