vrijdag, april 19

Nederland-Spanje in schaaktempo: voetbal als tikkende tijdbom – Jan Willem Spaans

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Is het voetbal in gevaar door corona? Moeten we zo verder blijven spelen als we Nederland-Spanje bezig zagen?

Je zag het al aan de tweede helft van Manchester City – Liverpool. Waar de twee beste ploegen van Engeland elkaar voor rust bekampten in een ongehoord tempo, leek er na de rust wel een soort staakt-het-vuren afgesproken: de 1-1 kwam niet meer echt in gevaar. Zo begon ook de oefeninterland Nederland – Spanje in de Johan Cruijff ArenA. Als een schaakwedstrijd, en dan nog tussen twee partijen die al 48 uur wakker zijn. Geen wonder, aangezien Rodri en Georginio Wijnaldum amper drie dagen eerder al met een duidelijk lege tank rondliepen in het Etihad Stadium. En dan moesten ze ook nog zien hoe Nathan Aké, hun land- of ploeggenoot, al snel na zijn rentree herviel in een blessure. Het kan niet meer, zo is de eerlijke conclusie. Nu al niet meer. Voor spelers die zowel met hun club als hun land Europese wedstrijden spelen, wacht tot eind mei een scenario van elke drie dagen een wedstrijd. Als de blessures aan spieren en ligamenten zich in dit tempo blijven opvolgen is onze tip voor het EK: Duitsland of Frankrijk, wegens de breedste selectie. We moeten allicht overwegen om de wedstrijden te verkorten naar 75 of 80 minuten? Klinkt belachelijk, maar de wedstrijdbelasting gaat anders echt niet omlaag. Te veel commerciële belangen.

 

Het is dan ook te makkelijk om de schuld bij enkel deze oefeninterland te leggen. Oranje en Spanje hadden in elk geval nog goede sparringpartners aan elkaar – het nut van Portugal – Andorra kan niemand uitleggen. Zeker voor een paar jongens was dit een mooie ervaring. Sergio Canales, een ontzettend mooie voetballer, met zijn eerste goal voor Spanje. Donny van de Beek, matig gestart bij Manchester United, toch met een mooie goal voor zijn zelfvertrouwen. En natuurlijk Marco Bizot, die ex-keeper van Genk debuteerde bij de ploeg van Frank de Boer. De bondscoach kon ook zijn vierde interland niet winnen, maar zal met de tweede helft verder kunnen.

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply