vrijdag, april 19

Frenkie, het extraatje van 112 miljoen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op de beursindex van het Zwitserse research-instituut CIES staat Frenkie de Jong genoteerd met een transferwaarde  van 112,5 miljoen euro. Hij is nummer 7 in de top 100, ver achter de 205,6 miljoen van nummer 1 Kylian Mbappé, maar de koers is wel 44 miljoen hoger dan de taxatie voor Romelu Lukaku, de hoogst gerangschikte Belg.

Voor wat het waard is allemaal. Het CIES, het Centre Centre International d’ Etude du Sport, ontleent zijn betekenis aan verbondenheid met de Universiteit van Neuchâtel en geniet erkenning als partner van de FIFA. Ook Louis van Gaal, de coach van het Nederlands Elftal, neemt zo’n rapportage met transfersommen kennelijk serieus. ,,Toen Frenkie de Jong erin kwam, was het over met Wales. Dan zie je de extra kwaliteit van Frenkie. Daarom is hij ook 112 miljoen waard”, zei Van Gaal woensdagavond in Wales waar Oranje met 2-1 zege op de valreep ontsnapte aan puntenverlies in de Nations League.

Frenkie de Jong stond al in het veld, als invaller, toen het Wales in de 92ste minuut alsnog lukte naast Oranje te komen. Anderhalve minuut later al, met Wales nog gevangen in de roes van de gelijkmaker, leidde hij de schade-reparatie in. Aan de zijlijn wipte Frenkie de Jong de bal voorbij een tegenstander, de vrije ruimte benutte hij voor een lange run van zestig meter. Aan het eind volgde een pass op Tyrell Malacia wiens  afgemeten voorzet verzilverd werd door het doeltreffende hoofd van Wout Weghorst.

ELF ANDERE SPELERS

Zo kon Oranje alsnog juichen, na een duel waarin vooral duidelijk werd dat de Nederlandse B-keus  ver achter blijft bij het team dat vrijdagavond zo overtuigend met de Rode Duivels had afgerekend. Elf andere spelers waren opgesteld, met twee debutanten van wie PSV-verdediger Jordan Teze niet los kwam van zijn zenuwen en Jerdy Schouten (Bologna) Van Gaal nog niet kon overtuigen.

Een stresstest, had Van Gaal de wedstrijd vooraf genoemd. ,,Deze wedstrijd was bedoeld om spelers te testen in een wedstrijd om het echie. In de eerste helft is er slecht gespeeld, met veel te veel onnodig balverlies. Dat is dan toch de stress”, aldus Van Gaal.

NOA LANG

Hij wond er geen doekjes om dat zijn woorden bedoeld waren voor Cody Gakpo (PSV), gekozen tot de beste voetballer van de Eredivisie, diens clubgenoot Teze, Schouten en, zeker in de eerste helft Noa Lang. In zijn drang zich te bewijzen, niet alleen op papier maar ook op het veld, draafde Lang het hele veld over,. Aanvankelijk mislukten zijn meeste acties. Pas na de rust vond de Bruggeling meer lijn in zijn spel, wat Van Gaal zoveel  tevredenheid schonk dat hij hem in het veld hield totdat de extra tijd begon.

Daarin sloeg Frenkie de Jong, vrijdag tegen België de absolute uitblinker bij Oranje,  de brug naar de zege. Eens te meer toonde de 25-jarige middenvelder van Barcelona zijn betekenis in Oranje. Bij zijn club is hij wisselvalliger. Met een jaarsalaris van 12 miljoen, tot medio 2026, behoort De Jong  tot de best betaalde spelers in Camp Nou. Die status maakt hem regelmatig tot mikpunt van de opportunistische media in Catalonië voor wie de bijna 34-jarige Sergio Busquets in eenzelfde rol heilig is. Sporadisch ook maar laat Xavi, zijn coach, zich enthousiast over hem  uit. Het gevolg is dat de speculaties over een transfer toenemen. Barcelona zou in Frenkie de Jong een interessant ‘transferproject’ zien dat bij verkoop ruimte biedt voor nieuwe investeringen, zeker als een transfersom van 112,5 miljoen serieus moet worden genomen.

MANCHESTER UNITED

Erik ten Hag, de nieuwe coach van Manchester United,  lonkt al naar hereniging met zijn vroegere Ajax-pupil. Wat Frenkie de Jong zelf wil, heeft hij vooralsnog keurig voor zichzelf gehouden. Nog twee wedstrijden Nations League, dan zit ook voor hem het seizoen erop, en dan zal ook de transfer-stilte rond Frenkie de Jong wel worden doorbroken.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply