woensdag, januari 22

Kluitjesvoetbal op tv-scherm

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Nederlandse voetballiefhebber die graag talkshows op tv volgt, komt op zondag tijd te kort. Liefst vijf van zulke programma  vullen de hele zondag, daags nadat abonnee-zender FOX Sports al vanaf zes uur een avond lang in de ban is geweest van de Eredivisie. Ook in de rest van de week rolt de bal vrolijk verder aan de gesprekstafels. Op 8 februari komt er zelfs nog eentje bij op zondagavond, dan een satirische versie op Nederland-3. Kluitjesvoetbal is deze rijstebrij aan voetbalpraatprogramma’s al genoemd, want ook op de andere dagen wordt er volop nagepraat en vooruitgekeken.  

Met de reeks tafelgesprekken groeit de stoet pundits op de Nederlandse schermen. Ruud Gullit, Wim Kieft, Jan (Johan) Boskamp, Aad de Mos, Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk, Arnold Bruggink, Kenneth Perez en Youri Mulder worden als de belangrijkste deskundigen aangemerkt. Ook Dick Advocaat schuift regelmatig aan, met name in het programma Rondo op sportzender Ziggo waar crowdpleaser Jack van Gelder zich vaak omringd weet door de meest prominente tafelgasten.

CAFÉPRAAT

Het voetbaljaar 2019 werd zondag ingeluid met een nieuwe talkshow op het open kanaal RTL7. Het is de zender die vorig jaar het veelbekeken Voetbal Inside kwijtraakte aan media-tycoon John de Mol. Onder zijn bewind blijft het op het open net te zien, nu onder de naam Veronica Inside, met dezelfde spraakmakende, vaak seksistisch getinte cafépraat van René van der Gijp en Johan Derksen.

RTL7 vult de ruimte nu met VTBL, een nieuw programma met als gastheer de voormalige Studio Sport-presentator Humberto Tan, wiens ster bij RTL als amusements-talkshow-host zozeer afbrokkelde dat hij van het scherm werd gehaald. Als sidekicks zitten Theo Janssen (ex-Vitesse, ex-Twente, ex-Ajax en een jaartje Racing Genk) en Jimmy Floyd Hasselbaink (tweevoudig topscorer in de Premier League) bij VBTL aan tafel.

KOEMAN VRIJUIT 

Serieus gewicht kreeg VBTL zondag bij de première niét met de flink uitgedijde Theo Janssen, die  behangen met tattoos actief is als jeugdtrainer bij Vitesse. Daarvoor zorgde wel bondscoach Ronald Koeman. Met zijn vrije geest neemt de coach van Oranje in geen enkel tv-programma een blad voor de mond. De wijze waarop hij overal weinig verhullend zijn mening geeft, is opmerkelijk. Dan is hij niet de bondsafgevaardigde die in diplomatieke termen vlucht. Dan is hij een uitzondering te midden van zoveel officials, trainers én spelers die gehersenspoeld zijn met loze clichépraat. 

De bondscoach als meest uitgesproken tv-analist, het is een bijzonder verschijnsel. Voorbeelden van zijn openhartigheid zijn er volop. Zo kritiseerde Ronald Koeman zondag zonder terughoudendheid de coaching van Giovanni van Bronckhorst en diens tactische aanpak bij Feyenoord. Aanleiding was de kansloze nederlaag (3-1) bij het laag geklasseerde PREC Zwolle en de lusteloze indruk die verdediger Jeremiah St. Juste wekte. ,,Ik had ook het gevoel dat hij er ongeïnteresseerd bijliep”, had Van Bronckhorst kort na de wedstrijd al over St. Juste gezegd. ,,Als Gio dat vindt, had hij hem moeten wisselen”, reageerde Koeman op die woorden.

ADVIES AAN VAN BRONCKHORST

Koeman trapte evenmin op de rem toen hem gevraagd werd of hij een advies heeft voor de coach van Feyenoord: zelf stoppen of het contract verlengen. Hij verbond zijn raad aan Van Bronckhorst in harde kritiek: ,,De organisatie bij Feyenoord klopte niet, de verdedigers verzuimden door te dekken, daardoor lagen de linies te ver uit elkaar en werd het speelveld veel te lang. De echte spirit is er niet in dit team. Dan moet je als trainer eigenlijk stoppen. Maar dat moet Gio zelf beslissen.” 

Als Gio van Bronckhorst zulke woorden tot zich laat doordringen, moet hij beseffen hoe welgemeend het advies van de bondscoach is. Serieus zal de positie van de Feyenoord-coach tegen het licht worden gehouden na de beker-kwartfinale op woensdag tegen Fortuna Sittard en de thuiswedstrijd komende zondag tegen Ajax. De Klassieker wordt het duel tussen de twee grootmachten uit Amsterdam en Rotterdam traditioneel genoemd. Het zijn wedstrijden waarin de rivaliteit doorgaans hoog oplaait en elke nederlaag schrijnende wonden nalaat op het moreel van de achterban. ,,In zo’n wedstrijd zegt het niks dat Feyenoord zaterdag kansloos van PEC Zwolle heeft verloren. Zeker tegen Ajax kan de sfeer in de Kuip Feyenoord tot zeer grote hoogte stuwen.

KANS VERSPEELD

In het zicht van de uitwedstrijd tegen Feyenoord kwam het kolderieke gelijkspel thuis tegen Heerenveen (4-4) beroerd uit voor Ajax, te meer omdat de verdediging van de Amsterdammers ronduit belabberd functioneerde. Ook hier wees Ronald Koeman nadrukkelijk op het feilen, waarbij twee van zijn internationals, Matthijs de Ligt en Daley Blind, in grote mate meedeelden in de malaise. ,,Organisatorisch klopte er niets van bij Ajax. Die indruk had ik al bij de wedstrijd tegen Flamengo in Amerika, die ze net zo goed met 7-5 hadden kunnen verliezen”, zei Koeman.

Het gelijke spel trof Ajax des te harder omdat het de punten verspeelde aan het eind van de dag, kort nadat PSV bij eredivisiedebutant FC Emmen was geëindigd op 2-2. PSV raakte in Drenthe in de slotfase een voorsprong van 0-2 kwijt, waarmee Ajax een riante kans kreeg aangereikt om voor het eerst na 988 dagen weer eens op kop te komen in de Eredivisie. Het uitblijven van de machtswisseling sloeg Ajax stil, in alle geledingen.

In de tv-studio had Ronald Koeman ook hierover zijn woordje klaar. ,,De druk om kampioen te worden is immens bij Ajax, er is dusdanig veel geïnvesteerd dat Ajax wel kampioen móet worden. Die urgentie ligt bij Ajax veel hoger dan bij PSV.  Daarom moet het zo pijnlijk zijn aangekomen, dit gelijk spel tegen Heerenveen.”

VAR EN SCHEIDSRECHTERS

Als bondscoach houdt Koeman zich evenmin in over de VAR en als de veronderstelde bevoordeling van de Nederlandse topclubs door scheidsrechters aan de orde komt. Aanleiding was zondag een flagrante overtreding van Ajax’ invaller-keeper Kostas Lamprou bij de stand 3-3. De VAR adviseerde scheidsrechter Serdar Gözübüyük een strafschop toe te kennen, maar deze bleef hardnekkig volhouden geen strafbaar feit te hebben waargenomen. ,,Het was een voetbalactie. Ik blijf bij mijn beslissing”, was te horen op de bandopname die door de KNVB maandag openbaar werd gemaakt.

Koeman moet dat minzaam hebben aanhoord. En hij sprak uit zijn ervaringen als speler van Ajax, PSV en Feyenoord toen hij zondagavond zei: ,,Bij mij is altijd het gevoel aanwezig geweest dat het voor de scheidsrechters bij Ajax thuis makkelijker is een penalty tégen de tegenstander te geven dan aan de thuisclub.”

Dinsdag werden zijn woorden onderstreept met een statistiek waaruit bleek dat Ajax in de laatste 5½ jaar slechts één strafschop in een thuiswedstrijd tegen zich zag gefloten. Het was meteen nieuwe gesprekstof aan de tv-praattafel, nu helaas zonder Ronald Koeman.

TWITTER: @hmees


Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.