zaterdag, juni 25

Een tegendraads weekoverzicht

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A – Anderlecht

Elke week opnieuw wordt Anderlecht behandeld alsof het een topclub zou zijn. Niet dus. Het is binnenkort vijf jaar geleden dat ze voor het laatst kampioen zijn geworden. En daarna zijn de champagne en het dito voetbal allang weer opgeborgen. En elke week opnieuw moet Kompany de pers en de supporters bezweren dat het nog een lange weg is. In het hedendaagse voetbal is de trainer eigenlijk altijd de zwakste schakel. Of hij nu Kompany heet dan wel Vanderhaeghe.

B – Badmuts

Dit weekend toonde Michel Louwagie opnieuw hoe wereldvreemd hij wel is. Altijd zijn zelfde riedeltje. Nu sleurt hij er andere sectoren bij om zijn gelijk te bewijzen. Maar het zijn allemaal sectoren van werkende mensen en niet van de homo ludens. Louwagie vindt dat men niet zomaar “en cours de route” (zijn woorden) de regels van het fiscaal beleid kan veranderen. “En cours de route” van trainer veranderen daarentegen is anders wel geen probleem. En hij heeft gelijk, er gaat uiteraard veel te veel geld naar de makelaars. Eigenlijk is elke cent een cent te veel. Maar rijk worden op kap van de club is ook niet zo ethisch. Zolang het bier maar vloeit in de Ghelamco Arena.

C – Clement

Ja, zo gaat dat nu eenmaal in deze voetbalwereld. Jaar in jaar uit word je op handen gedragen als peoplemanager en op één week tijd verspeel je alle krediet. Clementie is er niet, zelfs niet als je Clement heet. Halverwege de week ben je de schlemiel, maar enkele dagen later is alles weer koek en ei. Even gaan winnen op KRC Genk en plots schijn de zon. Maar kan vanavond na het bekertreffen op Gek alweer anders zijn. Een volatiele job, het trainerschap.

D – Duitsland

We worden geen competitie van meelopers, we zijn het al. Het bewijs is vorige week geleverd. Twee op twaalf in de drie Europese bekers. De totale deconfiture van Club Brugge voorop. Leipzig is dit jaar een echte meeloper in de Duitse competitie met 18 punten uit 13 matchen en dan haal je thuis deze ploeg letterlijk niet eens het niveau van een amateurploeg. Het deed pijn aan de ogen. De spelers van Club hielden zich net iets te letterlijk aan de coronamaatregelen, waarbij je anderhalve meter afstand moet houden.
Detail: RB Leipzig verloor in het weekend thuis met 1-3 van Bayer Leverkusen.

E – (Bayern) Eupen

Als oud-docent Duits is mijn sympathie voor de Mannschaft uit Ostbelgien altijd groot geweest. Toch is de Kehrwegploeg meteen ook het symbool voor heel veel dat in het Belgische voetbalwereldje verkeerd loopt. Meer dan de helft van de ploegen uit 1A hebben buitenlandse sponsoren. Misschien nog tot daaraan toe, maar aan het sponsorgeld uit Qatar kleeft wel net iets meer dan voetbalzweet. Is het dan niet vreemd dat net Bayern München nu ook lijkt te bezwijken voor de dollars uit het oliestaatje (2,5 miljoen inwoners op ongeveer een derde van de oppervlakte van ons land)? Gelukkig staan de supporters op.

F – Fiscaliteit

Het gerommel over fiscaliteit blijft maar aanhouden. Met zelfs ook deze week gekrakeel tussen de bevoegde ministers. En toch lijkt de voetbalbond nog eens zijn slag thuis te halen en worden de voordelen niet helemaal afgebouwd. Wat moet de hardwerkende en belastingbetalende Belg hiervan denken? Zoals zo vaak.

G – Gent

Het was bijna aan onze aandacht ontsnapt omwille van het resultaat van Club Brugge. ML van Gantoise heeft het voortdurend over het niveau van onze competitie, maar zijn ploeg gaat wel met 1-0 de boot in tegen godbetert Anorthosis Famagusta. De Cypriotische ploeg had tot dan twee punten gesprokkeld tegen machtige Flora Tallinn uit Estland. Een competitie van muizen, dus.

H – Holzhauser

Het is met spelers zoals met trainers. Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Hoe extreem kan het zijn. Op de supportersbanken in 1B hoorde ik twee jaar geleden hoe Holzhauser keer op keer als te traag werd bestempeld. En zie, vorig jaar net niet de gouden schoen. Dit zou dan het jaar van Beerschot en Oostenrijkse Raphael worden. Het loopt wel eventjes anders. Misschien was hij wel nooit zo goed als sommigen beweerden, maar tegelijkertijd is het omgekeerde nu ook waar.

I – Integriteit

Onder andere Leekens, Maes, Ferrera en Leko blijven hun onschuld staande houden in de Operatie Zero. Spijtoptant Veljkovic houdt zijn beschuldigingen staande. Met andere woorden er wordt hier door minstens één partij gelogen. We weten in ieder geval dat de makelaar zwaar heeft gefraudeerd en dat betekent meteen dat hij nu aan de integriteit van die beschuldigden knabbelt. En het stelt meteen de integriteit van de hele sport in vraag. Wie kan je nog geloven in dit kluwen van uiteindelijk alweer economische belangen? En daarbij wordt altijd het sportieve geslachtofferd. En uiteraard de waarheid.

J – Justitie

Procedurefouten. Dus ook in het dossier Propere handen. Uiteraard moeten de rechtsregels worden gevolgd, maar het laat toch een bittere smaak na. Net omdat aangeklaagden het dan nodig vinden om in de tegenaanval te gaan. Geleerd in het sportieve gedeelte waarschijnlijk: aanval is de beste verdediging.

K – Keeper

Ook dit weekeinde werd ook nu weer naar sommige doelmannen gewezen. En dan wordt telkens weer hun kunde in vraag gesteld. Simon Mignolet had deze keer het “geluk” (???) dat zijn ploeg uiteindelijk won, want anders was hij nog eens verantwoordelijk gesteld voor puntenverlies. Ik blijf het herhalen: doelmannen flateren, maar aanvallers die een kans missen, hebben pech. Dat klopt echt niet. We zouden de zin ook kunnen omdraaien: doelmannen hebben pech, aanvallers flateren.

L – Lukaku

Het blijft toch vreemd hoe Romelu Lukaku telkens weer wordt bekritiseerd. Ook nu na zijn kwetsuur zijn er vragen of het allemaal wel goed komt met hem. Op dit gebied moeten we echt wat chauvinistischer zijn en een speler als Lukaku omarmen. Hij is een unieke speler. Laten we daarom van hem genieten en van hem niet steeds weer een probleem maken.

M – Meeloper

Bij KRC Genk mocht Cyriel Dessers amper meedoen, want het was moeilijk om tegen Paul Onuachu op te boksen. Bij Feyenoord bewijst hij nu week na week dat hij meer is dan een meeloper. En bovendien ook een aangename man om naar te luisteren. Ook naast het veld vertelt hij zinnige dingen. Terug naar België, zou ik zeggen.

N – Naïef

Het is naïef om te denken dat ons land nog ooit echt kan meedoen op het toneel en niveau van de Champions League. Kijk gewoon naar wat zich in de competitie voordoet: de totale nivellering. Na zestien matchen is er slechts dertien punten verschil tussen de tweede en de zestiende. En enkel Union en Antwerp hebben vaker gewonnen dan dat ze hebben verloren of gelijkgespeeld. Ook het aantal draws ligt erg hoog: OHL (8), Anderlecht & Kortrijk (7) en Club Brugge (6) spannen de kroon. Neen, het is erg naïef om te denken dat dit op korte of zelfs middellange termijn nog ooit goedkomt. De financiële kloof is veel en veel te groot. Het zal dus niet gebeuren.

O – Owngoal

Een herhaalde oproep aan Filip Joos om nu eens eindelijk dit woord juist uit te spreken, want andere reporters doen het hem nu al na, want door zijn belezenheid en zijn uitgebreide woordenschat is hij voor velen de norm.
Nog voor een keer: own(goal) wordt uitgesproken zoals in lonesome en niet zoals in cowboy. Filip, doe eens je best. Of vraag raad aan je zus.

P – Pers

Ook de pers mag zich wel eens in vraag stellen. Scorebordjournalistiek zou er echt uit moeten. En wat realisme zou ook wel mogen. Herinner je de hoerastemming vóór de ramp in Brugge. Leipzig was een vogel voor de kat en Club mocht zich rijk rekenen. De dag erop werd Philippe Clement met de grond gelijkgemaakt en vergaten heel wat journalisten wat ze de dag ervoor nog hadden geschreven.

Q – Quarantaine

Terwijl andere sporten zichzelf in quarantaine zetten, omdat toeschouwers niet binnen mogen, doet het voetbal alsof zijn neus bloedt. Duizenden mensen hebben afgelopen weekeinde zonder mondmasker de tribunes bevolkt. Het stemt tot nadenken.

R – RSZ

Mogen we het er nu alsjeblief over eens zijn dat de RSZ-regels voor iedereen in ons land transparant en uniform zouden zijn. Dat zou op zijn minst een einde maken aan totaal mank lopende vergelijkingen tussen poetsvrouwen en voetbalmiljonairs.

S – Supporters

Het schandalige gedrag van enkelingen die zich supporter noemen. Op Frankfurt was het weer van dat. Ik blijf me afvragen hoe het toch mogelijk is dat je zoveel pyrotechnisch materiaal een stadion kunt binnensmokkelen. Anaal, zeggen sommigen, maar hoeveel van die dingen krijg je in één poep?  En verder blijf ik me ook afvragen hoe je dit schorremorrie uit de tribunes kunt bannen.

T – Trainer

In het voetbalwereldje is trainer zijn zowat de moeilijkste job die er bestaat. Je zit voortdurend tussen hamer en aambeeld. Tussen sportieve ambitie (de spelersgroep) en economische belangen (de directie): zolang die belangen matchen, is er geen probleem. Indien niet, dan is de trainer altijd de pineut. Hup, buiten ermee. Maar o wee, als een trainer eens zelf ontslag neemt. Dan dreigt men zelfs met juridische stappen, zoals bij Elsner.
Voorbeelden genoeg dit weekend van trainers die al dan niet (volgens zogenaamde ingewijden) op de bekende wip zitten/zaten: Kompany, Van den Brom, Dury, Clement.

Spijtig genoeg bestaat de Duitse regeling van 50% + 1% niet om hier en daar een bestuur weg te stemmen.

U – Union

Titel in de pers: Union dondert van zijn wolk. Zo’n titel is toch te belachelijk voor woorden. Ik denk dat zelfs de meest optimistische supporter van Union wist dat dit zou gebeuren. En er ook mee kan leven. Nu de pers nog.

V – Veljkovic

Onze spijtoptant weet echt niet wat waarden en normen zijn. In plaats van zich stil te houden gaat hij in de tegenaanval en wil een schadeclaim tegen de voetbalbond indienen. Een claim die in de miljoenen kan lopen. Het is de schaamte voorbij.

W – Wim Reyers

Het prachtige boek Top 1000 van het Belgische voetbal heeft me al heel wat plezier opgeleverd. Nostalgie, maar ook namen die ik niet (meer) kende. François Colin en Raf Willems hebben een reuzejob. Maar zelfs met duizend namen is kiezen verliezen. En voor mij blijft dat één naam: Wim – pinanti is pinanti – Reyers. De eigenzinnige Nederlander was voor mij, meer dan Bo Braem, de vedette van KV Kortrijk. Het zij jullie vergeven, Raf en François. Misschien bij de tweede druk?

X – Extra Time

Zou Extra Time een make-over krijgen nu Aster Nzeymana in de gang staat te wachten? Hoop doet leven.

Y – Yves Vanderhaeghe

Het ontslag van de trainer van Cercle Brugge kwam inderdaad als een donderslag bij een heldere herfsthemel. Na zovele weken win je meer dan verdiend tegen KV Mechelen en dan word je zomaar op straat gezet. Dat behoeft toch geen commentaar.

Z – Zulte-Waregem

Zulte-Waregem zal zich wel redden, ook al wordt het een seizoen om snel te vergeten. Ook voor Franky Dury. Maar wat ik me blijf afvragen. Stel dat de ploeg blijft degraderen naar de provinciale afdeling, moet Waregem dan in West-Vlaanderen spelen en Zulte terug naar Oost-Vlaanderen? Zelf weet ik het niet, maar onze nationale bond zal ook hiervoor wel een oplossing hebben. Zoals voor alles.

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply