Corona waait stilaan voorbij, maar Ajax lijkt in 2022 besmet door een virus dat veel glamour wegneemt bij de vaak aanbeden club. Diverse affaires rond spelers en stafleden lieten recent een ander gezicht zien van de Amsterdamse club. De uitschakeling in de achtste finales van de Champions League betekende dinsdag een nieuwe deuk op het imago van Ajax.
De superieure reeks in de poulefase, zonder puntverlies met een doelsaldo van 20-5 in zes wedstrijden, telde niet meer tegen Benfica, de nummer 3 van Portugal. De uitdoelpunten bij de 2-2 in Lissabon boden door de nieuwe reglementering geen steuntje in de rug. Zonder slagvaardigheid in het strafschopgebied bleef de dominantie van Ajax, anderhalf uur lang, zonder betekenis. Aan één serieuze aanvalsactie had Benfica voldoende voor de knock-out in de 77ste minuut.
Een mokerslag was het, vooral voor André Onana. De doelman van Ajax tastte mis op een eenzame vrije trap vanaf de rechterflank en zag zich geklopt door de kopbal van Darwin Gabriel Núñez Ribeiro, een nieuw talent uit de rijk gevulde vijvers van Uruguay.
ANDRÉ ONANA
In de flater van Onana balde zich veel samen van wat er misgaat bij Ajax. Vorig jaar zette een doping-vergrijp hem negen maanden buitenspel. Tijdens de schorsing mislukten de onderhandelingen over een nieuw contract. Het gevolg is dat Onana na dit seizoen naar (vrijwel zeker) Inter Milaan vertrekt, zonder dat Ajax daar financieel nog iets wijzer van wordt.
De aangekondigde scheiding viel slecht bij de fans van Ajax, die hem lange tijd hadden geadoreerd. De ‘Kat van Kameroen’ moest het flink ontgelden op de social media. Onana kreeg na zijn schorsing zelfs zijn plaats in het doel niet terug. Die bleef toevertrouwd aan de als stand-in aangetrokken veteraan Remko Pasveer. Bij het toernooi om de Afrika Cup etaleerde Onana dat gebrek aan wedstrijdritme niet ongestraft blijft. Na een gebroken vinger van Pasveer greep coach Erik ten Hag alsnog terug op de verguisde doelman. Zonder dat hem veel te verwijten viel, regende het vervolgens tegendoelpunten: zes stuks liefst tegen bescheiden tegenstanders als Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk en Cambuur Leeuwarden.
ZONDER OVERTUIGINGSKRACHT
Zoveel tegentreffers in de Eredivisie, mede door blessures en schorsingen van vertrouwde verdedigers, illustreerden de kwetsbaarheid van Ajax, dat bovendien nogal eens blijk gaf van nonchalance en hooghartigheid. In de uitwedstrijd bij Benfica verspeelde Ajax daardoor twee keer een voorsprong (2-2). Op volle sterkte leek dat in de thuiswedstrijd lange tijd nog geen handicap, maar gaandeweg tastte het uitblijven van een voorspring dan toch de overtuigingskracht aan.
Heel lang talmde coach Erik tem Hag met ingrijpen. Een wissel van aanvoerder Tadic had voor de hand gelegen, maar opnieuw kreeg het er alle schijn van dat de captain daaraan eerst zelf zijn toestemming moet verlenen. Ook het spel van Steven Berghuis, teruggevallen na een sterke eerste seizoenshelft, en de Braziliaanse vleugeltovenaar Antony vroeg om bijstelling. Toen het te laat was, viel er niets meer te keren voor Ajax.
JAN VERTONGHEN
De uitschakeling kwam hard aan in de Johan Cruijff ArenA. Onana vluchtte snel de kleedkamer in, de rest leefde zich uit in misnoegen tegenover de Spaanse arbitrage. Coach en spelers vonden elkaar in een klaagzang dat Ajax toch veel beter was geweest dan Benfica en dat het met de nederlaag schromelijk te kort was gedaan. De klap confronteerde Ajax met de harde wetten van het resultaatvoetbal, anderhalf uur lang geconcentreerd toegepast door Jan Vertonghen en zijn secondanten.
Voor Ajax rest nu de competitie, met twee punten voorsprong en een veel en veel beter doelsaldo dan PSV. Tussen de laatste achtste wedstrijden wacht ook nog de bekerfinale, met ook daarin PSV als tegenstander. De kwaliteit moet Ajax op pole-position kunnen houden. De bedreigingen schuilen in de akkefietjes die Ajax kunnen afleiden.
UITGLIJDERS
Sinds het bekend worden van de misdragingen van de inmiddels vertrokken technisch directeur Marc Overmars, is Ajax herhaaldelijk in opspraak gekomen met uitglijders buiten het veld. Zo werd na Overmars ook hulptrainer Winston Bogarde in verband gebracht met ongewenst gedrag tegenover een vrouw, zij het van veel minder ernstige aard dan bij Overmars het geval was. Los daarvan droegen uitspraken van Ten Hag en Tadic bij aan twijfel aan het morele kompas binnen Ajax.
Vorige week bleek ook dat Quincy Promes zich als speler van Ajax in 2020 veel kwalijker heeft vergaloppeerd dan was gebleken uit de eerste beschuldigingen. Justitie heeft in een nog lopend onderzoek de beschuldiging verzwaard tot ‘poging tot moord, verdenking van drugshandel en het lidmaatschap van een criminele organisatie’. Zelfs de eerste verdenkingen (‘poging tot doodslag met een steekmes’) waren voor bondscoach Frank de Boer al geen beletsel om Promes vorig jaar in de Oranje-selectie voor het EK op te nemen.
Ajax was opgelucht dat het hem in februari 2021 voor 8,5 miljoen euro kon slijten aan Spartak Moskou. In Rusland wacht Promes het onderzoek nu verder af. Hij gaat er vrolijk door met scoren in de competitie die gewoon doorloopt ondanks de oorlog in Oekraïne, afgelopen zondag nog. Maar of Promes dinsdag Ajax tegen Benfica wél had kunnen verlossen, dat is ook maar de vraag.