Midweekse mijmeringen – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

-Het sprookje dat in een nachtmerrie eindigde. De Braziliaanse club Chapecoense verongelukte op weg naar de belangrijkste wedstrijd uit zijn geschiedenis. De club uit het provinciestadje met 200.000 inwoners was pas in 2014 tot de topklasse van het Braziliaanse voetbal toegetreden. In de Copa Sudamericana ( de tweede bekercompetitie van Zuid-Amerika) had ‘het Leicester City’ van Brazilië de Argentijnse giganten San Lorenzo en Independiente uitgeschakeld. Op weg naar de finale tegen Atletico Nacional in het Colombiaanse Medellin verongelukte het vliegtuig met de spelers aan boord.

Het is lang niet de eerste vliegtuigcrash met een voetbalelftal. In 1949 vloog een toestel met de selectie van Torino, het Grande Torino van Mazzola, tegen de Superga-heuvel.

Op 6 februari 1958 crashten de legendarische Busby Babes in de sneeuw van München. Acht spelers verloren het leven. Tien jaar later won Manchester United desondanks Europacup I.

In 1987 verongelukte het vliegtuig van Alianza Lima uit Peru, in 1993 stortte een toestel met de Zambiaanse nationale ploeg aan boord in zee en in 1989 viel een toestel met de zogenaamde Kleurrijke 11 ( allemaal voetballers uit Suriname die in Nederland voetbalden) uit de lucht.

-Banjul United, de Gambiaanse bekerwinnaar van 2014, heeft heel andere problemen. De club zag de voorbije twee jaar 25 spelers verdwijnen. Zij vluchtten in gammele bootjes naar Europa. Het vertrek van de spelers had de degradatie van Banjul United uit de topklasse voor gevolg.

-Drievoudig Tour-winnaar David Froome behoort niet tot de zestien genomineerden voor de BBC Sports Personality of the Year.

-Vandaag werd bekend dat Chelsea de club is die een ex-jeugdspeler geld gaf om het stilzwijgen te bewaren over het seksueel overschrijdend gedrag van een jeugdcoach uit de jaren ’70. Lees voor meer info mijn column vandaag in Sport/Voetbalmagazine.

-Hein Vanhaezebrouck pleit er vandaag voor om de halve finales van de beker in één wedstrijd op neutraal terrein, de Heizel, af te werken. Zoals dat in Engeland al een aantal jaren gebeurt. Een uitstekend idee, omdat het de kalender een beetje verlicht. Een match op de Heizel heeft ook iets bijzonders voor clubsupporters. Al is het maar dat ze dan ‘naar de Heizel’ kunnen zingen.

Minpunt is dat de Heizel straks het stadion van Anderlecht zal zijn. Bovendien is het schrappen van twee matchen voor de halve finalisten van de beker ruim onvoldoende om het programma te verlichten. De huidige competitieformat ( een minder gelukkig Gents idee) moet op de schop en er moet een formule komen met minder speeldagen. Op die manier kunnen de bekerrondes in het weekeinde worden afgewerkt en moeten supporters niet op een dinsdagavond van Brugge naar Eupen ( om maar het schrijnendste voorbeeld te geven).

François Colin

Share.

About Author

Leave A Reply