vrijdag, april 19

Een klasse-aanvaller van de vorige eeuw … – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dragan Dzajic, geboren in 1946, was een klasbak die hoog werd ingeschat door vriend en vijand. Hij was een linksbuiten die de “Ster” werd van Rode Ster Belgrado. Hij was snel, dribbelvaardig, een goed schot met links maar ook met rechts. Hij kon mooie voorzetten geven en zijn vrije trappen waren vaak doeltreffend. Dzajic was pas zestien toen hij door toenmalig trainer Michel Pavic in het eerste elftal werd gedropt. Die Pavic was later als trainer nog actief in België bij Standard, Brugge en Club Luik.

Bijna de finale

Dzajic speelde meer dan 600 matchen voor Rode Ster waarin hij ongeveer 280 goals maakte. Hij ging maar éénmaal naar het buitenland voetballen, meer bepaald bij Bastia in Frankrijk. Hij hielp Bastia in zijn laatste seizoen aan een derde plaats wat hen Europees voetbal bezorgde. Maar dan ging hij, na twee seizoenen, terug naar zijn heimat bij Rode Ster. Met Rode Ster behaalde hij vijf titels en won vier bekers. Rode Ster miste nipt een finale in de Europabeker voor Landskampioenen, ze wonnen de heenmatch tegen Panathinaïkos met 4-1 maar verloren de terugmatch met 3-0. Dzajic was er toen niet bij.

Voor de nationale ploeg van, toen nog, Joegoslavië debuteerde hij op 18-jarige leeftijd. Hij speelde 85 interlands, een record voor Joegoslavië, en scoorde 23 doelpunten. Op het EK van 68 versloegen ze toenmalig wereldkampioen Engeland in de halve finale. De finale ging tegen thuisland Italië. Dzajic scoorde de 1-0 maar in de 80ste minuut scoorde Domenghini de gelijkmaker. Ook na verlengingen bleef het gelijk en het werd een replay en de thuisploeg Italië won die met 2-0. Op het EK 76 was er een bijna identiek scenario. Joegoslavië kwam 2-0 voor (de 2de goal van Dzajic) in de halve finale tegen West-Duitsland. Maar in de 82ste minuut maakten de Duitsers gelijk en in de verlengingen maakten de Duitsers er nog 2-4 van. De Tsjechen wonnen toen de finale tegen Duitsland na penalty’s met de geboorte van de legendarische Panenka-strafschop!

Van speler tot voorzitter

Dragan Dzajic stopte als voetballer in 1978 en dat op 32-jarige leeftijd. In 1979 werd hij al Technisch Directeur bij Rode Ster. De club won onder zijn beleid Europacup I in 1991, een triestige finale tegen Olympique Marseille, 0-0 na verlengingen en 5-3 winst voor Belgrado met de penalty’s. Ze wonnen later dat seizoen zelfs de Wereldbeker voor clubteams na een 3-0 zege tegen het Chileense Colo Colo. Dzajic werd later voorzitter bij “zijn club Rode Ster Belgrado”!

Dzajic kreeg na zijn carrière van verschillende voetbalgrootheden enorm veel positieve commentaren over zijn kwaliteiten. Hij werd ook verkozen als de beste Servische speler van de laatste vijftig jaar. Het was een topper van zijn generatie. Het was als voetbalkijker een groot genot om deze klasbak met zijn schitterende aanvallende acties bezig te zien. De bijgevoegde beelden bevestigen dat!

111 legendarische voetbalhelden sinds 1920 | Raf Willems

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.