Het voetbal is zijn gezond verstand kwijt – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Het voetbal is zijn gezond verstand kwijt. Gisteren kreeg Edison Cavani een gele kaart, omdat hij na het benutten van een strafschop voor Paris Saint-Germain tegen Angers zijn shirt uittrok. Hij wilde na zijn honderdste goal voor PSG zijn t-shirt, met het woord Fuerza en het logo van Chapecoense, laten zien aan de tribunes, als eerbetoon aan de 19 spelers van de Braziliaanse club die op weg naar Medellin het leven verloren in een vliegtuigongeval.

Fuerza Chapecoense. Referee Frank Schneider vergat even dat hij ook een mens is en paste het reglement naar de letter toe. Kan je het hem kwalijk nemen, als je weet dat de FIFA – het hoogste voetbalgezag – onderzoek voert naar de ‘poppies’ ( de nagemaakte klaproosjes) die de spelers van de Engelse en Schotse nationale ploeg op een armband droegen bij het onderlinge duel op 11 november, Wapenstilstandsdag. De Engelse bond riskeert een bijkomende boete, omdat er een minuut stilte werd gehouden en The Last Post op Wembley werd geblazen.

De Wereldvoetbalbond is zijn gezond verstand al lang kwijt, maar van het nieuwe beleid hadden we toch wat meer inlevingsvermogen en minder wereldvreemdheid mogen verwachten. Regel 4.4 verbiedt ‘politieke, religieuze en commerciële boodschappen’ op de basisuitrusting van de spelers, maar het einde van de wereldoorlog herinneren is toch geen politieke boodschap?

Maar het kan nog zotter in Zürich. De Welshe bond besliste, uit vrees voor een fikse boete of puntenverlies in de WK-voorronde, geen ‘poppy’ op de spelersshirts aan te brengen voor het duel tegen Servië. Wales wordt nu vervolgd door de FIFA omdat er geen toeschouwers met ‘poppies’ in het stadion zaten.

De FIFA heeft zich echter nog niet laten horen in verband met de echte problemen die er in het Engelse voetbal ( en wellicht ver daarbuiten) bestaan. De NSPCC, de kinderbescherming, opende vorige week vrijdag een hotline waar voetballers en ex-voetballers seksueel misbruik door coaches kunnen aanmelden. Er waren gisteren al 860 telefoontjes binnengelopen en dertien politiedistricten hebben onderzoeken opgestart.

Duidelijk werd dat Chelsea de regels had overtreden door het stilzwijgen af te kopen van een jeugdspeler die door één van de jeugdcoaches was misbruikt. Het feit dat in zoveel Britse regio’s klachten binnenstromen, toont aan dat kindermisbruik in het voetbal niet beperkt is tot hier en daar een foute coach.

Terug naar Brazilië. De crash van het toestel van Chapecoense heeft voor een schok gezorgd in de Braziliaanse samenleving. Fox Sports Bresil, dat de finale van de Copa Sudamericana zou uitzenden, zond in de plaats 90 minuten stilte uit als eerbetoon. De vliegtuigramp komt er aan het slot van een echt annus horribilis voor de Brazilianen. Het land beleeft de ergste recessie in een eeuw, werd geteisterd door het Zika-virus, zag zijn president afgezet worden en dozijnen politici in de gevangenis belanden vanwege corruptie.

Het kleine clubje uit Chapeco, in het zuiden van het land, was pas in 1973 opgericht en speelde in 2009 nog in vierde klasse. Twee jaar terug werd de hoogste afdeling bereikt en nu was het team op weg naar de tweede Zuid-Amerikaanse beker. Chapecoense was het levende bewijs geworden dat met beperkte middelen en een goed beleid succes nog mogelijk was in het enorme land.

Kortom, ellende troef in de voetbalwereld. Er was gisteren toch ook nog een sprankeltje goed nieuws. Enzo Zidane, de zoon van Zinedine, scoorde bij zijn debuut in de beker voor Real Madrid. Bastian Schweinsteiger, begin dit seizoen door Mourinho verbannen naar de B-kern, speelde nog vier minuten mee in het duel om de League Cup tegen West Ham en lag aan de basis van de vierde treffer (4-1) van Manchester United. En tot slot Oscarine Masuluke, doelman van het Zuid-Afrikaanse Baroka FC, scoorde tegen Orlando Pirates in de 95ste minuut met een weergaloze omhaal.

François Colin

 

Share.

About Author

Leave A Reply