dinsdag, januari 21

Marcus Rashford: scoren tegen kinderarmoede en Man of the Match in the Manchester Derby

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Man of the Match: Marcus Rashford. Na zijn winnende doelpunt op Old Trafford in de derby tegen Manchester City én zijn intelligente loopactie waarin hij de bal liet aan Bruno Fernandes bij de gelijkmaker. Intussen staat de teller op 110 doelpunten in 330 wedstrijden bij Manchester United voor de stilaan naar volledige rijpheid evoluerende 25-jaar linksbuiten.
Scoren buiten het veld deed hij de voorbije drie jaar ook, op het allerhoogste niveau zelfs. In zijn strijd tegen kinderarmoede in Groot-Brittannië: zijn petitie ‘to end child food poverty’ haalde een miljoen handtekeningen. Dankzij de inzet van duizenden cafébazen, restauranthouders en lokale ondernemers. Het was pas de vijfde keer in de parlementaire Britse geschiedenis dat een petitie meer dan één miljoen keer werd ondertekend. Het was een herhaling van zijn actie in het voorjaar van 2020. Twee keer deed hij ‘prime minister Boris Johnson’ buigen. Vandaag heeft hij zich onsterfelijk gemaakt als ‘voetballende activist’ en intussen lijkt hij ook als speler op weg naar de wereldtop.
Zelden gezien tafereel toen de internationale opinie hem leerde kennen: na een 0-2 verlies in de heenmatch van de achtste finale – februari 2019 – tussen PSG en Manchester United, zet een 21-jarige jongeman zich zelfverzekerd achter de bal. Penalty in Parijs, het was minuut 90 plus 4, bij een 1-2 stand. Scoren betekende zich kwalificeren. Er heerste ongeloof bij de spelers van PSG, ze protesteerden fel. In het tumult bleef hij verbazend kalm. Zelfs nadat de scheidsrechter hem verplichtte de bal volledig op de stip te leggen. Hij stond tegenover Buffon, voor velen op dat moment de beste doelman van de wereld. Het scheen hem niet te deren: lange aanloop, gestrekte trap met rechts in de linkerbovenhoek. Buffon kansloos Voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League plaatste een club – Manchester United – zich na een thuisnederlaag met twee doelpunten.
Zelden gezien tafereel bis: Marcus Rashford, de toen 22-jarige spits van Manchesterd United – Mancunian van geboorte en sinds zijn zevende aangesloten bij de Red Devils – en Engeland, gooide zich volop in het verzet. Hij werd het gezicht van de strijd tegen kinderarmoede in Engeland. Dat gebeurt wel vaker met een voetballer. Het is echter zeldzaam dat die zich openlijk kant tegen de eerste minister. Nog straffer: hij stuurde Boris Johnson met rode kaken terug naar af. De immer grof gebekte ‘Brexit Boris’ diende met de staart tussen de benen terug te keren op een dwaze beslissing. Zijn regering schrapte aanvankelijk 130 miljoen euro uit het budget. Dit betekende het einde voor de gratis schoolmaaltijden tijdens de zomermaanden voor arme kinderen. Rashford verwees naar zichzelf in een persoonlijke open brief die hij aan alle parlementsleden stuurde. Omdat hij zelf al de voorbije maanden 25 miljoen euro via zijn eigen solidariteitsfonds had ingezameld voor deze zaak, kon de regering niet anders dan haar dwaze beslissing terug te draaien.
‘Just look what we can do when we come together. This is Engeland in 2020.’ Zo twitterde Marcus Rashford. Zijn voetbalkunsten staan buiten kijf. Vroeg of laat is hij kandidaat voor de Ballon d’Or.
Met zijn campagne tegen kinderarmoede tussen 2020 en 2022 schreef hij zichzelf al de maatschappelijke geschiedenis in.
Dat doet hij stilaan ook op voetbalhistorisch gebied. Marcus Rashford. Manchester Derby, Man of the Match.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply