dinsdag, januari 21

François Colin over de Gouden Schoen – en zijn all-time Belgische droomelf

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Woensdag wordt de Gouden Schoen uitgereikt. Onze François Colin schijnt er zijn licht over, alsmede de Eeuwige 11 van de Rode Duivels. Ook Raf Willems en Paul Catteeuw komen aan ‘t woord.

De donkerste dagen van het jaar worden opgefleurd met lijstjes allerhande. Het is niet anders in het voetbal. Woensdagavond wordt de nieuwe Gouden Schoen bekendgemaakt. Lior Refaelov is de grote favoriet van De Witte Duivel en kan dus niet verliezen.

We zagen de voorbije week al de Eeuwige 11 van de voetbalbond voorbijkomen. De fans van de Rode Duivels mochten de beste elf Rode Duivels aller tijden selecteren. Dit elftal kwam uit de bus:

Doelman: Michel Preud’homme

Verdediging: Eric Gerets, Vincent Kompany, Philippe Albert, Jan Vertonghen

Middenveld: Kevin De Bruyne, Axel Witsel, Enzo Scifo

Aanval: Jan Ceulemans, Romelu Lukaku, Eden Hazard

Alleen maar wat flitsen

Goede ploeg, maar zijn dit de elf beste? Het is nagenoeg onmogelijk spelers die je nooit aan het werk zag te beoordelen. Zo is er geen sprake van Raymond Braine. Volgens veel, ook buitenlandse, waarnemers uit de jaren ’30 de beste voetballer van Europa uit de vooroorlogse periode. De elf namen die uitverkoren werden, maken vooral duidelijk dat veel stemmers te jong zijn om spelers uit de jaren ’60, ’70 en zelfs ’80 te kennen en dus te beoordelen.

Ik zag Braine ook nooit bezig en kan hem dus moeilijk in mijn Eeuwige 11 opnemen.

Ik zag ook van Jef Mermans en Rik Coppens alleen maar wat flitsen. Ook zij vallen daarom naast mijn ploeg. Ik ben echter zo oud dat ik sinds de jaren ’60 zowat alle belangrijke wedstrijden van Belgische clubs en honderden interlands live bijwoonde. Ik denk dus dat ik wel kan vergelijken. Hoe moeilijk dat ook is.

Doel en verdediging

Als doelman wordt Christian Piot nooit meer genoemd bij de allergrootsten. Ten onrechte. Een keuze tussen Jean-Marie Pfaff en Michel Preud’homme heb ik nooit kunnen maken. Ook omdat ik hen allebei te goed ken. Mijn voorkeur gaat echter naar Thibaut Courtois. Niet omdat hij beter is dan JM of MPH, maar omdat hij meer prijzen heeft gewonnen. En daar draait het in het voetbal toch om.

Achterin kan er geen discussie zijn over Eric Gerets en Vincent Kompany. Ook met Jan Vertonghen kan ik instemmen. Linksachter is wellicht de zwakste positie in ons voetbal. Philippe Albert was of, beter gezegd, werd zeer goed. Maar ook Walter Meeuws had hier kunnen staan. Hij was de leider van de defensie die ons zilver bezorgde op het EK 1980. Mijn finale voorkeur gaat echter naar Laurent Verbiest. ‘Lorenzo’, de artiest van de afweer die twee, drie spelers dribbelde in de eigen backlijn. Genieten geblazen, behalve voor de trainer van zijn ploeg.

Middenveld

Op het middenveld is Kevin De Bruyne een certitude. Over Scifo en Witsel valt echter een en ander te vertellen. Rik De Saedeleer draait zich wellicht in zijn graf om dat de naam van Scifo hier opduikt. Enzo was een begenadigde voetballer, maar hij had richtingaanwijzers nodig. Zonder aan politiek te willen, maar het ging te weinig vooruit.

Wie komt in zijn plaats? Daar hoef ik niet eens twee seconden na te denken: Wilfried Van Moer. Letterlijk uit de kwartfinale van het EK 1972 geschopt door de Italiaan Bertini omdat hij onhoudbaar was en de verpersoonlijking van de revival van de Rode Duivels bijna tien jaar later. Goed voor drie Gouden Schoenen, toen zo’n schoen nog echt blonk.

Hoe belangrijk Witsel is voor de huidige Duivels zullen we wellicht in juni ervaren. Maar ik heb drie spelers die ik de voorkeur zou geven op ‘de zes’: René Vandereycken, Franky Van der Elst en Ludo Coeck. Als ik uit die drie moet kiezen, valt René als eerste af. Ik moet toch te veel aan (het lot van) Antognoni denken. Franky was defensief wellicht de beste, maar ik ga finaal voor Ludo. Omdat hij ook aanvallend zoveel te bieden had. Wie had anders die goal tegen El Salvador gemaakt op het WK 1982?

Aanval

De aanval dan: over Ceulemans en Hazard kan weinig discussie bestaan. Wat Romelu Lukaku betreft ben ik het nogal eens met René Vandereycken. Verbluffend wat hij in Italië doet – en dan heb ik het niet alleen over zijn goals maar ook over zijn strijd tegen het racisme in het voetbal, maar toch niet echt een fantastische voetballer. En Paul Van Himst, vier Gouden Schoenen in een tijd dat er nog tussen echte topvoetballers kon worden gekozen, mag uiteraard niet ontbreken. Ook al is het als een ‘valse negen’.

Dit is dus mijn Eeuwige 11:

Doel: Thibaut Courtois

Verdediging: Eric Gerets, Vincent Kompany, Laurent Verbiest, Jan Vertonghen

Middenveld: Wilfried Van Moer, Ludo Coeck, Kevin De Bruyne

Aanval: Jan Ceulemans, Paul Van Himst, Eden Hazard

En dan de Gouden Schoen 2020. Een uitzonderlijke editie, omdat er maar één keer kon worden gestemd. Daardoor zullen jongens als Xavier Mercier, Charles De Ketelaere en vooral Paul Onuachu en Raphael Holzhauser hoog eindigen. In een normaal jaar hadden ze de top-10 wellicht niet gehaald. De eenmalige stembeurt maakt ook dat niemand nog spreekt van Jonathan David, de eenmansploeg van AA Gent. Wellicht toch de beste voetballer van het land in de eerste helft van het jaar, waarin bijna net zo veel wedstrijden werden gespeeld als in de tweede helft.

De winnaar wordt zeer waarschijnlijk Lior Refaelov. De Israëliër won met Antwerp de beker en heeft een geweldig jaar achter de rug met de Great Old. Hij is bovendien bijzonder populair bij de journalisten: mooie vrouw, hart op de tong. Maar hij wordt over een paar maanden 35 en sinds 2017 werd hij niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg van een zwak voetballand.

2020 werd van begin tot einde gedomineerd door Club Brugge. Het lijkt me dan ook geenszins ongewoon dat de trofee naar het Jan Breydelstadion gaat. En dan ga ik voor Simon Mignolet. Een doelman waarmee geen enkele Europese topploeg of nationaal team in affronten valt. De grootste naam in ons clubvoetbal. Ja, hij maakte in de herfst een paar foutjes, maar was desondanks de meest regelmatige en charismatische speler van de competitie. Iemand waarvan we de invloed in de kleedkamer niet kunnen overschatten.

Voor beste Belg in het buitenland kies ik voor Kevin De Bruyne, de beste speler van de Premier League. Daar gaat echt niets boven.

Mijn top-drie voor de Gouden Schoen:

  1. Simon Mignolet
  2. Lior Refaelov
  3. Jonathan David

Mijn top-drie voor beste Belg in het buitenland:

  1. Kevin De Bruyne
  2. Thibaut Courtois
  3. Romelu Lukaku

De keuze van Paul Catteeuw:

  1. Refaelov
  2. Mercier
  3. Mignolet

Belg in het buitenland

  1. Lukaku
  2. De Bruyne
  3. Witsel

De keuze van Raf Willems:

  1. Refaelov
  2. Mignolet
  3. Holzhauser

Belg in het buitenland

  1. Lukaku
  2. De Bruyne
  3. Courtois

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.