Geen maandagavondvoetbal – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Anderlecht, AA Gent en Racing Genk willen maandagavondvoetbal. Nu ze de 1/8ste finales van de Europa League bereikten, begrijpen ze de jammerklachten van Club Brugge van twee seizoenen terug. Club verloor toen de titel aan AA Gent vanwege de combinatie play-offs en Europees voetbal. Maar pas nu ze zelf in die situatie verzeild geraakten, willen ze er wat aan doen. Voetbal = eigen belang eerst.

Maandagavondvoetbal is sowieso een slecht idee. Niet alleen wij zeggen dat, ook Anderlecht-trainer René Weiler zegt het. Hij heeft het in de tweede Bundesliga meegemaakt en niemand was er opgezet mee. De spelers niet, de toeschouwers niet en de clubpenningmeesters niet. Je moet niet doorgestudeerd hebben om te weten dat er op maandagavond minder volk naar het stadion komt. Wij zijn al het land met het meeste competitievoetbal op weekdagen en er mag ook rekening worden gehouden met de fans van de bezoekende ploeg. Dit zijn immers de trouwste supporters van onze clubs.

Voorstanders zwaaien nu met het idee om thuisspelende clubs te vergoeden om op maandagavond te voetballen. Alsof alles met geld kan opgelost worden. Hoe compenseer je de supporter die een abonnement heeft en zich op maandagavond niet kan vrijmaken of een paar uur vrijaf moet nemen om op tijd op de wedstrijd te geraken? Profvoetbal is er voor het publiek, niet voor de clubs. Clubs zijn het middel, toeschouwers het doel.

De Pro League schoof intussen de hete aardappel door. Alleen de twee eerste speeldagen van de play-offs wordt bekendgemaakt. Nadien wordt bekeken welke clubs de 1/4de finales halen vooraleer het resterende programma op te maken.

Een krankzinnige beslissing. Dit betekent immers dat je straks een abonnement moet kopen voor de play-offs maar niet weet op welke dagen je club voetbalt. Bovendien staat de kalendermaker voor een onmogelijke opdracht en zullen er altijd clubs zijn die zich benadeeld voelen.

Het idee van maandagavondvoetbal is simpelweg van de pot gerukt. Het lost immers niets op. Vooral in deze periode van het seizoen staat er veel midweekcompetitievoetbal ( in weken zonder Europees voetbal) op het programma. Of je dan op zondag- of maandagavond speelt, maakt geen verschil. Zoals Marc Degryse gisteren al in Extra Time uitlegde: in één van beide gevallen zitten er maar twee rustdagen tussen de wedstrijden.

Er moet dus een structurele oplossing worden gezocht om onze clubs meer kansen in Europa te geven. Dat kan alleen door minder wedstrijden te spelen en door het gewicht van de competitie te spreiden. Nu vallen alle beslissingen in de Jupiler Pro League in de periode dat het menens wordt in Europa. Weg dus met de play-offs en de kunstmatige spanning.

Ja maar, zeggen sommigen: het is dankzij de play-offs dat we nu drie ploegen in de 1/8ste finales van de Europa League hebben. Onzin. Het is ondanks de play-offs, die onze topclubs verzwakt hebben. Zoals de cijfers bewijzen. Lees daarover alles morgen in mijn column in Sport/Voetbalmagazine.

François Colin

Share.

About Author

1 reactie

  1. Dit is een puur staaltje van schaamteloos opportunisme. Twee jaar geleden hoorde je niemand klagen toen Club Brugge enkel door het loodzware programma de titel verloor. Bovendien is dit pure competitievervalsing wanneer men nu nog het programma gaat wijzigen. Zoiets dient VOOR het seizoen vastgelegd te worden. Vooral in Brussel zijn het echte bleiters. Maar ja, ze ruiken de vetpotten van de Champions League en dan moet alles wijken. Club Brugge is gewaarschuwd…

Leave A Reply