donderdag, mei 23

Neen Yannick Carrasco, Saoedi-Arabië is geen mooi land

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

De giller van de week? En dat was ie! De argumentatie waarmee de genaamde Carrasco, Yannick zijn transfer van Atletico Madrid naar Al Shabab verantwoordde, hoort thuis in de categorie ‘uitglijder’. Volgens het woordenboek: een blunder, een verkeerde daad. Laten we hem even letterlijk citeren: “Ik sta niet achter wat de mensenrechtenorganisaties zeggen. Ronaldo heeft daar toch ook een gewoon leven met zijn vrouw? Ik ben daar zelf geweest en zag hoe mensen daar rondliepen. Saoedi-Arabië is een mooi land, eerlijk gezegd.” En dat uitgerekend tijdens een persconferentie van de Koninklijke Belgische Voetbal Bond. Gelachen dat ze daar gedaan moeten hebben, want laat september nu net de maand zijn waarin diezelfde KBVB ‘het vrouwenvoetbal’ promotioneel op haar agenda heeft gezet. Weet Y.C. – intussen meer dan een decennium Rode Duivel – werkelijk niet dat ‘gelijkheid van de vrouw’ onbestaande is in het volgens de regels van de islamitische sharia strikt bestuurde Saoedi-Arabië? En verder: rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders? In het beste geval gevangenis, in het slechtste doodstraf. Dat laatste geldt ook voor moslims die zich niet langer herkennen in hun geloof. En verder bis: vervolging van vrijzinnigen en agnostici volgens het label van ‘terroristen’. De echte ‘terroristen’ – Al Qaeda, Taliban, Islamitische Staat en andere extremistische groeperingen – kregen gedurende jaren voor hun moordaanslagen een logistieke steun in de rug van Saoedische financiers. Nog op de lijst der wansmakelijkheden: oorlogsvoering in buurland Jemen; afknallen door grenswachten van Ethiopische asielzoekers; slavernij-achtige arbeidsomstandigheden voor christelijke migranten. Daarvoor hoefde Yee Cee het zelfs niet eens te zijn met de mensenrechtenorganisaties. Welnee, hij kon het immers allemaal, zoals iedereen, lezen op Wikipedia.

De belangrijkste drijfveer van zijn overstap kwam als de spreekwoordelijke aap uit de mouw: hij wil zijn financiële toekomst veilig stellen! Nou moe, sprak de stripheld Guus Flater. Dat zegt dus anno 2023 zonder verpinken een overbetaalde profvoetballer. Daar hebben we niet van terug. Dan zijn we waarlijk uitgepraat. En toch poneren we het nog één keer: ‘Neen Yannick Carrasco, Saoedi-Arabië is geen mooi land!’ Met de ‘Saoedisering’ verliest een deel van het mannenvoetbal nog meer van zijn al sterk tanende geloofwaardigheid. Ik mag hopen dat geen enkele commerciële zender veel geld op tafel gaat leggen voor de rechten van deze nepcompetitie. Dit gezegd zijnde, dat lucht op. De giller van de week, en dat was ie!

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply