maandag, juli 15

Offside & onside

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

 • Zes bekende Franse voetbalmakelaars werden deze week aangehouden voor oplichting en witwaspraktijken.
 • De Italiaan Nicolo Fagioli werd voor zeven maanden geschorst. Hij is het eerste slachtoffer van het nieuwste gokschandaal in het calcio. Sandro Tonali, Nicolo Zaniolo en Nicola Zalewski wachten hun straf af en mogen dit weekeinde nog voetballen.
 • Sportradar, de integriteitspartner van FIFA en UEFA die ook in ons land bij alle matchen van het profvoetbal op de perstribune zit, zou data van Belgische amateurwedstrijden doorspelen aan een controversiële Russische goksite.
 • De overname van Everton door 777 Partners, dat ook eigenaar is van Standard, lijkt in het gedrang te komen. De Amerikanen hebben niet de nodige documenten en garanties voorgelegd aan de Premier League en er doken nu ook zorgwekkende berichten op over een partnership met A-Cap, een schimmige, Amerikaanse verzekeringsfirma. Interne documenten tonen ook aan dat 777 zelfs niet in staat is het eigen personeel te betalen.
 • Een waarschuwing voor het hele voetbalbestel: de League Un heeft niemand bereid gevonden om het minimale bedrag dat werd vooropgesteld om voor de tv-rechten te bieden. En dat terwijl het Franse profvoetbal nog niet bekomen is van de gevolgen van de in 2021 spaak gelopen deal met Mediapro.
 • Jim Ratcliffe, de eigenaar van Ineos (bedrijf dat miljarden wil investeren in de Antwerpse haven – en wielerploeg), wil 1,3 miljard pond (ruim 1,5 miljard euro) voor 25 % van de aandelen van Manchester United betalen aan de familie Glazer. De Amerikanen kochten de club in 2005 voor 800 miljoen pond en betaalden zelf maar 200 miljoen pond. De rest van het bedrag werd geleend bij en betaald door de club.
 • Het WK 2034 gaat naar Saoedi-Arabië. Geen mens die door nog aan twijfelt. De Saoedi’s beweren dat ze al zeker zijn van de stem van 80 van de 211 FIFA-bonden. De Afrikaanse landen staan er helemaal achter nu de African Football League (een Superliga met acht Afrikaanse topclubs) zijn eerste sponsor beetheeft: Visit Saudi. Visit Saudi is ook sponsor van de Asian Cup, die volgend jaar in Qatar wordt afgewerkt.
 • Verdediger Youcef Atal is geschorst door zijn club Nice, net als buitenspeler Anwar El Ghazi van Mainz. Zij hadden op sociale media hun steun betuigd voor de Palestijnen in het conflict tussen Israël en Hamas. Vrije meningsuiting bestaat blijkbaar niet voor voetballers.
 • Barcelona-voorzitter Joan Laporta is nu zelf ook officieel betrokken bij het onderzoek naar omkoperij van een scheidsrechtersbobo.
 • Karim Benzema dreigt met juridische stappen tegen Gerald Darmamin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Die beweerde dat de ex-spits van Real Madrid lid is van de Moslimbroederschap.
 • Buitenlandse investeerders richten nu hun pijlen ook op het amateurvoetbal. Aalst, Boom en Diest zijn daar al trieste voorbeelden van.
 • Na drie jaren voortreffelijk werk is er plots een dipje en je wordt bedankt. Vraag het maar aan Marc Brys.
 • Dat sport vaak een aanleiding is voor politieke eisen of wraak is deze week nog maar eens ten overvloede bewezen naar aanleiding van de wedstrijd België-Zweden. Dat twee mensen de liefde voor de voetbalsport met hun leven moeten bekopen gaat ons menselijk verstand te boven.
 • Het blijkt naderhand nietszeggend fait-divers in vergelijking met wat er rond die wedstrijd gebeurde, maar het stemt op het sportieve vlak wel tot nadenken dat Tedesco weer voor Youri Telemans koos, terwijl hij enkele hongerige en talentvolle wolven op de bank heeft.
 • Twintig miljoen verdient Lionel Messi bij Inter Miami. Een van de geldwolven die nooit genoeg hebben. Hoeveel zou CR7 in de zandbak verdienen? Volgens sommige bronnen zelfs nog meer. Hallucinant.

ONSIDE

 • Eric Cantona heeft vorig weekeinde in Auxerre, AJ Auxerre was zijn eerste club als profvoetballer, zijn eerste concert gegeven. Guy Roux (85), de legendarische ex-coach van AJA, was tot tranen toe bewogen. Het optreden van de 57-jarige Fransman kreeg uitsluitend positieve reacties en hij werd in Le Parisien zelfs vergeleken met grootheden als Leonard Cohen en Nick Cave.
 • De Braziliaan Dante (ex-Standard) werd woensdag 40 en is nog steeds aanvoerder van Nice.
 • In Nederland is het aantal incidenten in en rond voetbalstadions verminderd.
 • Julian Nagelsmann begon als bondscoach van Duitsland met een zege in en tegen de VS. En al meteen werd voor het EK van volgende zomer een nieuw ‘Sommermärchen’ (zomersprookje), zoals bij het WK 2006 in eigen land, voorspeld. Een gelijkspel tegen Mexico temperde echter meteen al het enthousiasme.
 • Jenni Hermoso, wereldberoemd dankzij dé kus, is door de nieuwe bondscoach Montse Tomé weer opgenomen in de Spaanse selectie.
 • Dat de kinderen en zelfs de kleinkinderen van Eden Hazard nooit meer hoeven te werken, toont aan hoe onvoorstelbaar veel geld onze landgenoot heeft verdiend met te voetballen en later vooral niet te voetballen. Toch is het ook wel een beetje goed nieuws dat hij kiest om ermee te stoppen en niet nog eens vele miljoenen te scheppen in de Saoedische zandbak of op de Amerikaanse prairies, zoals zovelen van zijn getalenteerde lotgenoten. Als je zoveel geld hebt verdiend, is de keuze natuurlijk wat makkelijker, maar toch.

Paul Catteeuw & François Colin

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply