zaterdag, november 27

Kan Roberto Martinez ook nu nog om Dries Mertens heen? – SVL

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Er gaat toch weinig boven een heerlijk avondje Champions league voor de buis. Of het zou er eentje zoals afgelopen dinsdag moeten zijn. Een avond vol ergernis bij FC Kopenhagen-Club Brugge na alweer een bijzonder matige vertoning van onze Belgische vertegenwoordiger. Gelukkig was er die avond ook nog een samenvatting van Dortmund-Real Madrid. (lees hieronder de bijdrage van Raf Willems over Thomas Tuchel maar eens). Maar wat een verschil met gisteren, woensdag! Borussia Mönchengladbach tegen FC Barcelona gevolgd door samenvattingen van een daverende Celtic-Man City en van de heruitgave van de halve finale van vorig seizoen tussen Atlético en Bayern München. Puur voetbalgenot.

Hoofdrol voor Thorgan

Naar welke wedstrijd zou Roberto Martinez gekeken hebben in zijn nieuwe huis in Waterloo? Naar die van Thorgan Hazard op Q2 (het vroegere 2BE en nog vroegere Kanaal twee van de VMMa) of naar die van Yannick Carrasco op Club RTL? Binnen een Whatsapp groepje waar ik deel van uitmaak, heerste overigens lichte ergernis waarom Q2 niet voor Atlético–Bayern had gekozen. Er valt uiteraard veel voor te zeggen, zeker wanneer ik collega Tom Coninx de samenvatting van die wedstrijd hoor aankondigen als de absolute topaffiche van de avond. Ik heb me binnen de Whatsapp groep niet in de discussie gemengd. Ik was best blij met BMG tegen het Spaanse -sorry, Catalaanse- FCB en heb mij daarbij geen seconde verveeld. Mooi om te zien was het hoe Thorgan Hazard ook tegen een absolute grootheid in de eerste helft een hoofdrol opeiste. Barcelona beleefde in het sfeervolle Borussia park een moeilijke eerste helft door de druk van de Borussen op de man in balbezit en was voorin onmondig. Hazard was bij nagenoeg elke counter betrokken en rondde de allermooiste op aangeven van een sublieme Mahmoud Dahoud genadeloos af. Alleen jammer dat Gladbach na de rust dat niveau niet kon aanhouden en uiteindelijk zijn tweede nederlaag op rij incasseerde.

Piket binnen

Of de goeie prestatie van Thorgan Hazard zal volstaan om bij de Rode Duivels voor de eerstkomende interland van 7 oktober tegen Bosnië de basisplaats van de geblesseerde Kevin De Bruyne in te nemen, is weinig waarschijnlijk.

Ook op de andere velden blonken de Belgische elitemiddenvelders uit. Niet alleen Thorgan Hazard , ook Yannick Carrasco en vooral Dries Mertens solliciteerden nadrukkelijk voor een plaats in de basiself van Roberto Martinez. Carrasco lijkt tijdig z’n vormdip te boven en besliste de match met een fraaie goal. Binnenkant paal binnen. Of zoals hij het na afloop tegenover de Spaanse tv verwoordde: “Het was tot dusver altijd maar weer palo palo palo, nu was het palo dentro”. Piket binnen dus. Daarna zagen we hoe Dries Mertens zijn uitmuntende vorm nog maar eens onderstreepte. De prachtige vrijschop en de tip in die Napoli aan een 4-2 zege tegen Benfica hielpen, zullen Martinez evenmin ontgaan zijn.

Tubeke

Morgen, vrijdag na de rondleiding voor de pers in het fonkelnieuwe hotel op het oefencomplex in Tubeke waar vanaf nu ook de Rode Duivels zullen logeren, maakt de coach de selectie voor de twee komende interlands bekend. Groot nieuws moet daar niet meteen verwacht worden vermoed ik. Veel belangrijker is de persconferentie op donderdag 6 of het tv interview op vrijdag 7 oktober een uur voor de aftrap . Dan weet Dries Mertens voor het eerst sinds het EK (waar hij ook maar één keer in de basiself stond) of hij nog eens mag starten.

Door de onbeschikbaarheid van de ‘incontournable’ Kevin De Bruyne mag kleine Dries alvast nieuwe hoop koesteren. In het andere geval zorgt de dreun misschien wel voor onherstelbare schade in de relatie tussen speler en coach. Ik ga alvast voor volgend middenveld: Carrasco op links, Mertens op rechts, Nainggolan op de zes, een fitte Dembélé op de acht en Eden Hazard op de tien. Thorgan op de bank en eventueel na een invalbeurt aan de zijde van zijn grote broer. Tenzij de bondscoach de ene Hazard voor de andere brengt. Voor sentiment is er alvast geen plaats. Zes op zes tegen Bosnië en Gibraltar en twee keer een glansprestatie. Ook zonder Kevin De Bruyne. Met minder zal het morrende volk niet tevreden zijn.

Stefan Van Loock

Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply