woensdag, december 8

Met Duivels geluk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben Europees kampioen Portugal onttroond en spelen vrijdag in München de kwartfinale tegen Italië. Een doelpunt van Thorgan Hazard maakte het verschil, maar als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat de gelukkigste ploeg deze thriller won. De Belgen liepen in Sevilla echter flink wat averij op. Eden Hazard en vooral Kevin De Bruyne zouden de volgende opdracht kunnen missen door een blessure en Alderweireld en uitblinker Vermaelen namen een gele kaart in ontvangst.

Het betere breiwerk

De Portugezen maakten meteen hun bedoelingen duidelijk. Ze lieten de bal aan de Belgen, die voor een soort 3 Suisses-voetbal kozen. Het betere breiwerk, kortom. De Portugezen waren een paar keer gevaarlijk en De Bruyne werd, net als in de finale van de Champions League tegen Chelsea, vrij goed uit de wedstrijd gehouden.

In het zicht van de rust pakte Thorgan Hazard met een geweldige knal uit die het verschil zou maken. Doelman Rui Patricio zag er daarbij niet geweldig uit. Kort nadien schopte Pahlinha De Bruyne uit de wedstrijd.

Na de rust werden de Rode Duivels in het defensief gedrongen. Het was hopen op een dodelijke counter, maar die kwam er helemaal niet uit. Romelu Lukaku lag aan de ketting bij Ruben Dias. Gelukkig stond Eden Hazard als aanvoerder op.

Schurk op noppen

De Portugezen geraakten steeds meer gefrustreerd en de wedstrijd ontaardde stilaan in een voetbalgevecht met Pepe als de verwachte schurk op voetbalnoppen. De Belgen konden de bal niet bijhouden en de druk werd steeds groter. Het geluk was echter met de Duivels. Vooral toen Guerreiro de staander trof.

Het bleef vrouwen en kinderen eerst in de Belgische zestien, maar de oude knarren gaven nauwelijks een krimp met de 35-jarige Thomas Vermaelen als absolute uitblinker. Wat als de achillespees van het team was aangekondigd zorgde voor de redding, terwijl de mannen die het verschil zouden maken nauwelijks in het stuk voorkwamen.

Vrijdag gaat het toernooi verder voor de Belgen. In München wordt dan Italië bekampt. De Squadra Azzurra speelde overweldigend in de groepsfase, maar had zaterdag de handen meer dan vol met het eerder bescheiden Oostenrijk. De VAR moest hen in de match houden en pas in de verlengingen konden de Italianen afstand nemen. De Azzurri hebben een dag meer rust, maar moesten wel 120 minuten spelen. Het wordt voor de Duivels vooral zaak het niveau op te krikken. Het geluk staat niet altijd aan je kant.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.