donderdag, juni 20

Kan de trainersvijver niet uitgebreid worden?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De media zijn vaak het vergif van deze wereld. Sensationele beelden of voorvallen krijgen voorrang. In de meeste gevallen dan nog met een negatieve schep er bovenop.

Onlangs op de frontpagina van een krant stond “de jas van De Boeck”. Wat een kinderachtige en ver gezochte opmerking is dat? Enerzijds op de frontpagina en anderzijds, De Boeck is een voetbaltrainer en wat heeft een jas met voetbal te maken?

Vorig seizoen hebben de media onder meer Mazzu, Hoefkens, Vanderhaeghe en Leye bekogeld tot ze ontslagen werden. Er zijn nog andere trainers  ontslagen, maar die van de kleinere ploegen of de minder bekende namen zijn niet zo sensationeel om er negatief over te schrijven of spreken.

Still (Kortrijk) was dit jaar de eerste trainer die buiten vloog maar dat is een mindere naam, dus niet veel tamtam rond. Wie werd er wel geviseerd? Hoefkens, opnieuw, maar hij kon het nog altijd rechttrekken. Idem voor Deila, eens wat mindere resultaten maar hij trekt het recht. Defour werd eigenlijk wat beschermd maar vloog wel buiten. Van Bommel werd Europees aangevallen. Wie dat bekritiseert, kent weinig van voetbal want Champions League is al een tijdje geen voer meer voor Belgische ploegen. Brys en De Roeck werden wel genoemd maar de ploegen van de rechterkolom zijn minder interessant voor de media.

En ondertussen worden weer nieuwe trainers gezocht. De buitenlandse investeerders komen dan soms af met een buitenlandse Mister X die niemand kent. Anders komt er een vroegere ergens ontslagen trainer opnieuw in beeld, vissen in steeds dezelfde vijver noemt men dat.

Kan men die vijver niet vergroten? Voetballers die bij de amateurs spelen worden soms aangetrokken door profploegen en krijgen dan een profcontract. Waarom kan een trainer die meermaals succes heeft op lager niveau niet vrijuit naar een profploeg komen? Wat is het verschil met een voetballer? Die trainers moeten een lange cursus volgen en slagen alvorens ze aan de slag mogen gaan. Die cursus wordt gevolgd door talrijke profvoetballers, die dan nog voorrechten krijgen op bepaalde zaken. En ik vraag me af wat ze daar leren op die cursus. Hoe men goed verdedigt met 8 man ?

Eigenlijk heb ik nog geen enkele analist horen zeggen dat er op lager niveau goede trainers zijn … Maar ja, die volgen alleen de topploegen …

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply