zondag, december 22

Europese voetbalbonden moeten uit Fifa stappen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Fifa van Gianni Infantino is veel erger dan de corrupte bende van zijn voorganger Sepp Blatter. In alle stilte heeft de Italiaanse Zwitser de voetbalwereld gisteren voor een voldongen feit geplaatst. Het WK 2030 wordt in maar liefst zes landen en drie werelddelen afgewerkt, zodat spelers de wereld moeten afreizen aan het einde van een zwaar seizoen. Nog kwalijker is dat hij meteen ook de rode loper uitrolde voor een WK 2034 in Saudi-Arabië. Alleen de fans en de spelers kunnen nog dwarsliggen, want van de schijtbroeken van de bonden – de Belgische en Nederlandse op kop – hoeven we niets te verwachten. Terwijl er maar één reactie zou moeten zijn: met alle Europeanen uit de Fifa stappen.

Uit het niets werd plots het WK 2030 aan zes landen toegewezen. Eigenlijk maar drie: Marokko, Spanje en Portugal. Drie landen die eigenlijk buren zijn, zodat er weinig problemen kunnen zijn. De Fifa besliste echter de eerste drie partijen van dat WK aan Uruguay, Argentinië en Paraguay toe te wijzen. Het eerste WK in 1930 werd in Uruguay gespeeld, zodat er enig begrip kan zijn om het toernooi honderd jaar later even te laten terugkeren naar Montevideo. Waarom Argentinië en Paraguay een duel krijgen, is echter volstrekt onduidelijk.

Veel erger is dat deze drie wedstrijden in Zuid-Amerika de sportieve integriteit van het WK aantasten. Uruguay, Paraguay en Argentinië krijgen niet alleen een thuismatch cadeau, maar worden ook tot reekshoofd gebombardeerd. Tegelijkertijd worden ze ook benadeeld. Het is immers geen cadeau om drie of vier dagen na het eerste duel te moeten voetballen in een land met zo’n vier of vijf uur tijdverschil. Bovendien is het dan winter in Zuid-Amerika en hoogzomer in Marokko, Spanje en Portugal. De gemiddelde maximumtemperatuur in Uruguay is dan 14 graden. Het verschil in enkele dagen zou zomaar 36 graden kunnen zijn.

De drie tegenstanders van Uruguay, Paraguay en Argentinië worden dubbel benadeeld. Zij moeten tegen die landen een uitwedstrijd spelen én moeten afrekenen met tijd- en klimaatverschil.

Schijterig

Het opzet wordt pas echt kwalijk als je naar de verborgen agenda kijkt. Omdat Uruguay, Paraguay en Argentinië in 2030 elk één WK-interland krijgen, verliezen ze het recht om vier jaar later een volledig toernooi te organiseren. Infantino en zijn bende beslisten dat het WK in 2034 in de beurtrol tussen de continenten naar Oceanië of Azië moet gaan. Het is uiteraard louter toeval dat het moorddadig regime van Mohamed bin Salman de ambitie heeft om in 2034 de voetbalwereld in de woestijn uit te nodigen. Australië, Japan of Zuid-Korea moeten zich geen begoochelingen maken.

Dat wil dus ook zeggen dat in 2034 het WK weer in de winter wordt gespeeld, midden de competitie in Europa. Met alle kwalijke gevolgen van dien voor de spelers. De Europese voetbalbonden moeten dan ook meteen in actie schieten en desnoods het lidmaatschap van Fifa opzeggen. Een tweejaarlijks EK of om de vier jaar een toernooi met Europese en Zuid-Amerikaanse teams kan een uitstekend alternatief zijn.

Van die Europese bonden moeten we echter niet al te veel verwachten. Om te beginnen is de Uefa onder Aleksander Ceferin nauwelijks beter dan Fifa. De Sloveen en co beslisten deze week de schorsing van het oorlogslustige Rusland te verzachten. De Russische U-17’s zouden weer mogen deelnemen aan de EK-voorronde. Twaalf landen (Oekraïne, Polen, Engeland, Roemenië, Zweden, Noorwegen, Finland, Letland, Ierland, Litouwen, Denemarken en IJsland) lieten meteen weten niet tegen Rusland te willen voetballen als ze in dezelfde poule zouden worden geloot.

Nederland en België zijn daar dus niet bij. Er kwam wel een persmededeling uit het bondsgebouw in Tubeke: ‘We begrijpen het standpunt van Uefa dat kinderen niet mogen worden gestraft voor daden van volwassenen en vinden de ambitie om zoveel mogelijk jongeren te laten deelnemen aan onze sport lovenswaardig. Het uitsluiten van Russische ploegen uit internationale competities was evenwel een duidelijk signaal van Uefa. Het deels terugdraaien van deze beslissing is, gezien de geopolitieke context, een opmerkelijke beslissing. We overleggen met andere federaties en Uefa alvorens ons verder uit te spreken over deze kwestie.’ De Gouden Generatie heeft niets gewonnen, maar onze voetbalbond is wel wereldkampioen schijterigheid. En verantwoordelijk voor dit neologisme.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply