‘De beste nummer 9 van Nederland in de laatste 20 jaar’, orakelde Pierre van Hooijdonk zondagavond in het NOS-praatprogramma Studio Voetbal. Hij had het over Klaas-Jan Huntelaar, die zaterdagavond zijn afscheid bij Ajax had aangekondigd, ná dit seizoen. Van Hooijdonk vergat zomaar Ruud van Nistelrooij, topscorer in Engeland, Spanje en in liefst drie seizoenen in de Champions League. Of Patrick Kluivert, matchwinnaar van de Champions League in 1995, spits bij AC Milan en FC Barcelona.
Ook in hun schaduw mag Klaas-Jan Huntelaar (37) terugkijken op een voortreffelijke carrière. Hij is een typische zestienmeter-spits, met de feeling en timing om altijd op het juiste moment te ruiken waar de kansen liggen, zowel voor het hoofd als voor de voeten. Weinig spitsen zijn zo effectief geweest als The Hunter, wiens rapportcijfers in Oranje die van Van Nistelrooij en Kluivert overtreffen. In zijn 76 interlands stond Huntelaar ‘maar‘ 4339 minuten in het veld. Elke 103 minuten scoorde hij, 42 treffers in totaal. Met dank aan voetbalstats.nl valt dat simpel te berekenen.
RENDEMENT
Qua rendement overtreft Huntelaar bijna alle andere topschutters van Oranje. Ruud van Nistelrooij deed gemiddeld 130 minuten over elk goal, Patrick Kluivert 145 minuten, all-time-topscorer Robin van Persie 146 minuten. Abe Lenstra en Johan Cruijff scoorden beiden om de 129 minuten. Alleen het gemiddelde van Faas Wilkes komt met 35 goals in 38 interlands (van 1946 tot 1961) hoger uit: hij schoot (of kopte) elke 98 minuten raak.
Op het allerhoogste clubniveau spraken de doelpunten van Huntelaar minder tot de verbeelding, al vond hij ook in een enkel seizoen bij Real Madrid en een jaartje AC Milan nog regelmatig het doel van de tegenstander. Succesvoller was Huntelaar in zeven seizoenen Bundesliga bij Schalke 04. Na 636 competitiewedstrijden bij acht clubs totaliseert Huntelaar nu 359 doelpunten. Een imposante score.
PSV
Geen enkele treffer maakte Huntelaar voor PSV, zijn eerste club op seniorenniveau. De verfijnde schietlessen kreeg hij er van Willy van der Kuijlen, de topscorer aller tijden van de Eredivisie met 311 doelpunten. Veertien minuten slechts werd Huntelaar door Guus Hiddink gegund in het eerste elftal, op 22 november 2002 als invaller voor Mateja Kezman bij de 0-3 zege in Roosendaal op RBC. Het was meteen zijn laatste wedstrijd. Zonder verdere inbreng van Huntelaar werd PSV kampioen. In de winterstop al had technisch manager Frank Arnesen hem als huurspeler naar De Graafschap laten vertrekken.
De Graafschap is de club uit de omgeving waar Huntelaar opgroeide; in de Achterhoek, een vaak vergeten hoekje Oost-Nederland, grenzend aan Duitsland. Eerder speelde hij er vier jaar in de jeugd. Op zijn zestiende vertrok hij naar PSV. De terugkeer in 2003 was allerminst succesvol. Ze hoefden hem niet meer na negen wedstrijden (zonder te scoren) in dat halve jaar waarin De Graafschap met Peter Bosz als trainer uit de Eredivisie degradeerde.
AGOVV Apeldoorn, de club waar later Dries Mertens en Nacer Chadli tot bloei kwamen, hapte wel toe. Opnieuw als huurspeler van PSV. Huntelaar werd topscorer van de Eerste Divisie en verkozen tot beste speler van de competitie. Het was onvoldoende om voldoende indruk te maken op Guus Hiddink. Een nieuw contract lag nog wel voor hem klaar in Eindhoven, maar PSV zag hem liever als huurspeler ervaring opdoen bij een andere club in de Eredivisie.
SLEUTELMOMENT
Het bleek een sleutelmoment in de ontwikkeling van Huntelaar. Hij weigerde pertinent daarmee in te stemmen en drong aan op een transfer. Voor 100.000 euro liet PSV hem naar sc Heerenveen vertrekken. Een voltreffer voor zowel Heerenveen als speler. Na anderhalf jaar betaalde Ajax negen miljoen euro voor hem. Weer drie jaar later trok Real Madrid het drievoudige voor Huntelaar uit.
Na een rondreis langs Real, Milan en Schalke keerde hij in 2017 als 34-jarige terug bij Ajax. Huntelaar gaf de Amsterdamse club schouders én goals. Nu Huntelaar bij Ajax tot derde of vierde spits is afgezakt, achter de tieners Traoré en Brobbey en soms ook achter Tadic, dooft langzaamaan het vuur. Zelfs zo’n pur sang liefhebber, zo’n modelprof, kan dat overkomen. ,,Dit seizoen wil ik nog goed afmaken. Ik heb nog veel te geven. Ik ben mentaal en fysiek zeker niet opgebrand, maar er komt een moment dat je moet stoppen. Dat moment is bijna daar. Het is mooi geweest”, zei Huntelaar zaterdagavond.
DISCUSSIE MET BLIND
Als hij mag meedoen, kan Ajax op zijn strijdlust blijven rekenen. Terug in de basisopstelling, werd dat bij de 4-0 zege op PEC Zwolle (met de openingsgoal van Huntelaar) duidelijk uit een felle woordenwisseling met Daley Blind. Gebakkelei om tactiek, met stemverheffing en wilde armgebaren, zo was in de lege Johan Cruijff ArenA te horen. Het ging om details: paar meter naar links, paar meter naar rechts. Wie er gelijk had, was de vraag na afloop. ,,Dat weet ik eigenlijk niet meer precies”, antwoordde Huntelaar met een lach.
Waar zijn toekomst ligt, is nog ongewis. ,,Als ik stop met voetbal is mijn jeugd voorbij”, zei Huntelaar onlangs. Wat hij daarmee bedoelde? ,,Dat er een einde komt aan datgene waar je als vijfjarige mee bent begonnen, en waar je eigenlijk bent ingerold. Het is voor mij nog altijd een groot plezier om op het veld te staan.”