vrijdag, april 19

Matchfixing in Fabeltjesland?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het Belgische voetbal heeft er een nieuw schandaal bij. Anderlecht zou in het seizoen 2013-2014 de titel gekocht hebben en zo het Standard van toenmalig voorzitter Roland Duchâtelet een triomf en een lucratieve deelneming aan de Champions League onthouden hebben. Voorlopig hoort het verhaal, zoals uit Genkse hoek wordt beweerd, in de Fabeltjeskrant thuis.

Roland Duchâtelet was van 2011 tot 2015 voorzitter van Standard en zag in de zomer van 2014 zijn droom in rook opgaan. Standard begon met vijf punten voorsprong aan de play-offs, maar werd net voor de finishlijn nog voorbijgesneld door Anderlecht.

De Truienaaar beweert al jaren dat er corruptie in het spel was en heeft nu bij het gerecht een klacht ingediend. Hij zou immers over nieuwe informatie beschikken. Hij viseert niet alleen Anderlecht en Racing Genk, maar ook twee (ex)-spelers: Anthony Vanden Borre, toen speler van Anderlecht, en Ilombe Mboyo, toen speler van Racing Genk. De beruchte spelersmakelaar Mogi Bayat zou een anonieme beschuldigde zijn.

In het Belgisch voetbal moet je van niets meer opkijken. Dat heeft het dossier Propere Handen ons geleerd. Toch lijkt dit vooralsnog een indianenverhaal. Eerst even de feiten: Standard sloot dat seizoen de reguliere competitie af met 67 punten, Club Brugge stond tweede met 63 punten, Anderlecht was derde met 57 punten en Racing Genk zesde met 45 punten.

Na de halvering van de punten begonnen de Rouches van Duchâtelet dus met twee punten voorsprong op Club Brugge en vijf op Anderlecht aan de nacompetitie. Aan het eind van de rit hadden de Brusselaars 51 punten, Standard 49 en Club Brugge 48.

Volgens Duchâtelet zijn twee wedstrijden gefikst: Anderlecht-Racing Genk (4-0) en Club Brugge-Racing Genk (3-2). De Limburgers zouden zich in het Astridpark als lammetjes naar de slachtbank hebben laten leiden, maar zich integendeel als duivels in een wijwatervat geweerd hebben bij het bezoek van Club Brugge (3-2). Ook al hadden ze op dat moment niets meer te winnen of te verliezen. Kortom, volgens de Truiense ex-voorzitter hebben de spelers van Racing Genk er alles aan gedaan om de rode loper uit te rollen voor een nieuwe titel voor Anderlecht.

Wat er met de prestatie in Brugge mis is, is niet meteen duidelijk. Het zou niet meer dan normaal moeten zijn dat je voor een winstpremie knokt, ook al kan je geen prijs meer pakken. Dat je dat alleen maar doet omdat je een horloge cadeau zou hebben gekregen, is natuurlijk fout. Het moet echter een heel duur uurwerk zijn vooraleer het meer zou opleveren dan een winstpremie in de play-offs. Hoe dan ook, Anderlecht – of wie dan ook – laten winnen, is volstrekt onaanvaardbaar.

Of dat ook gebeurd is, moet nog blijken. Anderlecht behaalde in Play-off 1 dat seizoen 22 op 30: een fraaie score, maar niet echt uitzonderlijk. Standard daarentegen pakte 15 punten op 30 (50 %): echt niet geweldig voor een team dat voordien 67 op 90 (74,4 %) had behaald. Wat er ook gebeurd is of zou zijn, paars-wit kon alleen Standard voorbijsteken omdat de Rouches faalden in het zicht van de meet.

Je zou dus eerder verwachten dat Duchâtelet in eigen huis op zoek gaat naar de reden voor het mislopen van de titel. Wat Anderlecht ook bedisseld heeft, het kon alleen succes opleveren omdat Standard het in de eindspurt liet afweten.

Dat betekent niet dat er niets aan de hand was, maar Duchâtelet zal toch met steviger bewijs voor de dag moeten komen dan tot nu toe. Wat vooralsnog bijzonder ongeloofwaardig lijkt, is dat Anthony Vanden Borre en Ilombe Mboyo als tussenpersonen zouden ingeschakeld zijn. Zij zouden de horloges uitgedeeld hebben. In alle ernst, je moet een randdebiel zijn om Vanden Borre en Mboyo in te schakelen bij dit soort zaken. Je kan van Mogi Bayat veel zeggen, maar niet dat hij een idioot is. Een beetje voetballer met hersenen die nog niet aangetast zijn door het veelvuldig koppen, zou in de lach schieten als hij door één van die twee namen benaderd werd.

Tot nader bewijs geloof ik dus ook meer in de reactie van Erik Gerits, de huidige CEO van Racing Genk en al een paar decennia één van de sleutelfiguren van de club, die het verhaal naar de Fabeltjeskrant verwijst. Het is ook onduidelijk wat Duchâtelet met deze klacht beoogt. Het lijkt zo goed als uitgesloten dat Anderlecht alsnog gestraft wordt. De zaak verjaart bij de voetbalbond na acht jaar en dat is dus deze zomer. Het lijkt uitgesloten dat, gezien de procedures voor beroep en eventueel de stap naar het BAS, voordien een definitieve uitspraak valt. Het is bovendien onduidelijk of het Anderlecht van Marc Coucke kan gestraft worden voor wat gebeurde onder het regime van Roger Vanden Stock. Duchâtelet doet een beetje denken aan Donald Trump, die ook niet over zijn (verkiezings)nederlaag heen geraakt.

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply