vrijdag, november 22

Offside & Onside – Leve de coëfficiënt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Cristiano Ronaldo speelt dit seizoen Champions League-wedstrijden in onder andere Duhsanbe. Karim Benzema in Bagdad, Isfahan en Olmaliq. Neymar in Mumbai, Namangan en Qa’em. Op financieel gebied spelen ze uiteraard ”hors catégorie”.  Zou dit nu echt hun natte droom zijn?

*Didier Deschamps, de Franse bondscoach, vindt het geen probleem dat een aantal van zijn internationals in de Saudische flutcompetitie spelen.

*Volgens de Griekse media stelt Antwerp geen zak voor en gaat AEK Athene volgende week net niet met de vingers in de neusgaten naar de groepsfase van de Champions League. Het had ook andersom kunnen geschreven worden. Ook onze journalisten zijn ordinaire chauvinisten geworden. Zullen we (heel) even meedoen? De Great Old zal volgende week over dat stelletje ouderlingen uit Athene (zes spelers van de basisploeg van de heenmatch waren dertigers) heen walsen. Die oude ‘pékes’ konden op de Bosuil zelfs niet tegen tien rood-witten scoren.

*Jennifer Hermoso leek niet zwaar te tillen aan de kus op de mond van haar bondsvoorzitter na de overwinning in de WK-finale tegen Engeland. Achteraf bleek dat haar reactie op het incident door de persdienst van de voetbalbond was opgesteld.
Die bondsvoorzitter, Luis Rubiales, kent blijkbaar het verschil niet tussen normen en waarden enerzijds en Spaans fútbol machismo anderzijds. Zijn excuses komen rijkelijk te laat en zijn een zwakke poging om grensoverschrijdend gedrag onder de mat te vegen.

* Waarom toch altijd die “onnozele” ophef over de keuze van een nummer op je truitje? Nu overkwam het weer Matz Rits die nummer 23 koos bij Anderlecht. Toch wel dat sacrosancte nummer van Sterchele zeker. Rits speelt nu bij Anderlecht. Punt.
En dat hij een overloper en verrader zou zijn. Bij Club zat hij op een zijspoor. Punt.

* Het is toch echt belachelijk dat een 21-jarig toptalent als Sabri Veiga voor de zandbak vol geld kiest. Behalve geld is niks nog heilig in het voetbal.
Er is gelukkig een positieve kant aan deze transfers: hoe meer talent wegtrekt, hoe groter de kans dat onze Belgische ploegen toch weer Europees succes kunnen halen. Of overdrijven we nu?

ONSIDE

*De Fifa heeft een disciplinair onderzoek geopend naar Luis Rubiales, de onverbiddelijke zoener die ook Spaans bondsvoorzitter is. Nog geen reactie van Uefa. Rubiales is ondervoorzitter van de Europese voetbalbond.

*Ook de Spaanse premier Suarez eist sancties. Net als de spelersvakbond.

*De Nederlandse sportjournalist Frits Barend is door de Argentijnse ambassadeur in Den Haag onderscheiden voor zijn inzet tegen de dictatuur van generaal Videla. Veel journalisten berichtten tijdens het WK 1978 alleen over het voetbal, terwijl Frits interviews maakte met de zogenaamde Dwaze Moeders van de Playa Mayor in Buenos Aires die voor de vrijlating van hun verdwenen kinderen betoogden. Ook Freek de Jonge en ex-voetballer Oeki Hoekema (o.a. ex-Lierse) werden geëerd. Waar wacht de Argentijnse ambassadeur in Brussel op om postuum Jan Wauters te onderscheiden voor zijn (gelijkaardig) werk tijdens dit WK?

*De Gazzetta dello Sport beeldde Roberto Mancini op zijn voorpagina af als een zakkenvuller. Mancini stuurde enkele dagen terug in het holst van de nacht zijn ontslagbrief als bondscoach. Hij wil dus ook naar Saudi-Arabië.

*Voetbal in Saudi-Arabië: hilarisch. Een bondsleider eist sancties tegen fans die ‘Messi, Messi’ roepen naar Cristiano Ronaldo. ‘Hij is een geweldige ambassadeur voor onze competitie’, zei de man. En Messi? Is dat niet de promotor van het Saudisch toerisme?

*Mary Earps krijgt dan toch haar zin. Nike ging door de knieën en brengt nu toch een replicashirt op de markt van de Engelse doelvrouw. Zij was de enige speelster van het nationale team van wie je geen shirt in de winkel kon kopen. Mary (Man United) kreeg de steun van David Beckham. Nike veranderde pas van mening toen de politiek zich dreigde te moeien.

* Gelukkig weet Toni Kroos nog waar het om gaat in het voetbal, namelijk voetbal zelf. Terecht vindt hij de transfer van Sabri Veiga, 21 jaar, naar een Saoedische ploeg, beschamend.

* Toch nog een opsteker voor Racing Genk met uiteindelijk een overwinning in de slotfase tegen het Turkse Adana Demirspor. Het leek er alweer op dat ze zich ten derden male in de eigen voet zouden schieten. Geen Champions Leaugue, geen Europe League en thuis bijna uitgeschakeld in de Conference League. Dit had allemaal niet gehoeven, als ze het zelf hadden afgemaakt tegen Servette Genève en Olympiakos.

* De ontsnappingskoning Houdini is alive and kicking, hij is teruggekeerd als Great Old in de wedstrijd tegen AEK Athene.

* Jongens toch, wat zal onze Europese coëfficiënt de hoogte ingaan. Niks dan overwinningen. Vijf op vijf en een bank vooruit en … toch geen kus van de juffrouw.  Zo halen we binnenkort nog onze noorderburen in. En neen, dit is niet bedoeld als leedvermaak, want het gaat echt maar om de Conference League.

(Tekst: Paul Catteeuw en François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply