zaterdag, april 20

Gigi Riva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Luigi Riva is deze week overleden. Ze noemden hem destijds eerder ‘Gigi’ Riva. Onder die naam leerde ik hem ook kennen. Het zullen alleen de ouderen onder ons zijn die deze aanvaller hebben gekend en gezien.

Hij begon zijn loopbaan bij Leglano, een ploeg op lager niveau. Vandaar trok hij naar Cagliari waar hij zijn ganse loopbaan bleef. Met zo’n goalgetter zou zoiets nu niet meer kunnen. Het was een tijd dat AC en Inter Milaan de grote Italiaanse ploegen waren. Ze haalden ook Europees succes. Dat Europees succes heeft Riva met Cagliari niet gehaald. Maar hij werd ondanks die sterke tegenstanders wel Italiaans kampioen met outsider Cagliari in 1970, een seizoen waarin hij ook voor de derde keer topschutter in de hoogste klasse werd. Gigi had dat al in 1967 en 1969voor elkaar gekregen. Riva scoorde bij Cagliari in totaal maar liefst 164 doelpunten in 315 wedstrijden, een voor Italië immens aantal goals in tijden van “catenacciovoetbal”.

Riva is momenteel nog altijd de topscorer voor de nationale ploeg van Italië, namelijk 35 goals in 42 matchen, een heel hoog gemiddelde. Hij werd met de “Squadra azzura” in 1968Europees kampioen. Het was geen tornooi zoals nu. Zoals vier jaar later in België werd de eindronde van het Europees kampioenschap onder vier teams beslist. Italië schakelde de Sovjet-Unie uit en Joegoslavië schakelde Engeland uit. De finale werd betwist door Italië en Joegoslavië. Riva stond niet in de basis omdat hij na een beenbreuk pas terug was en de vorige matchen veel van hem geëist hadden. De match eindigde op 1-1 na verlengingen, goals van Domenghini en Djazic, ook twee kanjers uit die tijd. Dus – en zo ging dat toen – de match werd herspeeld. De tweede wedstrijd startte Riva wel en wie scoorde na 12 minuten, juist, Riva! Anastasi deed er nog één bij, het werd 2-0 en de Europese titel was voor Italië! Andere grootheden bij de winnaars van toen waren onder anderen Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola en doelman Dino Zoff.

Twee jaar later op het WK 1970 stond Italië alweer in de finale. Maar de tegenstander was toen een fantastisch Brazilië. Remember Pelé, Jairzinho, Carlos Alberto, Gerson, Rivelino. Ik kan de ganse ploeg opnoemen, allemaal toppers. Italië verloor kansloos met 1-4. Riva was er bij, maar kon niet scoren. Italië scoorde op het ganse tornooi tien doelpunten, Riva scoorde drie keer.

Als je ziet hoeveel keer Gigi Riva in zijn carrière de netten bol heeft gezet, enerzijds voor Cagliari, anderzijds voor Italië, dan mogen we toch wel spreken van een topper!!!

R.I.P. Gigi Riva !

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply