zondag, mei 26

‘Eenlingen’ zijn exponenten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eenlingen worden ze genoemd, individuën. Steeds is het in de media en volgens de nauw betrokkenen ‘díe ene gek’ die met vuurwerk, aansteker of bier gooit waardoor een wedstrijd moet worden gestaakt. Zo hoorden we het ook zondag  bij het duel om de tweede plaats (én toelating tot de drempel van de Champions League) tussen PSV en Ajax (3-0).  Een kwartiertje lag de wedstrijd stil nadat de tribune-woede bij het zoveelste opstootje tussen spelers was afgereageerd met twee bekertjes bier richting spelers van Ajax.

De tijdelijke staking paste in de verscherpte aanpak van de KNVB, maar het begrip voor zulk ingrijpen wacht nog op brede omarming. Want: waarom een vol stadion en een miljoenenpubliek aan de tv straffen bij het vergrijp van ‘een enkele eenling’?

Maar, waren het wel eenlingen die zich afgelopen weekeinde misdroegen bij eerst FC Groningen – NEC Nijmegen (na 18 minuten definitief gestaakt) waar een grensrechter werd geraakt,  en daags erna bij PSV – Ajax. Flinke containers kunnen intussen worden gevuld met de  bekers bier die dit seizoen op de velden terecht zijn afgekomen – zoveel ‘eenlingen’ gaan er op in de massa van  het voetbalpubliek.

Eenlingen?  Nee, het zijn eerder de exponenten van escalerend supportersgedrag, aangemoedigd in een roes van opzwepende muziek, bier, drugs en wild, opgewonden tieren  en gebaren na opstootjes en beslissingen van scheidsrechters.

DRUGSHONDEN?

Het wangedrag in de Nederlandse voetbalstadion is dit seizoen tot een grote zorg uitgegroeid. De burgemeester van Groningen overweegt drugshonden in te laten zetten om mogelijke vandalan al bij de poort op te vangen. Steeds nadrukkelijker klinkt de roep om  een verbod op bierverkoop in de stadions tijdens de wedstrijden.

,,Voor dit soort incidenten betalen we nu de prijs. Uiteindelijk zal er toch een oplossing komen. In de Engelse stadions is het toch ook goed gekomen”, zei PSV-coach Ruud van Nistelrooij na de zege van PSV. Zijn spelers namen niet alleen drie punten voorsprong op Ajax, met de 3-0 brachten ze ook het verschil in doelsaldo terug tot nog slechts één doelpunt achterstand, vier ronden voor de ontknoping in de Eredivisie

De score drukte niet alleen het surplus aan effectiviteit uit in het voordeel van PSV.  De Eindhovense club overklaste Ajax ook qua energie, teamwork, discipline en individueel talent. Xavi Simons etaleerde opnieuw zijn vaardigheden in snelheid, rushes, dribbels en passing. Geen enkele Ajacied bleek in staat de acties en passes van Joey Veerman en de kopkracht van Luuk de Jong te beteugelen.

‘AJAX NIET READY’

Het verval van Ajax kwam veelzeggend tot uitdrukking in de reacties na afloop. ,,Bij Ajax speelt iedereen zijn eigen kaart”, zei Xavi Simons. ,,We waren niet ready”, sprak Ajax-international Jurriën Timber, een sneer die ook coach Johnny Heitinga zich mocht aantrekken. ,,Jorrel Hato was onze beste man”, zei Heitinga. De lof voor de pas vorige week 17 jaar geworden linksback deed vreemd aan omdat juist hij zich opzichtig in de luren liet leggen door de nieuwe Rode Duivel Johan Bakayoko uit wiens voorzet Luuk de Jong de score opende.

Met  zijn compliment voor Hato veroordeelde Heitinga niet alleen de rest van het elftal, ook hekelde hij daarmee het transferbeleid van Ajax, dat vorige zomer 10 miljoen overmaakte aan AZ voor 11-voudig international Owen Wijndal die als reserve-linksback vastgeroest raakt aan de bank. Meer dan 110 miljoen euro investeerde Ajax vorig jaar voor 11 spelers van de huidige selectie. Van hen werd verdediger Calvin Bassey zondag halverwege gewisseld en kwam Brian Brobbey opnieuw slechts als invaller aan bod. Spelers als doelman Rulli, verdediger Sánchez, middenvelder Grillitsch en invaller Lucca konden opnieuw niet aantonen te kunnen voldoen aan het niveau dat Ajax verlangt.

CONFERENCE LEAGUE?

Wat nu Ajax? Zelfs de vierde plaats dreigt, nu er nog een wedstrijd tegen nummer 4 AZ op de rol staat. ,,Als we in de Conference League moeten spelen, ben ik weg. Dan ben ik er klaar mee”, zei Ajax-directeur Edwin van der Sar vorig jaar nog in een fase dat niets wees op zo’n groot verval van Ajax.  Het vertrek van technisch directeur Marc Overrmars laat zijn sporen na.

,,Dit is de slechtste Ajax-selectie in mijn vijf jaar bij Ajax”, stelt aanvoerder Dušan Tadić nu, een krenkende uitspraak voor zijn medespelers. ,,We hebben een selectie nodig waarin de spelers elkaar rugdekking geven. Ik wil winnaarsmentaliteit zien, geen excuses horen”, zegt Heitinga, die ervan uitgaat ook volgend seizoen als hoofdcoach de troepen te leiden. Hij dekt zich al in voor nieuwe teleurstellingen bij de achterban. ,,Volgend seizoen wordt een tussenjaar, maar we kunnen niet zoveel seizoenen achter elkaar hebben”, zei Heitinga zondag.

Het zijn harde uitspraken die in Amsterdam bedenkingen zullen oproepen, gewend als ze in de hoofdstad zijn om altijd de eerste viool te spelen. Sven Mislintat, een 50-jarige Duitser,  is als nieuwe technische directeur aangesteld om het nieuwe Ajax in de steigers te zeten. Nog zo’n seizoen waarin Ajax geen enkel ‘topduel’ wint, zal niet worden geduld in Amsterdam.

STIMULANS PSV

Ook bij PSV ontbreekt vooralsnog de garantie dat de zege op Ajax de weg effent voor een succesvolle eindsprint en betere prestaties in het nieuwe seizoen. PSV mag het zich aantrekken dat er zes punten verloren gingen in de uitwedstrijden tegen de zekere degradanten Cambuur Leeuwarden en FC Groningen. ,,We hebben nu een serie neergezet van twaalf wedstrijden die perspectief biedt”, meent Ruud van Nistelrooij,  content met de winst op Ajax wat ook een stimulans is voor de bekerfinale van komende zondag, met opnieuw de Amsterdammers als tegenstander. .

Ook in de finale in de Rotterdamse Kuip rekent PSV weer op de flitsen van Xavi Simons, die vorige week 20 jaar is geworden. Zijn contract in Eindhoven loopt nog vier jaar door, maar een speciale clausule biedt hem de mogelijkheid in de zomers van 2023 en 2024 voor een afkoopsom van 12 miljoen terug te keren naar Paris Saint-Germain. De Franse kapitalisten lukte het vorig seizoen niet hem te behouden toen zijn contract in Parijs afliep. Simons en zijn zaakwaarnemers  proefden bij het touwtrekken om contractverlenging zoveel waardering dat bij PSV  een clausule werd afgedwongen om de vrijheid te behouden terug te keren naar Paris SG.

Xavi Simons hield vast aan vertrek uit Parijs omdat hij veel speeltijd wilde gaan krijgen en een ritme zocht van steeds drie wedstrijden in acht dagen.  Van Nistelrooij schonk hem in diverse gesprekken het vertrouwen dat PSV hem die kans ging geven. Fysiek blijkt Simons dat bewonderenswaardig makkelijk aan te kunnen. Zijn talenten hebben hem tot  mede-topscorer, topspeler in de Eredivisie en international gemaakt.

Of zijn toekomst na dit seizoen nog bij PSV ligt, laat Simons vooralsnog in het midden. Mogelijk houdt hij de kaarten tegen de borst, wellicht zelfs tot eind augustus,  omdat hij dan pas verzekerd kan zijn van Champions League-voetbal met PSV. Zijn toekomstplannen besprak hij ook al met Ronald Koeman. De bondscoach wil alleen zijn advies verklappen: ,,Xavi is een geweldig talent, zeker als je in een wedstrijd met zulke belangen als PSV – Ajax zo onbevangen kunt spelen. Wat wij hebben besproken, kan ik niet zeggen. Voor hem zou het heel goed zijn als hij nog een jaar in de Eredivisie blijft spelen.”

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply