zaterdag, december 9

HOE WORDT MEN WELTMEISTER NAAST HET VELD? (2) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Anno 2018 is Duitsland Weltmeister. Niet alleen de beste op het veld – inzake voetbalkunst – maar ook naast het veld, inzake het maatschappelijke aspect. De DFB is op gebied van sociaal engagement uniek in de voetbalwereld, die steeds meer in de greep komt van makelaars en big business. Een kennismaking in drie afleveringen. Gebaseerd op mijn boek ‘Weltmeister. Het geheim van Joachim Löw en de wereldkampioenengeschiedenis van de Mannschaft’. Dat verscheen onlangs in Voetbalbibliotheek De Witte Duivel en is nu te koop in de boekhandel.

DE DFB PLAATST HET VOETBAL IN HET HART DER DINGEN

 

 

Ik bestudeer het zogenaamde ‘Sustainability Report 2016’ van de Deutscher Fussball-Bund. Dat geeft de meest recente stand van zaken weer op het gebied van ‘sociaal engagement’. Het document bevat bijna honderd pagina’s en de huidige president Reinhard Ginkel poneert in zijn inleidend woord hoe de DFB ‘voetbal in de hart der dingen plaatst’: ‘In deze individualistische samenleving staat voetbal voor saamhorigheid. Het voetbal creëert plaatsen voor gemeenschapsvorming. Dat is voor mij haar grootste waarde. En het beschermen van die gemeenschapsvorming is de verantwoordelijkheid van de DFB. Wij zijn via onze structuren en duizenden vrijwilligers actief op volgende gebieden: versterking gemeenschappen; gezondheid; solidariteit; integriteit; duurzaamheid; fair play; diversiteit; cultuur. Jaarlijks besteedt de DFB vijf miljoen euro aan haar maatschappelijk werk. Voor ons is voetbal een levensschool.’ Dat klinkt deftig, meer zelfs, dat klinkt bijzonder deftig. Nog meer cijfers & letters: zeven miljoen leden, waaronder ruim één miljoen vrouwen. Meer dan 1,1 miljoen leden hebben een achtergrond als migrant. De DFB koestert een traditie om nieuwkomers via het voetbal een integratietraject aan te bieden. Op politiek niveau ontwierp men een contactennetwerk met de federale regering, het parlement, de deelstaten en de plaatselijke overkoepelende beleidslijnen. Op wetenschappelijk gebied werkt men samen met universiteiten en onderzoeksinstituten. Op maatschappelijk terrein smeedt men sterke banden met NGO’s, belangengroepen en sociale verenigingen. Daarnaast spendeert de DFB ook zes miljoen euro aan de begeleiding en de participatie van supporters via de zogenaamde ‘Fanprojecten’. Nog even een greep uit de resultaten: vijfhonderd inzendingen bij de integratieprijs; tweeduizend ‘fair play gebaren’ gerapporteerd tijdens wedstrijden van de laatste drie seizoenen; 9000 brochures rond het thema kinderbescherming uitgedeeld aan clubs. Meer dan 7000 wedstrijden worden onaangekondigd gecontroleerd op matchfixing en 400 gokkantoren krijgen een doorlichting op hun wettelijk karakter. De nieuwe ecologische verwarmingssystemen bij vele verenigingen verminderen de CO 2 uitstoot. Een derde van de bezoekende fans gebruikt het openbaar vervoer om zich te verplaatsen naar de wedstrijd. Milieuvriendelijke drankbekers worden in de Bundesliga gemiddeld 107 keer hergebruikt. Elk jaar bezoeken jeugdinternationalen de Yad Vashem Holocaust Memoriam in Jeruzalem. De Julius Hirsch Preis, die het antisemitisme bestrijdt, mocht het voorbije decennium bijna duizend inzendingen van voorbeeldige activiteiten begroeten. De DFB is actief in achttien landen op gebied van ‘internationale samenwerking en ontwikkeling’ via het voetbal. Ook de Kultur Stiftung is uniek en ondersteunt artistieke, culturele en wetenschappelijke programma’s rond de voetbalsport naast initiatieven over het historisch erfgoed. Na lectuur van het ‘Sustainability Report 2016’ voelt een mens zich weer wat vrolijker.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply