zondag, december 22

Geld drijft Raiola naar de troon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bij gebrek aan actie op de voetbalvelden vult het Nederlandse weekblad Voetbal International (VI) het magazine deze week met de vijftig invloedrijkste Nederlanders in het voetbal. Bovenaan op de ranglijst staat Mino Raiola (52), van origine Italiaan, die op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland kwam en er opgroeide in de walm van een  pizzeria. De keuken vond hij elders, in de spelonken van het internationale voetbal, als gewiekste handelaar in vaak schimmige spelerstransfers.

Wie zijn klantenlijst bekijkt op de website transfermarkt.be zal snel concluderen dat Raiola in het circuit van makelaars tot de absolute mondiale top behoort. In vrijwel elke competitie komt hij binnen bij topclubs die zijn spelers hebben afgenomen. Van Paul Pogba tot Mario Balotelli, van Ibrahimovic tot Haaland. Nederlandse topspelers laten zich ook door hem leiden, met Matthijs de Ligt en Donyell Malen als zijn meest prominente satellieten binnen de selectie van Oranje.

PEILING ONDER EXPERTS  

Veelzeggend is het dat met Mino Raiola een spelersmakelaar de meeste stemmen heeft vergaard bij een peiling onder ‘experts in de voetbalwereld’, zoals VI dat noemt. De voorkeur illustreert hoezeer het voetbal in toenemende mate gedreven wordt door de gedachte dat sport business is, bedoeld om geld te verdienen. Geld is een doel geworden, waar het ooit de uitkomst van succes was.

Zijn verkiezing – boven coaches, clubmanagers of  bobo’s – roept vragen op over zijn invloed op de sport. Wat bijvoorbeeld heeft Mino Raiola bijgedragen aan de ontwikkeling van talenten uit de Hollandse School, die de kracht van het Nederlands elftal bepalen? Zijn aandeel daarin beperkt zich tot het op jonge leeftijd exporteren van veelbelovende tieners naar financieel vermogender topclubs in het buitenland. Geen enkele rol ook speelde Raiola in de ontwikkeling van clubteams op hun weg naar nationaal of internationaal succes. In dat opzicht vormt zijn keuze een groot contrast met de stemmen die gingen naar de nummers 2 (Ronald Koeman) en 3 (de vier jaar geleden overleden Johan Cruijff).

Raiola onttrekt bovendien jaarlijks enkele tientallen miljoenen aan de internationale bedrijfstak voetbal dank zij de commissiegelden die hij opstrijkt bij transfers van topspelers. De betrokken partijen storen zich daar kennelijk niet aan, spelers en clubs worden er immers zelf ook beter van – als de handel  maar blijft draaien.

CHARME OM SPELERS TE PAAIEN

In dat circuit weet Raiola beter de weg dan heel veel anderen. Hij bezit ook de charme om spelers te paaien en hij laat zich gretig adviseren door oud-trainers en ex-spelers die wel ervaring hebben in de praktijk op het veld. Martin Jol bijvoorbeeld, ex-coach van onder meer Tottenham Hotspur , Ajax, Hamburger SV en Fulham, is zijn belangrijkste adviseur.

Hijzelf voetbalde nooit op enig niveau, ook al pocht Raiola wel dat hij als jeugdspeler van Haarlem ooit een testwedstrijd heeft gespeeld voor het Nederlands elftal min 17. De handel in voetbal verleidde hem toen hij onder de vleugels van spelersmakelaar Rob Jansen als ‘tolk’ fungeerde bij de transfer van Dennis Bergkamp en Wim Jonk in 1993 van Ajax naar Inter Milaan.

‘GEEN TAXIBEDRIJF’

Veel spelers adoreren zijn handelwijze. ‘Ik ben géén taxibedrijf. Wie denkt dat ik dat wél doe, onderschat de intelligentie van de speler. Ik sta altijd voor mijn spelers. Dat voelen ze en zien ze’, verklaart hij zijn werkwijze. Gevreesd is Raiola daarom bij clubs, bij andere makelaars die klanten aan hem kwijtraken en óók bij de FIFA. Vorig jaar dacht de FIFA hem te kunnen gijzelen met een schorsing, maar toen Raiola in beroep ging bij het internationaal sportgerechtshof CAS, was hij spoedig van zijn ketens verlost. En zonder dat de handel had stilgelegen .

Het cowboy-imago verhindert hem ook niet om zijn macht uit te breiden. Waar Raiola mogelijkheden ruikt, dringt hij zich op. Zelfs als er aan een speler niets meer te verdienen valt. Zo meldde hij zich in 2017 aan het bed van Abdelhak Nouri, een week nadat de jonge Ajacied door een hartstilstand was getroffen. En zonder dat Nouri onder zijn hoede stond. Warmhartig adviseerde Raiola de familie Nouri om contact te zoeken met een persoonlijke vriend van hem, een neurochirurg in Milaan. Over de kosten hoefden ze zich geen zorgen te maken, zei Raiola. De Italiaanse medicus kwam inderdaad naar Nederland, maar ook hij moest constateren Nouri niet te kunnen helpen.

REAL MADRID

Zo’n geste typeert Mino Raiola. Zo maakt hij zich geliefd bij de topspelers, maar niet bij alle clubs. Het is hem bijvoorbeeld nog nooit gelukt een deal aan te gaan met Real Madrid. Het is zijn doel voor komende zomer, áls er dan nog gehandeld kan worden. ‘Ik wil deze zomer iemand naar Real Madrid brengen’, zei Raiola onlangs.

Als hem dat inderdaad lukt, zal hij nog meer indruk maken op andere topspelers. Zo wint hij steeds meer aan respect, en zo stijgt ook zijn eigen marktwaarde.

TWITTER:  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

7 reacties

  1. Pingback: ข่าวบอล

  2. Pingback: erectile dysfunction

  3. Pingback: sex loan luan

  4. Pingback: mancave

  5. Pingback: สั่งของจากจีน

  6. Pingback: https://stealthex.io

  7. Pingback: free cams

Leave A Reply