maandag, april 15

Hillsborough, 15 april 1989, het verdriet en de kracht van Liverpool

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Vanochtend stuurde Manchester United deze mooie tweet: ‘Remembering the 96 victims of the Hillsborough disaster. 32 Years on from the tragic events on that fateful day. We stand with you @LFC.’

De aartsrivaal van Old Trafford steunt het eeuwige verdriet van Anfield Road. Deze geste duurt al een decennium, sinds september 2012 met name, toen het rapport van The Hillsborough Independent Panel eindelijk de verantwoordelijken aanduidde en de slachtoffers vrijpleitte van alle schuld. Op 23 september 2012  brachten oud-coryfeeën Bobby Charlton (Manchester United) en Ian Rush (Liverpool) voor de altijd beladen match op een ingetogen Anfield Road gemeenschappelijke hulde aan de ‘96’.

Die 96 Liverpoolfans verloren het leven tijdens een ‘stadionramp’ bij de halve finale van de FA Cup op 15 april 1989 in het Hillsboroughstadion van Sheffield Wednesday. ‘Hillsborough’ werd het verdriet én de kracht van Liverpool. Niet enkel van de club van Anfield Road maar ook van de stad. Het werd immers onderwerp van een jarenlange krachtmeting voor eerherstel van de slachtoffers met de ‘The Government’. Deze tekst stamt uit 2009, ik schreef hem bij de twintigste herdenking van de tragedie. Ook andere, meer inhoudelijke, verhalen vindt u op terug op ons platform De Witte Duivel

JUSTICE FOR THE 96!

‘Beside the Hillsborough Flame
I heard the Kopites mourning
why so many taken on that day
Justice has never been done
but the memory will carry on’

(John Power – The Fields of Anfield Road, versie bij de twintigste verjaardag 15 april 2009)

Ooit staarde ik in de vlam, de eeuwige Hillsborough Flame. Ik stond voor de Shankly Gates aan Anfield Road en las in gedachten de ellenlange lijst van 96 namen. De eternal flame warmde de memorie op aan deze Liverpoolfans die op 15 april 1989 in radeloos gedrang het leven lieten op Hillsborough, het stadion van Sheffield Wednesday. Tijdens de uitvaarten van de slachtoffers vertolkte de song You’ll never walk alone de pijn, als een negro-spiritual die de vertwijfeling een flard hoop bood. Het treuren stopte nooit.

Meer dan twintig jaren later wakkert het verlies nog steeds het vuur aan. De Hillsborough Family Support Group voert met zijn campagne Justice for the 96 actie om de ware toedracht van de calamiteit op te spitten, om de families financieel te steunen en om de te protesteren tegen bureaucratische wantoestanden en hatelijke uitspraken, voornamelijk op het conto te schrijven van de sensatiepers of van politici die behoren tot het conservatieve front.

Meer dan 30.000 mensen woonden in 2009 de bewogen herinnering bij van de twintigste herdenking. De toenmalige staatssecretaris voor sportzaken in de regering van Labour heette Andy Burnham. Hij nam onaangekondigd het woord. Het publiek diende hem, in een spontane opwelling tegen het gebrek aan overheidsbeleid ter zake, meteen van repliek en scandeerde en zong ‘Justice for the 96’.

De staatssecretaris, een Evertonvolger in hart en nieren, incasseerde met een krop in de keel, bood zijn oprechte medeleven aan en beloofde opening van zaken. Achter de schermen ging hij de volgende twaalf maanden zeer nauw samenwerken met de Hillsborough Family Support Group. Voorzitter Margaret Aspinall, moeder van een in de ramp verloren zoon, speechte op 15 april 2009 voor de tribune gedurende tien minuten, zonder papieren en recht uit het hart. Voor één woord: the truth!

The truth may finally be told

Ze prees Burnham als bondgenoot aan, die steun afdwong van de hoogste kringen en het Hillsborough Independent Panel installeerde. Dat wil spijkers met koppen slaan. En diep afdalen in de feiten: het toenmalige conservatieve kabinet van Margaret Thatcher legde destijds de verantwoordelijkheid volledig bij de Liverpudlians. De sensatiekrant The Sun spuide een pak leugens en diende er zich nadien voor te verontschuldigen. Het parlementaire rapport van Lord Taylor sprak reeds in de zomer van 1989 – dus drie maanden na de feiten – de fans vrij van elke blaam en gaf toe dat de catastrofe te wijten was geweest aan het falen van de politie.

Onderzoeksjournalisten onthulden hoe commissarissen jonge agenten onder druk hadden gezet om hun verklaringen te wijzigen en de schuld in de schoenen te schuiven van ‘dronken’ en ‘baldadige hooligans’. Twee decennia later rijzen nog steeds veel vragen. Ouders en familieleden van slachtoffers weten amper het fijne van de omstandigheden waarin hun geliefden hun laatste ogenblikken beleefden. Tot vandaag werd geen verantwoordelijke aangeduid voor de hartverscheurende gebeurtenissen. Rechtszaken botsten op corrumperende kronkels en schadevergoedingen blijven een twistappel.

De discussie over de lamentabele hulpverlening en de starre politiehouding kwam nooit van de grond. Het Hillsborough Independent Panel, onder leiding van de Anglicaanse aartsbisschop James Jones, wil eindelijk de waarheid van onder de stolp halen. Onder het motto: the full story of Hillsborough may finally be told! De wonde geneest nooit, maar tot dusver klonk het helende vermogen enkel uit gezangen, gedichten en gesprekken op Anfield Road. Zoals bleek uit de slotzin van Margaret Aspinall: ‘They didn’t come home from a football match. The families will never stop fighting for the truth, the real truth. So help me God.’ Haar woorden vonden weerklank in de respons: ‘Justice for the 96’. Zoals steeds sloot de ceremonie zichzelf af met You’ll never walk alone.

De Liverpool Echo schreef: ‘The Memorial was a generally sombre, heavily religious event.’ Zo baart de totale zinloosheid toch een nieuwe vorm van zingeving. En krijgt het lijden een empathisch karakter in het stadion met een koor dat in dialoog treedt met de acteurs. Anfield Road als een openluchttheater uit de Griekse Oudheid. Met de onvergankelijke vlam, the Hillsborough Flame.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.