woensdag, mei 29

Een Turkse les in fair play

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Westerlo heeft Rik De Mil op staande voet ontslagen. Een lesje ethiek vanuit Turkije. Je verwacht het niet meteen en de complotdenkers zagen er al meteen de vlucht vooruit in. Zo gaat dat tegenwoordig. Zelfs serieuze journalisten hebben er soms last van. Feiten, bewijzen, ammehoela. En in Genk blijft het intussen oorverdovend stil.

Westerlo-Racing Genk van zondagavond was een blamage voor ons voetbal. Twee ploegen die zes minuten lang weigerden om te voetballen en een scheidsrechter die er hulpeloos op stond te kijken. De bond liet snel weten een onderzoek in te stellen. Uitstekend. We kunnen alleen hopen dat er vanuit Tubeke een gelijkaardige reactie volgt bij andere situaties waar nadrukkelijk sprake is van een gebrek aan fair play. Zie elders op deze site voor de inventaris die mijn vriend Paul Catteeuw opstelde.

Westerlo heeft intussen nog sneller ingegrepen dan de voetbalbond en dat verdient alle lof. Rik De Mil werd bedankt voor bewezen diensten, terwijl hij Westerlo voor degradatie heeft behoed. ‘De club kan niet aanvaarden dat haar waarden en normen in twijfel zouden worden getrokken’, zo klonk het.

Applaus op alle banken, zo mag ik hopen. De club gaf ook nog mee dat er afgesproken was geen risico’s te nemen. In alle omstandigheden moest voor de winst worden gespeeld, omdat tussenstanden zelfs in de toegevoegde tijd nog dramatisch konden veranderen.

Ik lees op Facebook dat een Turkse vertegenwoordiger na het eindsignaal De Mil zou omhelsd en gezoend hebben (vanwege operatie redding), maar dat lijkt onwaarschijnlijk als je de uitspraken van ondervoorzitter Hasan Cetinkaya leest.

Bayat

AA Gent was de pineut van het hele verhaal. De Buffalo’s vielen voor de vierde keer op rij naast Play-off 1. Eigen schuld, dikke bult, rolde uit de echokamer. Ja, AA Gent haalde na nieuwjaar slechts negen op dertig. Steek dat maar in je zak, Hein Vanhaezebrouck.

Het is juist dat blauw-wit na nieuwjaar ondermaats presteerde. Niet zozeer omdat de coach faalde, maar omdat de club tijdens de kerstperiode besloot zowat de hele aanval (Cuypers, Fofana, Orban) in de uitverkoop te doen.

Hoe matig AA Gent de voorbije maanden ook presteerde, het rechtvaardigt op geen enkele manier dat het door onsportief gedrag van concurrenten naast zijn doel zou grijpen. Als Westerlo gewonnen had van Racing Genk was Gent bij de top-zes geëindigd en dan zou dat verdiend geweest zijn, ondanks de zwakke resultaten in 2024.

Vanhaezebrouck heeft met zijn voortdurend gezeur echter veel vijanden gemaakt. Ik heb mij vorige week zelf ook nog geërgerd aan de manier waarop hij scheidsrechter De Creemer de mantel uitveegde. Maar zoals een scheidsrechter moet je hic et nunc oordelen op basis van de feiten en je niet laten leiden door wat vooraf gebeurd is.

In Humo werd nog een stap verder gegaan. Westerlo zou een openstaande rekening had hebben met die dekselse Hein. ‘Toen in 2018 het Propere Handen-schandaal losbarstte, kwam dat onder meer door een melding van Westerlo bij het parket. Een melding over de beruchte voetbalmakelaar Mogi Bayat. Bayat had namelijk het jaar voordien Westerlo in volle degradatiestrijd afgedreigd. Dat ging ongeveer zo: dat hij bepaalde wie erin bleef en wie niet, en dat Westerlo zich dus best wat meegaander kon opstellen.’

Bayat is de makelaar van Vanhaezebrouck. ‘En hebben die van Westerlo Gent en Vanhaezebrouck dan misschien een peer willen stoven?’, vraagt Humo zich af.

Ik ben 75 en misschien dement aan het worden, maar ik meen te weten dat Bayat dat dreigement niet uitte tegen Westerlo maar tegen Dirk Huyck, de toenmalige voorzitter van Waasland-Beveren. Hij stapte met dat verhaal naar Herman Wijnants, toen een van de sterke mannen in het Uitvoerend Comité van de voetbalbond, die er weinig mee kon omdat Huyck niet wenste te getuigen. Ik heb daar nog over geschreven in Sport/Voetbalmagazine zonder namen van clubs te noemen omdat mijn bronnen dat niet wilden.

Misschien is er verwarring met het duel tussen KV Kortrijk en Moeskroen uit 2018 wat door Bayat zou geregeld zijn en waar Westerlo een van de slachtoffers van was.

Het is echter gewoon van de pot gerukt om te denken dat De Mil en zijn spelers vooraf rekening hielden met een scenario waarin zowel zij als Racing Genk de boeken konden dichtdoen en gewoon zes minuten op het veld konden blijven stilstaan. En was invaller Matija Frigan gaan plassen toen het scenario meegegeven werd? Hij moest immers door zijn ploegmaats tot de orde geroepen worden omdat hij wilde voetballen.

En waarom dit allemaal? Vanwege wat er zes jaar geleden gebeurde rond Propere Handen? Deze trainersstaf was nog maar een half jaar aan de slag in het Kuipje en de spelers van toen zijn allemaal weg. Herman Wijnants ook, alleen Wim Van Hove blijft over en hij is nu de stem van de Turkse bazen bij het ontslag van De Mil.

En niet zozeer Vanhaezebrouck maar AA Gent en zijn supporters werden in het Kuipje bedonderd. Vooral omdat verwacht wordt dat Hein aan zijn laatste maanden in de AA Gent Arena bezig is.

Tot slot nog dit. Is Wouter Vrancken minder in de fout gegaan dan Rik De Mil? En wat met Madsen en Kayembe die elkaar de bal toespeelden? Er is nog werk aan de winkel voor Racing Genk en het bondsparket.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply