Is het voetbal een foute sport?
Hoe vaak zou het woordje fout de laatste veertien dagen in het voetbal al gevallen zijn? Niet enkel in België, maar ook in het buitenland. Voor onschuldige pekelzondes, maar ook voor ernstige doodzondes. Voetbal moet wel een foute sport zijn. Dat kan niet anders. Enkele feiten van de voorbije dagen in totaal willekeurige volgorde.
- In Frankrijk zijn er plots op verschillende voetbalvelden supportersrellen. Waarom supportersclans (zoals laatst nog bij de thuismatch van Lens tegen Rijsel, maar ook steeds weer bij Olympic Marseille) elkaar naar het leven staan, zal voor mij altijd een raadsel blijven. En waarom gebeurt dat haast uitsluitend in het voetbal? Slechts bij hoge uitzondering loopt het in andere sporten fout, terwijl we in het voetbal op dat gebied weer stilaan naar Engelse toestanden van voor de eeuwwisseling aan het evolueren zijn.
- Het gezeur van Hein. Fout, fout en nog eens fout. De VAR had het weer eens gedaan. “Het was een nieuwe fase”, schreeuwde hij het uit. “En alleen in België is de VAR zo slecht”. Om nog te zwijgen over de incompetente scheidrechters. Wanneer zal Vanhaezebrouck eindelijk door hebben dat je een wedstrijd beter kunt winnen door meer te scoren dan de tegenstander. En dat dit nooit lukt wanneer je niet scoort. En we zijn het allang allemaal erover eens dat de buitenspelregels die worden afgemeten aan de lengte van teennagels en dikkere knieschijven totale onzin zijn, toch zijn het de regels. En dus moeten we ons daarbij neerleggen. Punt. Aan de lijn.
En ook dit weekend op Antwerp weer vindt hij het nodig om de rode kaart van Chakvetadze te minimaliseren, naast het gezeur over de gele kaart die hij zelf krijgt. Natuurlijk, Gent had inderdaad meer verdiend, maar nog eens: dat kan niet als je je kansen niet benut. - Dat het in België fout zit met de RSZ van de voetballers is een duidelijk gegeven waar de politici allang komaf hadden moeten mee maken. Een zeer grote fout, maar het is nog fouter dat partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez dit systeem – tegen beter weten in en met valse argumenten – blijft verdedigen. Het zou inderdaad heel interessant zijn om te vernemen hoe de voorzitter van de MR dit aan zijn “kuisvrouw” krijgt uitgelegd.
- De propere handen zijn afgelopen week weer minder proper geworden. De RTBF-reportage van Thierry Luthers maakt duidelijk dat er nog heel wat werk aan de (maffia)winkel is. Steeds meer namen worden in het bad getrokken. We wachten vol ongeduld op wat nog gaat komen. En we zijn benieuwd of Felice Mazzu nog rustig slaapt, want er komt toch wel heel weinig reactie op het linken van zijn naam aan Sébastien Delferière.
En o ja, niet enkel op het veld is aanval de beste verdediging. Mogi Bayat dient klacht in wegens laster en eerroof. Hoe durft hij? De voetbalbond blijft daveren op zijn foute grondvesten. - “Ik had het gevoel dat hij niet genoeg respect toonde”, zo werkte Carlo Ancelotti zijn frustratie uit op het Belgische scheidsrechtersviertal na het thuisverlies van het grote Real Madrid tegen een nietig Moldavisch ploegje. Je verlies afwentelen op de scheidsrechter is jammer genoeg iets van alle tijden, maar het toont vooral de kleinmenselijkheid van een trainer-miljonair met wereldfaam ten overstaan van enkele semiprofs die proberen om een wedstrijd in goede banen te leiden. Een te gemakkelijke prooi en daarom fout.
- Het schandalige gedrag van een groepje supporters van Frankfurt voor de wedstrijd tegen Antwerpen en de al even schandalige repressailles van een aantal heethoofden van de aanhang van The Great Old. Niks, maar dan ook niks valt daaraan goed te keuren. Foute boel met als gevolg dat de volgende wedstrijd(en) haast zeker achter gesloten deuren zal/zullen plaatsvinden. Na een jaar COVID 19-ellende kan dit er nog wel bij zeker? Neen, natuurlijk niet, maar door het absoluut foute gedrag van hooligans worden de echte supporters afgestraft.
- Idem dito voor het gedrag van de achterban van de rouches. Ook hier gaat het weer om een minderheid die zwaar in de fout gaat en de gewone supporter zijn plezier in het voetbal ontneemt.
- FC Sheriff Tiraspol, een clubje uit Moldavië, dat het in zijn hoofd haalde om de leeuw, aka Real Madrid, in zijn eigen hol uit te tellen. Zowat alles lijkt fout aan deze ploeg. Te beginnen met de naam. Sheriffs laten ons aan het Wilde Westen denken, maar refereren hier aan de sponsor die via zijn economische greep op het opstandige Transnistrië een ploeg bijeen kocht en zo de Moldavische competitie monopoliseert. Het volledige elftal bestaat uit spelers die geen Moldavisch (= Roemeens) spreken. Fout, fout, fout. Maar is dit fouter dan de elf Ivorianen die SK Beveren in 2004 opstelde? Of fouter dan Paris Saint-Germain dat leeft en speelt bij gratie van een emir die de diepte van zijn geldzee niet kent en in zijn land met lichtjaren voorsprong en bloed aan de handen het meest foute wereldkampioenschap ooit organiseert? Of Chelsea (Chelski) dat leeft bij de gratie van de Russische oligarch Roman Abramovitsj? Of het ploegje van Kevin Debruyne die zijn Britse ponden vanuit Abu Dhabi krijgt toegestuurd in een land dat door Brexit zijn eigen bevolking in een ijzeren houdgreep beknelt? En wat met de reeks Belgische ploegen die in buitenlandse handen zijn? Eupen, Oostende, …, het rijtje is bijna even lang als het aantal ploegen in onze nationale competities.
Of fouter dan Real Madrid? Elk normaal bedrijf met een dergelijke schuldenlast zou allang failliet zijn verklaard. De galácticos kunnen rustig verder astronomische bedragen verdienen. Idem dito voor Barcelona.
Verre van ons om FC Sheriff geen foute ploeg te noemen, maar laten we dan asjeblieft niet met twee maten en twee gewichten werken. - En hoe fout ben je wel niet als je je stadion vult met tienjarige kinderen die dan een speler uitfluiten omwille van zijn huidskleur. Zoals afgelopen week gebeurde met Glen Kamara van Glasgow Rangers op bezoek bij Sparta Praag. De kinderen in het stadion leken een pleister op een houten been, omdat Praag was gestraft wegens racistische uitlatingen en in principe achter gesloten deuren moest spelen. Maar wat blijkt: jong geleerd is oud gedaan.
En ook hier lijkt aanval de beste verdediging, want de Tsjechische minister van buitenlandse zaken heeft de Britse ambassadeur op het matje geroepen wegens het culpabiliseren van de Tsjechische jeugd. Il faut avoir du culot.
Dit is maar een greep uit de vele foute gebeurtenissen op en rond een voetbalveld tijdens de laatste twee weken. We zouden inderdaad nog kunnen doorgaan, want dit weekend lazen we ook weer hoe volwassenen een jongentje van de U13 hebben uitgelachen omdat hij een aantal doelpunten binnenkreeg. En terwijl ik dit schrijf, hoor ik dat supporters van Beerschot hun eigen keeper met rookbommen bekogelen.
En toch, en toch. Voetbal blijft één van de leukste spelletjes die er zijn. Over heel de wereld spelen kinderen met een bal en dromen van een grote carrière. Het vrouwenvoetbal kent een enorme boost. En we genieten van de prestaties van Club Brugge in Europa. Meer moet dat niet zijn. En met een discussie over al dan niet buitenspel kunnen we leven. En mocht de scheidsrechter al eens fout zijn, denk eraan errare humanum est.