zaterdag, april 13

Dit was speelronde twintig in de Eredivisie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op een slof, en een oude voetbalschoen, wordt Ajax kampioen. Amsterdamse arrogantie? Je kan het ook zoeken waar je het niet vindt: deze tekst is van Johnny Hoes, wiens wieg stond in… Rotterdam! Hoes bracht ook het Hand in Hand uit, dat ook zondag weer in De Kuip klonk. Zoals zo vaak bleef PSV niet overeind in de voetbaltempel aan de Maas en moet het daarmee lossen in de titelrace.

Ajax won eenvoudig met 0-3 van AZ en is zo de koning van ESPN’s bombastische Toppermaand geworden. Dat mag geen échte verrassing heten. Ajax rijdt in Nederland op pole position, en tenzij ze echt grote fouten maken, wordt die positie ze niet afgenomen. Kwestie van de beste selectie hebben. Ajax heeft alle posities dubbel bezet met stuk voor stuk kwalitatief goede spelers. Dan is een slopende voetbalmaand je op het lijf geschreven. PSV rouleert en komt kwaliteit te kort. AZ rouleert minder en oogde zondag uitgeblust. En Feyenoord, sja. Te wisselvallig voor een titelkandidaat. En vooral: uiteindelijk niet goed genoeg.

Ajax heeft niet graag dat wordt benadrukt hoe groot het financiële krachtsverschil is tussen hen en de rest. Het punt is: we kunnen er niet omheen. Voor de vertrokken Klaas-Jan Huntelaar Sébastien Haller halen, dat is toch geen meesterzet? Ook Oussama Idrissi, die klaarstaat om maandag gepresenteerd te worden zodra Quincy Promes vertrekt, is geen huzarenstukje van de scouting. Nee, dat zijn spelers die iedere Eredivisieclub wil hebben, maar slechts voor één ervan te halen zijn. De complimenten blijven beperkt tot het adequate inspelen op de situatie.

Ajax verlaat januari met 16 punten uit zes wedstrijden en plaatsing voor de kwartfinales van de beker op zak. Een spannende titelrace lijkt er dit seizoen niet van te komen. Dat ligt niet alleen aan het uitstekende spel van Ajax, maar ook aan falende achtervolgers: ook PSV en Feyenoord hebben budgetten om in de Eredivisie een ploeg te formeren die de meeste weedstrijden vrij makkelijk wint. Zij kunnen een monopolie in onze competitie verhinderen.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.